Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

 Δραττόμενοι της τραπεζιτικής αρπαγής στην Κύπρο...


..στήνουν στην Μεγαλόνησο σκηνικό αντίστοιχο της μητριάς.. 


"Μέσα ή έξω από το ευρωμπορντέλο!!"  Έξω ρεεε.. Εξωωωωωωωω


Κλίμα ωμού εκβιασμού του κυπριακού λαού, σε συνδυασμό με το ψευτοδίλημμα «μέσα ή έξω από το ευρώ», για να αποδεχτεί τα βάρβαρα μέτρα του μνημονίου που θα επιβάλει η κυβέρνηση της Κύπρου σε συνεργασία με την τρόικα, στήνουν τα ιμπεριαλιστικά κέντρα και οι μηχανισμοί τους.

Με ανακοίνωση του χτες, το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) που εκπροσωπεί τους μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους του κόσμου, ανακοίνωσε ότι υπάρχει μια «πραγματική πιθανότητα» να βγει η Κύπρος από την Ευρωζώνη, μετά τη συμφωνία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της.  


«Είναι η πρώτη περίπτωση στην οποία μπορούμε να δούμε μια μορφή εξόδου από την ευρωζώνη ως μια πραγματική πιθανότητα» δήλωσε ο Φίλιπ Σατλ, επικεφαλής των οικονομολόγων του IIF, σημειώνοντας ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο «θα ήταν πολύ πιο εύκολο για μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος».

Οι τεχνοκράτες του ΙΙF, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χτες ανέφεραν ότι «η Κύπρος υποφέρει απ' όλα τα κόστη που συνδέονται με το ευρώ, χωρίς να έχει κανένα από τα οφέλη του» και σημείωσαν ότι «η μόνη διέξοδος (για τη χώρα) θα ήταν μια υποτίμηση, η οποία είναι αδύνατη με το ενιαίο νόμισμα». Μάλιστα, υποστήριξαν ότι μια ενδεχόμενη έξοδος της Κύπρου, «δε θα έχει συνέπειες στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης».

Ο Φ. Σάλτ, ανέφερε επίσης ότι η εφαρμογή ενός ανάλογου σχεδίου με «κούρεμα καταθέσεων» που εφαρμόστηκε στην Κύπρο, σε άλλα τραπεζικά συστήματα της Ευρωζώνης «είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτό θα αυξήσει τα κόστη της χρηματοδότησης (...) των τραπεζών που είναι αδύναμες ή θεωρούνται αδύναμες ιδιαίτερα στην Ισπανία, στην Πορτογαλία ή στην Ιταλία».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, με συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», ισχυρίστηκε ότι «η ΕΕ θα βοηθήσει τον κυπριακό λαό να ξαναχτίσει την οικονομία» και με στόχο να «πείσει» τον κυπριακό λαό να υποταχθεί στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που θα ακολουθήσουν μέσω του μνημονίου, ισχυρίστηκε:  

«Το Eurogroup συμφώνησε σε ένα δάνειο μέχρι 10 δισ. ευρώ. Πρόκειται για πολλά χρήματα, πάνω από το μισό ΑΕΠ της χώρας. Και αυτά τα χρήματα θα δοθούν με χαμηλά επιτόκια, πολύ χαμηλά επιτόκια σε σχέση με αυτά που η Κύπρος θα έπαιρνε στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η Κύπρος θα επωφεληθεί από την πιστοληπτική αξιοπιστία και τη χρηματοπιστωτική δύναμη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας».

Ο ίδιος κάλεσε την κυβέρνηση της Κύπρου να «αναλάβει την ευθύνη της», πρόσθεσε ότι δε «φταίει η ΕΕ ή η Γερμανία» για την κατάσταση των τραπεζών στο νησί αλλά «η κακοδιαχείριση επί χρόνια και χρόνια» και κατέληξε ότι «αυτή η κρίση θα είχε γίνει με ή χωρίς το ευρώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: