Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

 ΚΕΠΕ: Εφιάλτης η ανεργία..



Περαιτέρω πτώση του ΑΕΠ και εκτόξευση της ανεργίας σε επίπεδα άνω του 30% του εργατικού δυναμικού προβλέπει για το 2013 η μονάδα οικονομικών προβλέψεων του ΚΕΠΕ,

 η οποία πάντως επιχειρεί να «ενσωματώσει» στις προβλέψεις την έωλη κυβερνητική θέση περί σταδιακής αλλαγής του κλίματος στην οικονομία.
 Όπως αναφέρεται στην τετραμηνιαία έκθεση του ΚΕΠΕ, η μεταβολή του ΑΕΠ εκτιμάται στο -6,3% για το σύνολο του 2012 (σ.σ.: όμως δεν αποκλείεται να φτάσει και το -7% όταν ανακοινωθούν τα τελικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ), παρουσιάζοντας βελτίωση σε σχέση με το εύρος της ύφεσης κατά το 2011, το οποίο διαμορφώθηκε στο -6,9%. 


Αναφορικά με το 2013, ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ εκτιμάται στο -4,1% (σ.σ.: ήδη η Κομισιόν αναθεώρησε επί τω δυσμενέστερω και συγκεκριμένα στο -4,4% την πρόβλεψη για την ύφεση το 2013, ενώ είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσει τελικά το -5%), σηματοδοτώντας αφενός τη συνέχιση της ύφεσης και αφετέρου τον περιορισμό του εύρους της σε σχέση με το 2012. 

Πάντως, το ΚΕΠΕ εκτιμά ότι ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ θα κινηθεί σε αρνητικά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του υπουργείου Οικονομικών περί επιστροφής σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης περί τα τέλη του έτους. 

Ειδικότερα το πρώτο τρίμηνο του έτους, το ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 5,6%, ενώ για τα επόμενα τρία τρίμηνα οι ρυθμοί μεταβολής του ΑΕΠ εκτιμώνται στο -4,6%, -3,5% και -2,9% αντίστοιχα. Μάλιστα, το ΚΕΠΕ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η κατάσταση να επιδεινωθεί περαιτέρω κατά τη διάρκεια της χρονιάς εξαιτίας πιθανών επιπρόσθετων αρνητικών εξελίξεων στην αγορά εργασίας, στο διαθέσιμο εισόδημα και κατ’ επέκταση στην ιδιωτική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών, μέσω των νέων φορολογικών επιβαρύνσεων και μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής. 

Τέλος, ενδεχόμενες αρνητικές εξελίξεις στην οικονομική δραστηριότητα σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο θα μπορούσαν να επιδράσουν δυσμενώς στο ήδη εύθραυστο εγχώριο οικονομικό περιβάλλον.
Το ΚΕΠΕ εκτιμά ότι το ύψος της ανεργίας θα ανέλθει περαιτέρω φέτος, φτάνοντας στο 30,1% του εργατικού δυναμικού, πρόβλεψη που σε γενικές γραμμές συμπίπτει με ανάλογες εκτιμήσεις που έχει δημοσιοποιήσει το ΙΝΕ ΓΣΕΕ. 

Παράλληλα, προβλέπεται άνοδος του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 1,6% το 2013 έναντι 1,1% το 2012, παρά τη συμπίεση του εργατικού κόστους και τη συνεχιζόμενη ύφεση, καθώς φαίνεται ότι επιδρούν επιβαρυντικά στον πληθωρισμό η άνοδος των τιμών στην ενέργεια, η αυξητική πορεία των διεθνών τιμών στα είδη διατροφής αλλά και οι αυξημένοι φόροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: