Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Μεξικό: Σύλληψη μιας παντοδύναμης εκπαιδευτικού για υπεξαίρεση 160 εκ. ευρώ! 


Σύμφυτη του συστήματος η διαφθορά



Συνελήφθη στο αεροδρόμιο Τολούκα του Μεξικού, η επικεφαλής της Ένωσης Εκπαιδευτικών της χώρας, Ελμπα Εστερ Γορδίγιο, γνωστή και ως η «πιο ισχυρή γυναίκα στο Μεξικό» Οι κατηγορίες είναι απάτη και υπεξαίρεση χρημάτων. 

Η 68χρονη δασκάλα φέρεται να μετέφερε επί σειρά ετών σε προσωπικούς της ή σε άλλους «σκοτεινούς» λογαριασμούς περίπου 160 εκατομμύρια ευρώ από τα χρήματα του σωματείου. 


Επίσης, κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε κρατικά κονδύλια που προορίζονταν για τους σκοπούς και τα έξοδα της ένωσης προκειμένου να αγοράσει πολυτελή ακίνητα στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ, να αποκτήσει ονομαστά έργα τέχνης, ένα δικό της προσωπικό αεροσκάφος, ακόμη και να υποβληθεί σε πλαστικές επεμβάσεις. 

Η σύλληψη της Γορδίγιο, που είναι από το 1989 επικεφαλής σε μία ομοσπονδία με ενάμιση εκατομμύριο μέλη, σημειώθηκε μία ημέρα αφότου υπογράφηκε ένας νόμος που προβλέπει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. 

Ο πρόεδρος της χώρας Ενρίκε Πένια Νιέτο, υπέγραψε το νέο νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει μια σειρά από αλλαγές στο υπάρχον διεφθαρμένο εκπαιδευτικό στάτους κβο που ίσχυε επί της ηγεσίας της Γορδίγιο, όπου μια επίζηλη θέση εκπαιδευτικού μπορούσε να κληροδοτηθεί ή ακόμη και να πουληθεί έναντι αδρού αντιτίμου. Με το νέο νομοσχέδιο προβλέπεται οι εκπαιδευτικοί να υποβάλλονται σε ετήσιες αξιολογήσεις απόδοσης, κάτι που ουδέποτε είχε συμβεί μέχρι σήμερα στα σχολεία του Μεξικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: