Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΆ: ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ Η ΕΦΟΡΙΑ


Κρατήσεις επί κρατήσεων όλο το χρόνο και στο καπάκι ξανά χρεωμένοι.. 


Στερέψαμε ρε αλητήριοι...


Από χτες η είδηση που «παίζεται», με αφορμή τα στοιχεία από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, είναι η εξής: 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι, κυρίως μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι θα πληρώσουν φόρο 979,5 ευρώ. 

Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι αυτό το ποσό αφορά αποκλειστικά και μόνο την εκκαθάριση της δήλωσης. Δηλαδή, ήδη αυτοί οι φορολογούμενοι που θα κληθούν να πληρώσουν τα περίπου 1.000 ευρώ έχουν ήδη πληρώσει στην εφορία όλο το χρόνο ένα ποσό που είναι πολύ μεγαλύτερο. Για παράδειγμα, ένας μισθωτός με καθαρό εισόδημα γύρω στα 1.200 ευρώ και ένα ανήλικο παιδί, έχει ήδη πληρώσει στην εφορία μέσω της μηνιαίας παρακράτησης από το μισθό του, ένα ποσό που φτάνει τις 3.000 ευρώ.


Τώρα, με την υποβολή της δήλωσης και με δεδομένη την κατάργηση του αφορολόγητου, την κατάργηση μιας σειράς φοροαπαλλαγών που αφορούν τα παιδιά, τους τόκους δανείων, τις δαπάνες για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και άλλα, θα πρέπει να πληρώσει άλλα 800, 900 ή 1.000 ευρώ. 

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και βέβαια, η φορολογική επιδρομή έρχεται να προστεθεί στα χαράτσια για τα ακίνητα, στην κατάργηση πολλών επιδομάτων, την κατάργηση του ΕΚΑΣ για χιλιάδες συνταξιούχους, το ανελέητο φοροκυνηγητό στο μικρομάγαζο και το χωραφάκι του φτωχού αγρότη. Οχι πως όλα αυτά δεν είναι γνωστά. Απλά, ο τρόπος που προβάλλεται η είδηση από τα αστικά ΜΜΕ, δίνει την εντύπωση πως τα 979 ευρώ φόρος είναι ο μοναδικός που θα πληρώσει ο μισθωτός για το 2012.

Αλλωστε, υπάρχει κι άλλο ένα στοιχείο που προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις για το 2012 και είναι ενδεικτικό του τι περνά ο λαός. Σύμφωνα με αυτό, πάνω από 1 εκατομμύριο μισθωτοί εργάτες και συνταξιούχοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, όχι το πραγματικό που είναι πολύ υψηλότερο, αλλά αυτό που καθορίζει το καθεστώς, καθώς δήλωσαν εισόδημα κάτω από 6.000 ευρώ το χρόνο ή λιγότερα από 500 ευρώ το μήνα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: