Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Σήμερα επικυρώνει το Μνημόνιο η Κύπρος


 Υπογράφουν τα ισόβια δεσμά τους..



Συνεδριάζει στις 10 το πρωί η Βουλή των Αντιπροσώπων στην Κύπρο για την έγκριση του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης με την τρόικα.  
Χθες, τόσο ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης κάλεσαν την κυπριακή βουλή να κυρώσουν τη δανειακή σύμβαση, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η Κύπρος θα οδηγηθεί σε πλήρη οικονομική κατάρρευση και ότι οι συνέπειες της εξόδου από την ευρωζώνη θα είναι «δραματικές».  



Όπως προκύπτει από τους συσχετισμούς δυνάμεων που έχουν διαμορφωθεί, το αποτέλεσμα της σημερινής κρίσιμης για το μέλλον της Κύπρου, ψηφοφορίας θα είναι οριακό. Για να εγκριθούν μνημόνιο και σύμβαση απαιτούνται 29 θετικοί ψήφοι, οι οποίοι εξασφαλίζονται από τους βουλευτές του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και τον πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ.

Οι βουλευτές του ΑΚΕΛ θα ταχθούν εναντίον, το ίδιο και οι βουλευτές Νίκος Κουτσού του ΕΥΡΩΚΟ, Γιώργος Περδίκης των Οικολόγων και ο ανεξάρτητος Ζαχαρίας Κουλίας.

Τη συμφωνία θα καταψηφίσουν και οι πέντε βουλευτές της ΕΔΕΚ, ύστερα από την απόφαση που έλαβε αργά χθες βράδυ η Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος.

Επίσης, η Βουλή καλείται να ψηφίσει ακόμη τρία μνημονιακά νομοσχέδια.

Το πρώτο αφορά τις διαδικασίες σύναψης δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από το οποίο η Λευκωσία θα λάβει ένα δισεκατομμύριο ευρώ και άλλα εννέα δισεκατομμύρια ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Το δεύτερο αφορά στις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις, για υιοθέτηση Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τους επί μακρόν διαμένοντες στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, περιορίζοντας την πρόσβασή τους σε επιδόματα.

Με το τρίτο νομοθέτημα, νομιμοποιούνται αλλαγές στη στεγαστική πολιτική, οι οποίες συμφωνήθηκαν με την τρόικα για μείωση των κονδυλίων. Το νομοσχέδιο προβλέπει αναθεώρηση του ενιαίου στεγαστικού σχεδίου και των στεγαστικών σχεδίων για τους εκτοπισθέντες.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ αποφάσισε να προτείνει ως εναλλακτική διέξοδο την έξοδο της Κύπρου από την ευρωζώνη. Στην πρόταση γίνεται λόγος για «διαπραγματεύσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ» και διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ, η παραμονή στο μνημόνιο «θα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις τόσο στο Κυπριακό όσο και στα θέματα διαχείρισης του φυσικού αερίου».

Αυτό που έχουμε μετρήσει στη ζυγαριά είναι ότι η λύση της εξόδου από το ευρώ, παρά τις δυσκολίες, δίνει μία προοπτική στην Κύπρο, δήλωσε στον Αlpha 989 ο τέως κυβερνητικός εκπρόσωπος και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: