Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΣΟΒΟΥ ΑΠΌ ΤΗΝ ΒΔΕΛΥΡΗ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


 Νέο έγκλημα κατά της χώρας από τους υπερπατριώτες



 Θα αναγνωρίσουν κατ΄εντολή των τοκογλύφων ένα μόρφωμα της μαφίας των ναρκωτικων και μια μόνιμη απειλή στα βόρεια σύνορά μας


 Κατάντια!! Ο Βενιζέλος πρωθεί την επανασύνδεση των διπλωματικών σχέσεων Αζερμπαϊτζάν Κύπρου που είχαν διακοπεί εξ αιτίας του ότι η Ασιατική αυτή χώρα είχε αναγνωρίσει τα κατεχόμενα ως αυθύπαρκτο κράτος.. Ο κατήφορος δεν έχει τέλος..



Την αναγνώριση από την Ελλάδα του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου του Κοσσόβου ανακοίνωσε επί της ουσίας, χτες, ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ε. Βενιζέλος, ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής για τα τρέχοντα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Οπως είπε, «είμαστε έτοιμοι να εμβαθύνουμε τη σχέση μας με το Κόσσοβο και να υποδεχθούμε στην Ελλάδα γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών σχέσεων».

Ο Ε. Βενιζέλος ανακοίνωσε ακόμα ότι στις 8 Αυγούστου οι υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ θα υπογράψουν στη Λευκωσία μνημόνιο αλληλοκατανόησης «για τα ύδατα και την ενέργεια», βαθαίνοντας τη στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στις αστικές τάξεις των τριών χωρών, εν μέσω όξυνσης των ανταγωνισμών για την Ενέργεια.


Στο ίδιο πνεύμα, χαρακτήρισε «σημαντικό» το γεγονός ότι συνεχίζονται οι έρευνες της Κύπρου για υδρογονάνθρακες, στο χώρο της ΑΟΖ που έχει με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και την ίδια ώρα υπάρχει ενεργειακή προσέγγιση Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν, που δίνει τη δυνατότητα να συνδέσει η ελληνική κυβέρνηση το ρόλο της ως «πύλη επαφής του Αζερμπαϊτζάν με την Ευρωπαϊκή Ενωση» με την επιδίωξη να υπάρξουν διπλωματικές σχέσεις του Αζερμπαϊτζάν με την Κυπριακή Δημοκρατία (έχουν διακοπεί επειδή οι Αζέροι αναγνώρισαν τα Κατεχόμενα ως κράτος).

Για τις σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας είπε ότι «βασική μας προτεραιότητα είναι να επανέλθουμε στη διαδικασία κύρωσης και επικύρωσης της συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες, μετά την εμπλοκή που υπήρξε στο συνταγματικό της δικαστήριο».

Για το Κυπριακό ενημέρωσε ότι, πρόσφατα, το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου κατέληξε σε απόφαση μετά από πολλά χρόνια να οριστεί και πάλι διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής κοινότητας που θα κάνει τις επαφές με την τουρκοκυπριακή πλευρά και θα είναι πρόσωπο διαφορετικό από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Α. Νταβούτογλου, είπε ότι συζήτησαν «για το σύνολο των θεμάτων που αφορούν τις διμερείς σχέσεις».

Στο στάδιο των ερωτήσεων ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης, αναφερόμενος στην τοποθέτηση του υπουργού για την ανάγκη εμβάθυνσης των σχέσεων με το Κόσσοβο και άνοιγμα γραφείων, τόνισε ότι μάλλον πρόκειται για αναγνώριση του προτεκτοράτου και ζήτησε περαιτέρω διευκρινίσεις.

Επίσης, κάλεσε τον Ε. Βενιζέλο να πει ποια είναι η θέση της κυβέρνησης για ένα νέο «σχέδιο Ανάν» που κατά τα φαινόμενα προωθείται. Για τα Ελληνοτουρκικά, ζήτησε να μάθει σε ποια βάση γίνεται η συζήτηση και πώς απαντά η κυβέρνηση στις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο. Σχετικά με τη Συρία, τόνισε ότι είναι γνωστό πως υπάρχει παρέμβαση - επέμβαση απέξω, με αρκετές διευκολύνσεις που παρέχει και η Ελλάδα και ζήτησε απάντηση για το εάν θα συνεχιστούν αυτές οι διευκολύνσεις.

Αναφερόμενος στην Αίγυπτο, ο Χρ. Κατσώτης παρατήρησε ότι εκεί ο συμβιβασμός της αστικής τάξης είναι δύσκολος και ο λαός δυστυχώς θυσιάζεται για τα συμφέροντά της.
 
Στάχτη στα μάτια του λαού

Στις απαντήσεις του ο Ε. Βενιζέλος επανέλαβε ότι «είμαστε έτοιμοι να αποδεχθούμε την εγκατάσταση γραφείου οικονομικού και εμπορικού συνδέσμου στην Ελλάδα και το ζήτημα των σχέσεών μας με το Κόσσοβο θα το εξετάσουμε την περίοδο που αρχίζει τώρα, υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων στις σχέσεις μεταξύ Βελιγραδίου - Πρίστινας».

Για το Κυπριακό προσπάθησε να θολώσει τα νερά, λέγοντας ότι «δεν έχουμε ένδειξη» πως ετοιμάζεται ένα «σχέδιο Ανάν 2», ενώ για τα Ελληνοτουρκικά ανέφερε ότι «εμείς αναγνωρίζουμε μία και μόνη διεθνή διαφορά, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, η οποία κατά το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να γίνει όπως προβλέπεται μέσα από διαβούλευση, διαπραγματεύσεις και εν τέλει δικαστικά αν δεν υπάρξει άλλη λύση».

Κατά τον Ε. Βενιζέλο, «δεν έχουν ζητηθεί, ούτε παρέχονται στρατιωτικού χαρακτήρα διευκολύνσεις από την Ελλάδα για την Συρία». Η Ελλάδα, είπε, ήταν κατά της άρσης του εμπάργκο όπλων για τον εξοπλισμό της «συριακής αντιπολίτευσης», προσθέτοντας ότι και οι χώρες που ήταν υπέρ, «τώρα δεν θέλουν να κάνουν χρήση της δυνατότητάς τους να εξοπλίσουν την ούτως ή άλλως διασπασμένη συριακή αντιπολίτευση, παρά το γεγονός ότι εξελέγη νέος επικεφαλής της πριν από λίγες εβδομάδες».

Νίπτοντας τα χέρια της κυβέρνησης για τη στήριξη που παρέχει στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, ανέφερε ότι στην Αίγυπτο «πρέπει να αποφευχθεί ο εμφύλιος πόλεμος, να διασφαλιστεί η αποκατάσταση των δημοκρατικών θεσμών και της συνταγματικής τάξης και να διασφαλιστεί η ενσωμάτωση όλων των εθνοτικών, θρησκευτικών, κοινωνικών ομάδων και πολιτικών κομμάτων σε αυτή τη διαδικασία».

Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις, είπε ότι «σε σχέση με τη Γερμανία, βεβαίως και έχουμε θέσει το ζήτημα» και ότι ποτέ δεν συνδυάστηκε το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου «με το πρόγραμμα στήριξης» και τα δάνεια της τρόικας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: