Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

 Πάνω από 10.000 εξαρτημένοι χρήστες ναρκωτικών εκτός θεραπείας στην Ελλάδα!



Ο επιπολασμός των ιού HIV/AIDS εκτινάχθηκε από το 0,8% για το 2011 μεταξύ των χρηστών ενεσίμων ναρκωτικών (ΧΕΝ) στο 4,4% για το 2011, ενώ μεταξύ του πληθυσμού των ΧΕΝ της Αθήνας έφθασε την ίδια χρονιά το... 8,1%!

Αυτό επισημαίνει μεταξύ άλλων το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Παρακολούθησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) στην ετήσια έκθεσή του για την κατάσταση του προβλήματος των ναρκωτικών και των οινοπνευματωδών στην Ελλάδα το 2011.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η δραματική υποχρηματοδότηση του ΕΚΤΕΠΝ υποχρέωσε το Κέντρο να δημοσιοποιήσει για πρώτη φορά απλώς μέσω... δελτίου Τύπου την ετήσια έκθεσή του, με αποτέλεσμα να μην καταστεί δυνατή φέτος η επαφή των ειδικών επιστημόνων με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους Υγείας και να παραμείνουν αδιευκρίνιστα πλείστα όσα ενδιαφέροντα ερωτήματα... Πρόκειται, ασφαλώς, για διεθνή πρωτοτυπία, για την οποία ευθύνεται μόνον η κυβέρνηση, η οποία παρακολουθεί απλώς το ΕΚΤΕΠΝ να "ψυχορραγεί"!

Κατά τα λοιπά, η έκθεση του ΕΚΤΕΠΝ για το 2011 αναφέρει ακόμη ότι, παρά τη λιτότητα και τις επιβεβλημένες περικοπές δαπανών, το σύστημα αντέδρασε άμεσα και ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) δημιούργησε 22 νέες μονάδες χορήγησης βουπρενορφίνης μέσα στο 2012 και αύξησε τον αριθμό των συριγγών και των συσκευασιών για ασφαλή χρήση, καθώς και των προφυλακτικών, υλικά τα οποία διανέμει η ΜΑΒΥ.

Έτσι, σύμφωνα πάντα με την ετήσια έκθεση του ΕΚΤΕΠΝ, με τις νέες μονάδες θεραπείας υποκατάστασης, ο συνολικός αριθμός των θεραπευομένων στην Ελλάδα ξεπέρασε το 2011 τα 9.000 άτομα, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι σχεδόν οι μισοί προβληματικοί χρήστες ναρκωτικών, οι οποίοι εκτιμώνται σε 20.473 για το 2011, βρίσκονταν εκείνο το έτος σε θεραπεία.

Δεν έχει υπογραφεί η χρηματοδότηση του Κέντρου για το 2013

Δεν πρέπει να παραλείψουμε να επισημάνουμε ότι η οικονομική κατάσταση του πολύτιμου και χρήσιμου ΕΚΤΕΠΝ βρίσκεται σε δραματικά επίπεδα, καθώς η υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη δεν έχει ακόμη υπογράψει για τη χρηματοδότηση του Κέντρου για το... 2013!

Έτσι, τα στελέχη και οι εργαζόμενοι του ΕΚΤΕΠΝ παραμένουν απλήρωτοι από τον... Δεκέμβριο του 2012, ενώ ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος η χώρα μας να απωλέσει για φέτος τη δυνατότητα να εισπράξει τα 100.000 ευρώ τα οποία χορηγεί ετησίως το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία (ΕΚΠΝΤ) στα εθνικά ερευνητικά κέντρα τα οποία συλλέγουν, επεξεργάζονται, δημοσιοποιούν και αποστέλλουν στο ΕΚΠΝΤ τα εθνικά στοιχεία για την κατάσταση των ναρκωτικών και των οινοπνευματωδών στις χώρες της Ε.Ε.!
Πηγή Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: