Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

VIDEO ΑΠΟ ΤΟΝ GUARDIAN:



Μαρτυρία ελληνίδας κατά της Χρυσής Αυγής για επίθεση μια μόλις μέρα μετά την δολοφονία του Φύσσα 



Η φωνή της γυναίκας που μιλάει στο τετράλεπτο βίντεο του Guardian, ( εδώ http://www.thepressproject.gr/article/47430/    ) έχει αλλοιωθεί για να μην είναι αναγνωρίσιμη. Όπως η ίδια αναφέρει στη συνέντευξη της, ενώ περπατούσε στο δρόμο προς το σπίτι της στη Δάφνη, δύο άντρες με μαύρη μπλούζα την πλησίασαν και τη ρώτησαν για την "αντιφασιστική" μπλούζα που η ίδια φορούσε. 

"Τους είπα ευχαριστώ για τα σχόλια", λέει και συνέχισε να περπατάει. Όταν η γυναίκα απάντησε ότι η "ραπ και η hip hop σκηνή ήταν κατά του φασισμού", τότε οι δύο άντρες την άρπαξαν και την πήγαν σε πιο απόμερο μέρος στο πεζοδρόμιο, όπου και της επιτέθηκαν με μαχαίρι στο πρόσωπο και στα χέρια. 


 "Ο ένας μου κρατούσε τα χέρια πίσω από την πλάτη και ο άλλος έβγαλε ένα μαχαίρι από την τσάντα του και με χαράκωνε. Μου έριξε γονατιά στο πόδι και γροθιά στο στομάχι. Πέρασε ένα αυτοκίνητο και σταμάτησε και έφυγαν".

 Η ίδια δείχνει στην κάμερα τις ουλές στο πρόσωπο και στα χέρια της. Ενώ τη χτυπούσαν, της έλεγαν "είμαστε περισσότεροι από εσάς… Να μάθεις να μη φοράς τέτοιες μπλούζες… Εσείς οι αντιφασιστές έχετε πάρει πολύ αέρα". 

Στη συνέχεια επισημαίνει ότι φοβάται πλέον να κυκλοφορεί στην περιοχή, καθώς φαίνεται να υπάρχει έντονη δραστηριότητα από Χρυσαυγίτες, ενώ τονίζει ότι δε βρίσκει κανένα λόγο να αναφέρει το περιστατικό στην αστυνομία, καθώς πιστεύει ότι δεν πρόκειται να λάβουν καμιά δράση, εκτός της καταγραφής του γεγονότος. 

Μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για τον φόνο του Π. Φύσσα. 

"Τον σκότωσαν φασίστες. Ένοιωσα πολύ θυμό και θλίψη για όλο αυτό. Αισθάνομαι ότι η κατάσταση ξεφεύγει από κάθε έλεγχο". Τέλος επεσήμανε πως "μου φαίνεται πάρα πολύ περίεργο που τώρα γίνεται όλο αυτό από την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ. Το ότι είναι ενάντια στη Χρυσή Αυγή, ενώ τόσο καιρό την κάλυπταν. Το παρουσιάζουν σαν κάτι καινούριο, σαν κάτι που δεν ήξεραν τόσο καιρό". 

Και το editorial αφιερωμένο στην Ελλάδα

 «Ελλάδα: Σκοτάδι την αυγή» τιτλοφορείται το κύριο άρθρο της εφημερίδας, που σχολιάζει ότι είναι δύσκολο να αποφύγει κανείς το συμπέρασμα ότι η πολιτική βία που πολλοί είχαν προβλέψει μετά την οικονομική κατάρρευση της χώρας γίνεται πραγματικότητα. Το άρθρο σημειώνει ότι ο Παύλος Φύσσας δεν ήταν το πρώτο θύμα οπαδών της Χρυσής Αυγής, υπενθυμίζοντας τη δολοφονία του Πακιστανού Σεχζάντ Λουκμάν τον Ιανουάριο. Η πολιτική βία γίνεται δεδομένο της ελληνικής ζωής, σχολιάζει η εφημερίδα.

 Σημειώνεται ότι η δολοφονία του 34χρονου ράπερ έβγαλε την κυβέρνηση από την αδράνεια, με εντολή διεξαγωγής της πρώτης έρευνας για τη διείσδυση της Χρυσής Αυγής στο αστυνομικό σώμα και την απειλή διακοπής χρηματοδότησης του κόμματος. Οι ενέργειες χαρακτηρίζονται από τον Guardian ευπρόσδεκτες αν και καθυστερημένες, ενώ σημειώνεται ότι δε στερούνται ρίσκου. «Θα μπορούσαν να οδηγήσουν το πιο ακραίο και βίο ακροδεξιό κίνημα της Ευρώπης σε υπόγεια δράση», αναφέρεται.

 Γίνεται επίσης αναφορά σε μείωση της δημοτικότητας της Χρυσής Αυγής εν μέσω διαδηλώσεων διαμαρτυρίας για τη δολοφονία. «Αυτά τα πλήθη [των διαδηλωτών] ίσως αντανακλούν το φόβο ότι η βία που μέχρι τώρα επιφυλασσόταν για τους μετανάστες στρέφεται πια κατά Ελλήνων», σχολιάζει το άρθρο. Εκτιμάται στη συνέχεια ότι οι ρίζες των δεσμών της Χρυσής Αυγής με την αστυνομία πάνε βαθιά και ότι το κόμμα μπορεί ακόμα να βασίζεται στη στήριξη του 8% των ψηφοφόρων. Όλα αυτά την ώρα που η οικονομική μιζέρια της Ελλάδας δε μοιάζει να έχει τέλος, αφού παρά τις λέξεις που επιλέγει ο κ. Βενιζέλος σχετικά με τη διαχείριση του χρέους, αυτό παραμένει μη-βιώσιμο. 

«Η τακτική της κυβέρνησης είναι να ικετεύει τους Έλληνες να συνεχίσουν να πορεύονται εν ελπίδα. Ελπίδα για τι; Ότι όλα θα είναι διαφορετικά μετά τις γερμανικές εκλογές; Τα χειρότερα συνεχίζουν να γίνονται χειρότερα. Και καθώς περνά κάθε χρόνος, η οικονομία πλησιάζει την κατάρρευση», σχολιάζει ο Guardian. Το άρθρο κλείνει με την παρατήρηση ότι η Χρυσή Αυγή δεν προκαλεί μόνο την εξουσία του ελληνικού κράτους, αλλά αν συνεχίσει να μεγαλώνει θα προκαλεί κα το δημοκρατικό πυρήνα του κράτους. «Οι Έλληνες δεν έχουν περιθώριο να περιμένουν την επόμενη κρίση.

 Μέχρι να διαλυθεί η αδιαφορία των πιστωτριών χωρών της βόρειας Ευρώπης για τις κοινωνικές και ανθρώπινες συνέπειες των πράξεών τους, θα είναι πολύ αργά. Η επόμενη κρίση ίσως είναι εντελώς διαφορετικής τάξης», καταλήγει το κύριο άρθρο της βρετανικής εφημερίδας. Ο Guardian αναφέρεται επίσης στην έρευνα της βρετανικής δεξαμενής σκέψης Demos που διαπιστώνει ότι καμία άλλη χώρα στην ΕΕ δεν έχει οπισθοδρομήσει τόσο πολύ στη δημοκρατία όσο η Ελλάδα και η Ουγγαρία.

 Η σχετική έκθεση παραθέτει ως λόγους για αυτή την οπισθοδρόμηση «την υψηλή ανεργία, την κοινωνική αναταραχή, την ενδημική διαφθορά και τη σοβαρή απογοήτευση με το πολιτικό κατεστημένο». Η έκθεση που έγινε κατόπιν εντολής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως το πιο διεφθαρμένο κράτος από τα 28 και διατυπώνει ανησυχίες για την άνοδο της ακροδεξιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: