Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Η δίκη των Παπαγεωργόπουλου και Σια σε στιγμιότυπα



Στους τέσσερις μήνες που διαρκεί η δίκη σημειώθηκαν εντάσεις και δραματικά επεισόδια.
Ιδού ορισμένα από αυτά:

Στην πρώτη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου, ξέσπασε σε κλάματα ο κατηγορούμενος πρώην γ. γραμματέας του δήμου, Μιχάλης Λεμούσιας: «Πετάγομαι στον ύπνο μου, είμαι αθώος. Εχω δεχτεί απίστευτη ταπείνωση από το στόμα ενός καταχραστή», είπε αναφερόμενος στο συγκατηγορούμενό του, πρώην ταμία Παναγιώτη Σαξώνη.


Η βασική μάρτυρας κατηγορίας, γράφει ο συνάδελφος Β. Παπαναστασούλης στην "Ε" , η οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά, η οποία ανέλυσε τα στοιχεία του επιβαρυντικού πορίσματός της για τη μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στο δήμο, τόνισε: «Δεν τηρούνταν ούτε καθημερινό δελτίο διαχείρισης κρατήσεων ούτε διπλογραφικό σύστημα. Κρίσιμα έγγραφα υπήρχαν μόνο σε φωτοτυπίες. Κλητήρες αναλάμβαναν να μεταφέρουν μεγάλα ποσά σε μετρητά...» κατέθεσε.

Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της Χρυσής Αυγής, Αντώνης Γρέγος, πρώην διαχειριστής πληρωμών του Δήμου Θεσσαλονίκης, κατέθεσε στο δικαστήριο ότι: «Δεν είχε περάσει το παραμικρό από το μυαλό μου, μέχρι που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο», ενώ διέψευσε πληροφορίες που τον ήθελαν να εργάζεται ως πορτιέρης στο νυχτερινό κέντρο του βασικού κατηγορουμένου, Π. Σαξώνη.
«Η πλαστογραφία γινόταν εν αγνοία των υπολοίπων. Ουδείς μπορούσε να αντιληφθεί την πλαστότητά τους», είπε στο δικαστήριο ο βασικός κατηγορούμενος, Παναγιώτης Σαξώνης, απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση του προέδρου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Μία εβδομάδα αργότερα ανασκεύασε τη δήλωση.

Ο οικονομικός εισαγγελέας Θεσσαλονίκης, Λάμπρος Τσόγκας, πρότεινε να δικαστεί σε Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για «ξέπλυμα βρόμικου χρήματος» ο πρώην διευθυντής της ταμειακής υπηρεσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο οποίος ήδη δικάζεται για την υπεξαίρεση.

Η δίκη πήρε νέα τροπή μετά την κατάθεση του νυν αντιδημάρχου Οικονομικών, Χασδάι Καπόν, ο οποίος έβγαλε από το κάδρο των ευθυνών τον Β. Παπαγεωργόπουλο και τους τρεις αντιδημάρχους. Η κατάθεσή του προκάλεσε αναταράξεις στη δημοτική παράταξη του Γ. Μπουτάρη, μέλη της οποίας ζήτησαν από το δήμαρχο να τον απομακρύνει.

Ο προφυλακισμένος Π. Σαξώνης αφέθηκε ελεύθερος λόγω συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου κράτησης και, στη συνέχεια, αποφυλακίστηκε ο δεύτερος προσωρινά κρατούμενος Μ. Λεμούσιας.
Ξέσπασε σε κλάματα ο Μιχάλης Ζορπίδης μιλώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το παιδί του στις σχέσεις του με τους συμμαθητές του. Είπε ότι οι φίλοι του παιδιού του τον έχουν απομονώσει επειδή ο πατέρας του έκλεψε λεφτά από το δήμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: