Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Λεφτά με τη σέσουλα από τη CIA στον Καρζάι

 

"Πάτερ ημών ο εν τω Ατλαντικώ αγιασθήτω το όνομά Σου ελθέτω η Βασιλεία σου γενηθήτω το θέλημά σου ως εν ουρανώ και επί της γης.Τον άρτον ημών τον επιούσιον δος ημίν σήμερον, και άφες ημίν τα οφειλήματα ημών..."


Η Αμερικανική βίβλος στα Αφγανικά..


Στιγμιότυπο από την επίσκεψη της Χίλαρι Κλίντον στο Αφγανιστάν το 2011 Δεκάδες εκατομμύρια αμερικανικά δολάρια σε μετρητά παραδίδονταν από τη CIA σε βαλίτσες, σακίδια και πλαστικές σακούλες στο γραφείο του αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι για πάνω από μία δεκαετία, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, που επικαλείται νυν και πρώην συμβούλους του ηγέτη του Αφγανιστάν.
 
(Στιγμιότυπο από την επίσκεψη της Χίλαρι Κλίντον στο Αφγανιστάν το 2011



Το λεγόμενο "χρήμα φάντασμα" είχε στόχο να εξαγοράσει επιρροή για τη CIA, αλλά αντ' αυτού χρηματοδοτούσε τη διαφθορά και ισχυροποίησε τους πολέμαρχους, αποδυναμώνοντας τη στρατηγική εξόδου των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, σύμφωνα με τα λεγόμενα αμερικανού αξιωματούχου στο δημοσίευμα. «Η μεγαλύτερη εστία διαφθοράς στο Αφγανιστάν, ήταν η ΗΠΑ» λέει χαρακτηριστικά.

Η CIA αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα και το υπουργείο Εξωτερικών δεν το έχει πράξει ακόμη, ενώ η εφημερίδα δεν δημοσίευσε κάποιο σχόλιο του Καρζάι ή του γραφείου του.

«Το αποκαλούσαμε "χρήμα φάντασμα"» λέει ο Χαλίλ Ρομάν που διετέλεσε επικεφαλής προσωπικού του Καρζάι από το 2002 έως το 2005, «ερχόταν μυστικά και έφευγε μυστικά».

Για πάνω από μια δεκαετία το ρευστό έφτανε σχεδόν κάθε μήνα στο γραφείο του αφγανού προέδρου, σύμφωνα με την εφημερίδα. Η διοχέτευση μετρητών ήταν στάνταρ διαδικασία για τη CIA στο Αφγανιστάν από την έναρξη του πολέμου.

Οι εισροές μετρητών στο γραφείο του Καρζάι δεν φαίνεται να υπόκεινται στην εποπτεία και τους περιορισμούς της επίσημης αμερικανικής βοήθειας στη χώρα ή στα επίσημα προγράμματα αρωγής της CIA, όπως η χρηματοδότηση των μυστικών υπηρεσιών του Αφγανιστάν, αλλά ούτε φαίνεται και να συνιστούν παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τους New York Times.

Δεν υπάρχει απόδειξη ότι ο Καρζάι παρέλαβε προσωπικά μέρος των χρημάτων, δήλωσαν αφγανοί αξιωματούχοι στην εφημερίδα, καθώς τα μετρητά διαχειριζόταν το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας.
Αμερικανοί και αφγανοί αξιωματούχοι που είχαν γνώσει των πληρωμών, δήλωσαν ότι κύριος στόχος ήταν η διατήρηση της πρόσβασης στον Καρζάι και στο στενό του κύκλο και η διασφάλιση της επιρροής της CIA στο προεδρικό παλάτι, που ασκεί τεράστια εξουσία στην εξαιρετικά συγκεντρωτική κυβέρνηση του Αφγανιστάν.

Μεγάλο μέρος των χρημάτων πήγε σε πολέμαρχους και σε πολιτικούς, πολλοί εκ των οποίων είχαν δεσμούς με το ναρκεμπόριο και σε κάποιες περιπτώσεις με τους Ταλιμπάν, σύμφωνα με την εφημερίδα. Αμερικανοί και αφγανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η CIA υποστήριζε τα ίδια πελατειακά δίκτυα που οι αμερικανοί διπλωμάτες και οι αστυνομικές αρχές πάλευαν να εξαρθρώσουν, αφήνοντας την κυβέρνηση στο έλεος του οργανωμένου εγκλήματος.

Το 2010, ο Καρζάι δήλωσε ότι το γραφείο του παρέλαβε μετρητά σε τσάντες από το Ιράν, αλλά ότι επρόκειτο για μια διαφανή μορφή βοήθειας με στόχο να καλυφθούν έξοδα του προεδρικού παλατιού. Δήλωσε τότε ότι και οι ΗΠΑ έκαναν αντίστοιχες "δωρεές". Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μεγάλο τμήμα των μετρητών από το Ιράν, όπως και της CIA, πήγαιναν σε πολέμαρχους και πολιτικούς.
Κατά την 11ετή θητεία του Καρζάι, ελάχιστη σημασία δόθηκε στην πάλη ενάντια στη διαφθορά στο στρατό ή στην αστυνομία, τους δύο πιο ισχυρούς θεσμούς της χώρας.
Πηγή:Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: