Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Που επιτέλους βρίσκεται

ο Έντουαρντ Σόουντεν;



Ο περιβόητος σφυριχτράκιας φάντασμα Έντουαρντ Σνόουντεν

 
 

Άνθρωπος –φάντασμα ή έγκλειστος στο «τράνζιτ» του  αεροδρομίου Σερεμέτιεβο της Μόσχας; Kατά τα λεγόμενα του προέδρου Πούτιν, στους δημοσιογράφους ο Έντουαρντ Σνόουντεν είναι «ελεύθερος άνθρωπος».
 
  «Το αεροδρόμιο αυτό της Μόσχας, είναι μια τεράστια έκταση με πολλές κλειδωμένες πόρτες», υποστηρίζει το ρεπορτάζ των «New York Times”.

 
  Άγνωστο που βρίσκεται ο φυγόδικος για τις ΗΠΑ, «σφυριχτράκιας» (ψευδώνυμο που απόκτησε λόγω των αποκαλύψεών του), πρώην συνεργάτης της αμερικανικής υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA), από την περασμένη Κυριακή,  μετά την αναχώρησή του από το Χονγκ Κονγκ στη Μόσχα, με πτήση της Αεροφλότ. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως ουδείς απότ ους επιβάτες της πτήσης θυμάται να τον είδε να συνταξιδεύουν. Ούτε υπάρχουν φωτογραφίες του Σνόουντεν να φτάνει στη Ρωσία. Ούτε από τις κάμερες ασφαλείας. «Βρίσκεται πραγματικά στη Μόσχα ο Σνόουντεν;» αναρωτιέται η εφημερίδα «KomsomolskayaPravda».
 
  Ο Σνόουντεν δεν παραβίασε τη ρωσική νομοθεσία και έχει το δικαίωμα να φύγει από την Ρωσία για όπου θέλει, δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
  Ο  εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ είπε πως οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις συνομιλίες με τις ρωσικές αρχές για την τύχη του Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος κατηγορείται για κατασκοπεία στις ΗΠΑ και παραμένει στη ζώνη μετεπιβίβασης αεροδρομίου της Μόσχας. Ο ίδιος επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον ελπίζει πως ο πρώην σύμβουλος της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) θα απελαθεί στις ΗΠΑ για να δικαστεί εκεί.
  Τι ακριβώς συμβαίνει με την υπόθεση Σνόουντεν; Όπως επισημαίνει σε άρθρο στο «"The Huffington Post», ο ειδικός στα Μέσα Τζεφ Κόεν,οι διαρροές του Σνόουντεν, αποκάλυψαν το μέγεθος του πολέμου που υπάρχει ανάμεσα στα αμερικανικά Μέσα του συρμού και της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας». Για να συμπληρώσει: «Αν τα αμερικανικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ήταν ελεγχόμενα από το κράτος, θα έδειχναν αλλιώτικα;».
 
  Οι διαρροές  βυζαντινού ύφους συλλογής απορρήτων εγγράφων από τον  29χρονου άλλοτε αναλυτή της NSA, που αποκάλυψαν πως οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τα μέσα επικοινωνίας και κοινωνικής δικτύωσης, όχι μόνο απλών πολιτών αλλά και διεθνών προσωπικοτήτων, αποτελούν ένδειξη του «κράτους  καταπίεσης», που λειτουργεί στις ΗΠΑ.
  Το σύστημα παρακολούθησης Prismπου δημιουργήθηκε το 2007 από την NSA, για να αποκαλυφθεί τον Απρίλιο του 2013, καθώς και ότι η παρακολούθηση ηλεκτρονικών μηνυμάτων, βίντεο κλιπς, φωνητικών ή βιντεο- τηλεφωνικών κλήσεων, λεπτομέρειες από κοινωνικά δίκτυα και προσωπικές ιστοσελίδες, γίνονταν με συνεργασία των εταιριών: Μicrosoft και της υπηρεσίες Skype, Google, AOL, Apple, PalTalk, Yahoo και Facebook.
  Λεπτομέρειες από τις αποκλύψεις έγιναν μέσω των εφημερίδων «Guardian» και «WashingtonPost» στις 6 Ιουνίου.
  Μετά τη Google, η Microsoft ζήτησε επίσης άδεια στις ΗΠΑ για να δημοσιοποιήσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αιτήματα από τις υπηρεσίες πληροφοριών που αφορούν τους χρήστες του δικτύου της. το αίτημα έρχεται μετά τις αποκαλύψεις από τον πρώην σύμβουλο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν για την παρακολούθηση του Ίντερνετ σ' όλο τον κόσμο, από τις αμερικανικές υπηρεσίες, ανακοινώθηκε από την αμερικανική δικαιοσύνη.

  Ένα αίτημα της Microsoft προς το ειδικό αμερικανικό δικαστήριο (το αρμόδιο για υποθέσεις εθνικής ασφάλειας -Foreign Intelligence Surveillance Court -FISA), κατατέθηκε στις 19 Ιουνίου, την επομένη  παρόμοιου διαβήματος από την Google. Και αυτή η αμερικανική εταιρία επιθυμούσε να δημοσιοποιήσει τον αριθμό των αιτημάτων για πληροφορίες σχετικά με τους χρήστες της που έχει δεχθεί από τις διάφορες αμερικανικές υπηρεσίες ερευνών, ανακοίνωσε χθες το βράδυ το FISA.

  Ως νομική κάλυψη για τις κυβερνητικές υπηρεσίες υπάρχει ο νόμος περί παρακολούθησης (FISA) του 1979, που θέτει τους όρους δικαστικής συνδρομής για ηλεκτρονική παρακολούθηση όταν συντρέχουν λόγοι παρακολούθησης ύποπτων κατασκοπίας ή επιθέσεων εναντίον των ΗΠΑ.
 
  Μετά τις «επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου», η κυβέρνηση Μπους είχε δώσει μυστικά το δικαίωμα παρόμοιων παρακολουθήσεων στην NSA. Κάτι που είχε επικυρώσει το 2005 το Κογκρέσο.
  Η οργάνωση υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων «FreedomWatch» με έδρα της Φλόριντα, έχει υποβάλει μήνυση εναντίον διαφόρων κυβερνητικών υπηρεσιών, υποστηρίζοντας πως το πρόγραμμα Prism παραβιάζει το αμερικανικό Σύνταγμα.
 
  Ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει πως το πρόγραμμα είναι νόμιμο μέσω των τροπολογιών FISAπου υπερψηφίστηκαν και το 2008, επικυρώθηκαν το 2012 και θα ισχύουν ως το 2017.
Τώρα, πως μπορούμε να προστατευθούμε; Σύμφωνα με οδηγίες που έχουν δοθεί διαδικτυακά,
# καλό θα είναι να μην επισκεπτόμαστε ιστότοπους που διαφημίζονται σε δίκτυα ή φτάνουν με ηλεκτρονικά μηνύματα «spam», επειδή κλέβουν όχι μόνο τα στοιχεία μας, αλλά και διευθύνσεις επαφών μας και ιστορικά επισκέψεων που έχουν καταγραφεί στον υπολογιστή μας.
# να αποφεύγουμε να αποθηκεύετε υλικό και στοιχεία σε σέρβερς που έχουν έδρα τις ΗΠΑ.
# να εγκαταστήσουμε στον υπολογιστή μας την προέκταση ElectronicFrotierFoundationHTTPSγια να αποκρύπτουμε τις on-line επικοινωνίες μας.
 
  Πάντως να είστε σίγουροι πως η ΝΑΣΑ μπορεί να ξεπεράσει όλα αυτά τα μέτρα όταν έχει βάλει στο μάτι έναν «πιθανό στόχο» και εύκολα μπορεί να τοποθετήσει το απαραίτητο κατασκοπευτικό ιό στο λογισμικό του υπολογιστή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: