Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Μείον το ταμείο για τη λειτουργία των προγραμμάτων στον ΟΚΑΝΑ 



Εταιρεία κατάσχεσε μηχάνημα, έχει καταργηθεί η κινητή μονάδα, σύντομα δε θα έχει ούτε φάρμακα 



«Τη βγάζουν δεν τη βγάζουν» τα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ με συνέπειες που θα συμπαρασύρουν τόσο τους 8.500 χρήστες που συμμετέχουν στα προγράμματα, όσο και τους εργαζόμενους. 

Ηδη τα σημάδια της παρακμής λόγω της υποχρηματοδότησης είναι ολοφάνερα, με προοπτική να επιδεινωθούν, αφού: Ο προϋπολογισμός του ΟΚΑΝΑ για το 2013 ανέρχεται στα 17 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί μόνο στη μισθοδοσία του ενιαίου μισθολογίου. 


«Επομένως, μας μένει μηδέν στο ταμείο για τη λειτουργία των προγραμμάτων, ενώ ήδη τα χρέη του Οργανισμού αγγίζουν τα 28 εκατ. ευρώ», σημειώνει στο «Ρ» ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ, Γιάννης Κακλαμάνης και συμπληρώνει: 

«Προχτές φτάσαμε στο σημείο να έρθει η εταιρεία και να πάρει το μηχάνημα για τις ιολογικές εξετάσεις λόγω χρεών. 

Αλλη συνέπεια στις υπηρεσίες: Εχει καταργηθεί εδώ και 2 μήνες η κινητή μονάδα του ΟΚΑΝΑ. Εχει μειωθεί η φύλαξη των μονάδων και φυλάσσονται μόνο στη διάρκεια της χορήγησης της μεθαδόνης. 

"Εκπτώσεις" γίνονται ακόμα και στην καθαριότητα των μονάδων, όταν την ίδια στιγμή έχουμε να κάνουμε με άτομα υψηλού κινδύνου, καθώς ο ιός HIV/ΑΙDS έχει αυξηθεί κατά 1.200% στον πληθυσμό των χρηστών. Πολύ άμεσα δε θα υπάρχουν ούτε φάρμακα για να δοθούν στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα». 

Σε όσους πανηγύριζαν πως σύντομα η λίστα αναμονής για μεθαδόνη θα καταργηθεί, οι εργαζόμενοι απαντούν: 3.500 άνθρωποι περιμένουν να ενταχθούν. Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι διεκδικούν το δικαίωμά τους στη συλλογική διαπραγμάτευση, να υπογραφεί ΣΣΕ και αντιστέκονται στο ενιαίο μισθολόγιο που επέφερε 70% μειώσεις στους μισθούς των γιατρών (σ.σ. μισθοί της τάξεως των 1.400 ευρώ) και 40% - 50% στους υπόλοιπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: