Τρίτη 30 Απριλίου 2013

«Ιστορία επιτυχίας» η χρεοκοπία των λαϊκών νοικοκυριών


Προκλητικές δηλώσεις Σαμαρά μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και την έγκριση της δόσης, που θα πάει στην ΕΚΤ και στους μεγαλοπρομηθευτές του Δημοσίου



Συνέχεια στις προκλητικές δηλώσεις σε βάρος του λαού, έδωσε το βράδυ της Κυριακής ο Αντ. Σαμαράς, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή. Μιλώντας στο πρακτορείου «Reuters», είπε ότι «παρά τη δύσκολη συγκυρία εμείς θα αποδείξουμε το greek success story (ιστορία επιτυχίας)», το οποίο, όπως απέδειξε και το πολυνομοσχέδιο, συνίσταται στο να χρεοκοπήσει ο λαός για να σωθεί η πλουτοκρατία από την κρίση.


Με ψηφισμένα τα αντιλαϊκά μέτρα του πολυνομοσχεδίου, το Euroworking Group ενέκρινε χτες την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Τις επόμενες μέρες, αναμένεται η καταβολή και των υπόλοιπων 6 δισ. ευρώ της δόσης από την τρόικα. Στις 13 Μάη θα συνεδριάσει το Eurogroup, για να εγκρίνει τη δόση του πρώτου τριμήνου του 2013, ύψους 4,2 δισ. ευρώ, ενώ στα τέλη Μάη αναμένεται να εγκριθεί από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ η εκταμίευση των 1,8 δισ. ευρώ που αναλογούν στο Ταμείο.

Η συντριπτική πλειοψηφία από αυτά τα χρήματα θα κατευθυνθούν στις 20 Μάη στα ταμεία της ΕΚΤ, για να πληρωθούν τα «ακούρευτα» ομόλογα που διακρατά η Ευρωτράπεζα, ύψους 5,6 δισ. ευρώ. Μεγάλο μέρος από τα 2,8 δισ. ευρώ που εκταμιεύονται άμεσα, προορίζονται για τους μεγαλοπρομηθευτές του Δημοσίου.

Στα «απόνερα» της προχτεσινής συνεδρίασης της Βουλής, συγκαταλέγεται και η υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου από τους δύο ανεξάρτητους -πρώην ΝΔ- βουλευτές, Κ. Μαρκόπουλο και Θ. Σολδάτο. Η κίνησή τους ερμηνεύτηκε σαν σινιάλο για επιστροφή στην ΚΟ της ΝΔ, κάτι που επιβεβαίωσε και ο Α. Σαμαράς, λέγοντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι η στάση τους «κάτι σημαίνει».

Με την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας αναθερμάνθηκαν και τα σενάρια για ανασχηματισμό της κυβέρνησης, στην οποία φαίνεται πως διεκδικούν αναβαθμισμένη συμμετοχή το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ. 

Σε σχετική ερώτηση, ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΟΚ Γ. Μανιάτης είπε (στην ΕΡΑ) για το αν θα συμμετέχουν στελέχη του κόμματός του στο νέο σχήμα: «Εχουμε αποφασίσει ότι, στην προσπάθεια για να ορθοποδήσει η χώρα και η κοινωνία, πρέπει ο καθένας να βάλει όλες του τις δυνάμεις και τα καλύτερα στελέχη του».

Δεν υπάρχουν σχόλια: