Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

 Τον πρώτο λόγο τον έχουν οι ενεργειακοί κολοσσοί στους υδρογονάνθρακες..

Κι όσο για τους Έλληνες; Άνθρακες ο θησαυρός..


Ενα ακόμη βήμα προς τη λεηλασία των υδρογονανθράκων της χώρας από το ξένο και ντόπιο μεγάλο κεφάλαιο, έγινε χτες, με την επιστροφή στο λιμάνι της Πάτρας του ερευνητικού πλοίου «Nordic Explorer», της νορβηγικής εταιρείας PGS, που εκτέλεσε γεωφυσικές έρευνες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης για λογαριασμό της κυβέρνησης.

Οι έρευνες άρχισαν στις 11 του Νοέμβρη του 2012. Σύμφωνα με το υπουργείο, «τα δεδομένα που συλλέχτηκαν υπερέβησαν τελικά τον αρχικό προγραμματισμό, λόγω του ενδιαφέροντος που επέδειξαν εταιρείες υδρογονανθράκων, οι οποίες αν και ακόμη λίγες στον αριθμό, κάτι όμως το αναμενόμενο, λόγω της αρχικής φάσης που βρίσκεται το πρόγραμμα, είναι από τις ηγέτιδες στον κλάδο». 


Ο αρμόδιος για το θέμα, υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών Ευ. Λιβιεράτος, έκανε λόγο για γεγονός «εξαιρετικά μεγάλης σημασίας και σπουδαιότητας, λόγω της μεγάλης αξίας που έχουν τα πραγματικά δεδομένα των μετρήσεων», ενώ δε δίστασε να αναφερθεί στη... στήριξη του πρωθυπουργού, αλλά και των κομμάτων που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση.

Η ουσία είναι ότι, μετά και από ανάλογες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, όσο και των συναρμόδιων υπουργών, η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων δηλώνεται ως ζήτημα στο οποίο τον πρώτο λόγο έχουν οι πετρελαϊκοί κολοσσοί και στη συνέχεια οι κυρίαρχες δυνάμεις στην ΕΕ που εκπροσωπούν επίσης τα συμφέροντα μεγάλων εταιρειών του κλάδου. Και η κυβέρνηση το έχει αυτό «τιμή της και καμάρι της».

Δεν υπάρχουν σχόλια: