Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

 Νέο Ριφιφί στα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων με τις ανακεφαλαιώσεις των "συστημικών" τραπεζών..



Διαστάσεις σκανδάλου με περιεχόμενο ποινικό σε βάρος της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων προσλαμβάνει η νέα λεηλασία των αποθεματικών τους, στην οποία τα οδηγούν η κυβέρνηση και η τρόικα μέσω της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης των λεγόμενων συστημικών τραπεζών, η οποία, σημειωτέον, γίνεται με χρήματα του δημοσίου. 

Η ζημιά την οποία θα υποστεί η περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων, που μέχρι σήμερα κατείχαν μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, της ALPHA BANK, της ΠΕΙΡΑΙΩΣ και της EUROBANK από τις αυξήσεις των μετοχικών κεφαλαίων τους - συμμετοχή για την οποία δεν δόθηκε στις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων ούτε καν η διακριτική ευχέρεια να αποφασίσουν, αφού αποφάσισε και διέταξε αρνητικά για λογαριασμό τους η τρόικα - θα είναι τεράστια. 


Η ζημιά αυτή θα είναι ανυπολόγιστη για τα ασφαλιστικά ταμεία, γιατί εξαιτίας αυτής της τροϊκανής και κυβερνητικής απόφασης θα πουλήσουν σε εξευτελιστικές τιμές εκατομμύρια δικαιώματά τους, που είχαν ως μέτοχοι αυτών των τραπεζών, χάνοντας τη θέση που είχαν (ως ποσοστό μετοχών) στο μετοχικό κεφάλαιό τους. 

Η νέα λεηλασία της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων έρχεται ένα χρόνο μετά τη ληστεία που υπέστησαν με το «κούρεμα» των ομολόγων του δημοσίου τα οποία κατείχαν (13 δισ. ευρώ από τα 25 δισ. ευρώ των αποθεματικών τους) από το PSI, επειδή η κυβέρνηση συμφώνησε με την τρόικα να μην τα εξαιρέσει από αυτό, με αποτέλεσμα η ζημιά τους να καθίσταται καταστροφική και ανεπίστρεπτη. 

Εάν αυτά συνδυαστούν και με τις απώλειες των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων τα τρία τελευταία χρόνια λόγω των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας (ανεργία, μειώσεις μισθών, αύξηση εισφοροδιαφυγής, κ.λ.π.), τότε τίθεται σε διακινδύνευση το μέλλον των ίδιων των συντάξεων και της κοινωνικής ασφάλισης. Το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής είναι τέτοιο που μόνο από τη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, που κατέχουν το 16%, μετά την αύξηση η συμμετοχή τους θα πέσει στο 1,6%. 

Αν λάβουμε υπόψη τη σημερινή χρηματιστηριακή αξία της μετοχής της τράπεζας, τα Ταμεία θα απολέσουν λογιστικά 1,5 δισ. μόνο από την Εθνική. Ακόμα με δεδομένες τις τιμές διαπραγμάτευσης των νέων κουρεμένων ομολόγων λήξης 2023-2042, οι πραγματικές απώλειες είναι της τάξης του 53%-65% της νέας ονομαστικής αξίας. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε τις απώλειες σε τόκους, που πριν το PSI ανέρχονταν σε 700 με 800 εκατ, ευρώ και τώρα δεν ξεπερνούν τα 120 με 160 εκατ. ευρώ. 

Η καταλήστευση της περιουσίας των εργαζομένων επισύρει πελώριες ευθύνες τόσο στις προηγούμενες όσο και στη σημερινή κυβέρνηση, η οποία δεν έχει αναλάβει καμία δέσμευση για την κάλυψη ούτε των ζημιών των Ασφαλιστικών Ταμείων, από άτοκες καταθέσεις, το PSI, ή το χρηματιστήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: