Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Ισραήλ: Ικανοποίηση για τη θέση των Αράβων για τα σύνορα του παλαιστινιακού κράτους 


Αφού ιδιοποιήθηκε το 60% των εδαφών της Παλαιστίνης..


ο χάρτης που τα λέει όλα
To Ισραήλ εξέφρασε ικανοποίηση σήμερα για τη νέα θέση των αραβικών χωρών όσον αφορά τα σύνορα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους, που προτείνει ανταλλαγές εδαφών μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων. 

"Πρόκειται σίγουρα για ένα σημαντικό βήμα και εκφράζω την ικανοποίησή μου γι αυτό", δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης Τζίπι Λίβνι, αρμόδια για τις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους, μετά την αποδοχή από τον Αραβικό Σύνδεσμο της αρχής των "μικρών" ανταλλαγών εδαφών ανάμεσα στις δύο πλευρές. 


 "Η πρωτοβουλία που ελήφθη από τον Αραβικό Σύνδεσμο ενισχύει πράγματι την δυνατότητα" να επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία, πρόσθεσε η Λίβνι. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και αρκετοί υπουργοί Εξωτερικών αραβικών χωρών απηύθυναν έκκληση την Δευτέρα στην Ουάσινγκτον για την επανάληψη της ισραηλινο-παλαιστινιακής ειρηνευτικής διαδικασίας με την εκ νέου ενεργοποίηση μιας πρωτοβουλίας που είχε αρχίσει πριν από τουλάχιστον δέκα χρόνια από τη Σαουδική Αραβία. 

Η σαουδαραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία, η οποία χρονολογείται στο 2002 και υποστήριξε ο Αραβικός Σύνδεσμος, προβλέπει την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στις αραβικές χώρες και το Ισραήλ με αντάλλαγμα την ισραηλινή αποχώρηση από τα αραβικά εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ τον Ιούνιο του 1967, τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και μια "δίκαιη και συμπεφωνημένη" διευθέτηση του ζητήματος των παλαιστινίων προσφύγων στη βάση της απόφασης 194 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. 

 Το Ισραήλ αναγνώρισε "θετικές πλευρές" σε αυτή την πρωτοβουλία, την οποία όμως δεν αποδέχτηκε επίσημα, κυρίως λόγω της αναφοράς της στο δικαίωμα της επιστροφής των παλαιστινίων προσφύγων. Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: