Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Οι Γερμανοί θεωρούν την Ισπανία μία διεφθαρμένη και φτωχή χώρα με οκνηρούς πολίτες..

 

Με γκαρμπόν διεκπεραιώνονται οι δημοσκοπήσεις.. Πριν οι Έλληνες τώρα οι Ισπανοί..



Συγχρόνως, στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 70% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η Ισπανία χρειάζεται την Ε.Ε. για να σωθεί.
 
Η πλειοψηφία των Γερμανών θεωρεί την Ισπανία μια χώρα διεφθαρμένη, δίχως αρκετή αξιοπιστία, φτωχή, παραδοσιακή και με οκνηρούς πολίτες. Αυτό καταγράφεται από την τελευταία δημοσκόπηση του Real Instituto Elcano για λογαριασμό της Marca España, στην οποία ξεχωρίζει η «τεράστια» επιδείνωση που έχει υποστεί η εικόνα της χώρας στη Γερμανία.

 
Το εύρημα αυτής της δημοσκόπησης, σε σύγκριση με την εικόνα που κατέγραψε μια ακόμη έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία το 1996, καταδεικνύει την «πολύ σημαντική» επιδείνωση που σημείωσε η εικόνα της Ισπανίας στους Γερμανούς τα τελευταία 20 χρόνια. Έτσι, εκτός από το γεγονός ότι οι Ισπανοί παραμένουν «τοπικοί» και η Ισπανία δεν είναι μια σύγχρονη χώρα –σήμερα το 77% πιστεύει ότι η Ισπανία είναι μια παραδοσιακή χώρα–, η οικονομική κρίση είχε δραματικό αντίκτυπο στην εικόνα της: στα χρόνια αυτά η δυσπιστία απέναντι στην Ισπανία έχει πολλαπλασιαστεί επί πέντε. Σήμερα, το 49% των Γερμανών δεν εμπιστεύεται την Ισπανία ή τους Ισπανούς, ενώ το 1996 δεν τους εμπιστευόταν ένας στους 5 Γερμανούς.
 
Τέσσερις στους 10 Γερμανούς χαρακτηρίζουν τους Ισπανούς «τεμπέληδες ή ότι εργάζονται λίγο», το 40% τους θεωρεί «εγωιστές», το 43% συνδέει την Ισπανία με την «αδυναμία» και το 71% με την «κοινωνική ένταση». Το 71% βλέπει στην Ισπανία μία «φτωχή» χώρα. Επιπλέον, το 48% των Γερμανών πιστεύει ότι η Ισπανία είναι μια «διεφθαρμένη» χώρα, ένα ποσοστό το οποίο φτάνει στο 55% στην περίπτωση των ερωτηθέντων με πανεπιστημιακό επίπεδο σπουδών. Τέλος, σύμφωνα με τα όσα σημείωσε ο επικεφαλής ερευνητής της Κοινής Γνώμης του Ινστιτούτου, Javier Noya, τα στοιχεία δείχνουν ότι για τους Γερμανούς «τελείωσε το ‘ισπανικό θαύμα'» και δεν τους θεωρούν πλέον τους «Προύσους του Νότου». Το Instituto de pensamiento το οποίο δημοσίευσε το τρίτο βαρόμετρο πραγματοποίησε τις έρευνές του, εκτός από τη Γερμανία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ, στο Μεξικό, στη Ρωσία και στην Κίνα. Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι η πιο αρνητική εικόνα της Ισπανίας, μετά τη Γερμανία, καταγράφεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.
 
Η Ισπανία θα βγει από την κρίση «μακροπρόθεσμα»
 
Πράγματι, στο Ηνωμένο Βασίλειο, επικρατεί η άποψη ότι η Ισπανία θα βγει από την κρίση «μακροπρόθεσμα». Αυτό πιστεύει το 53% των ερωτηθέντων ενώ το 44% των Γερμανών υποστηρίζει το ίδιο πράγμα. Αντίθετα, στην Κίνα, μόνο το 15% των ερωτηθέντων βλέπει «μακριά» την έξοδο της Ισπανίας από την κρίση. Επίσης, στο Ηνωμένο Βασίλειο το 69,9% πιστεύει ότι η Ισπανία χρειάζεται διάσωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η απάντηση ξεπέρασε την πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε όλες τις χώρες που αποτέλεσαν αντικείμενο της έρευνας –73,8% στην Κίνα, 47,6% στη Γερμανία, 74,6% στη Ρωσία και 60,5% στο Μεξικό– εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου το 48,6% των συμμετοχόντων επέλεξε την πιθανότητα αυτή.
 
Οι 3.036 συνεντεύξεις μέσω ίντερνετ για την εκπόνηση της έρευνας διεξήχθησαν μεταξύ 25 Μαρτίου και 4 Απριλίου, περίοδο κατά την οποία η διάσωση της Κύπρου απασχολούσε όλες τις εφημερίδες. Για το λόγο αυτόν, σύμφωνα με τον Noya, ενδέχεται η κρίση της Κύπρου να είχε επίδραση στις απαντήσεις των ερωτηθέντων. Συγκρίνοντας τα ευρήματα της έρευνας με εκείνα του δεύτερου κύματος του βαρόμετρου –που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο και δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο– αντανακλάται μια σημαντική βελτίωση στην εικόνα που επικρατεί στο εξωτερικό σχετικά με την οικονομική κατάσταση της Ισπανίας. Σε γενικές γραμμές, η μέση βαθμολόγηση στις τρεις χώρες όπου επαναλήφθηκε η έρευνα –Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες– μειώθηκε από τις 5 στις 4,3 μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι πέρασαν από την αγωνία στην αποδοχή. Ωστόσο, η πολιτική εικόνα παραμένει η ίδια.
 
Στην πραγματικότητα, η μέση βαθμολογία που αποδόθηκε στην Ισπανία από αυτές τις τρεις χώρες μειώθηκε από τις 6,5 στις 6,3 μονάδες. Αν και η πτώση δεν θεωρείται αρκετή ώστε να μπορούμε να μιλάμε για επιδείνωση της εικόνας, τουλάχιστον είναι μία διακοπή της βελτίωσης σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα του Ιανουαρίου. «Έχουμε μια στασιμότητα, καθώς έχουμε την ίδια βαθμολογία με τον περασμένο χειμώνα», εξήγησε ο Javier Noya. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για επίλυση ή για οριστικό τέλος των προβλημάτων της εικόνας της Ισπανίας, καθώς δυστυχώς διακόπτεται η πιθανή τάση βελτίωσης». Ωστόσο, ο ερευνητής τόνισε ότι η εικόνα της χώρας είναι υπό αξιολόγηση, ακόμη και στη Γερμανία, όπου η επιδείνωσή της ήταν «πολύ σημαντική» –είναι στις 6,1 μονάδες. Επιπλέον, στη Γερμανία διαγράφεται η μεγαλύτερη διαφορά της Ισπανίας σε σχέση με την Ελλάδα, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες η εικόνα των δύο χωρών είναι «παρόμοια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: