Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

ΒΑΖΟΥΝ ΧΕΡΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ


Νέος φορολογικός Γολγοθάς για τους μικρομεσαίους..


Ένας νέος φορολογικός και οικονομικός Γολγοθάς ανοίγεται για τους μικρομεσαίους όπως φαίνεται, με την επαναφορά στο προσκήνιο των ελέγχων για  το αφορολόγητο αποθεματικό του 2004! 

Πρόκειται για τους εξονυχιστικούς ελέγχους που αποφάσισε να ξεκινήσει η ΓΓ Εσόδων ξανά σε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που σχημάτισαν αποθεματικά του νόμου 3220/2004. Μια καθόλα νόμιμη διαδικασία που όμως κρίθηκε από την ΕΕ ασύμβατη με τον ανταγωνισμό εξισώνοντας το φορολογικό κίνητρο επένδυσης με κρατική ενίσχυση, τείνει να γίνει μια ακόμη διαδικασία απόσπασης φόρων από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.


Όπως αναφέρεται στην ΠΟΛ.1231/10.10.2013, σε όλες τις επιχειρήσεις που σχημάτισαν αφορολόγητα αποθεματικά βάση του νόμου 3220/2004 οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΥΠ.ΟΙΚ θα προχωρήσουν σε εξονυχιστικούς ελέγχους τόσο για τη νομιμότητα του σχηματισμού όσο και, κυρίως, για την καταβολή των φόρων που «νομίμως δεν καταβληθήκαν» για ποσά που δεν επενδύθηκαν! 

Πέρα από αυτό όμως θα επιβληθούν και τόκοι για τα ποσά φόρων αποδόθηκαν μεν δεν υπολογίσθηκαν καλά δε!

Ήταν ίσως η μία και  μοναδική φορά που θέσπισαν κίνητρα επενδύσεων με σχηματισμό αφορολόγητου αποθεματικού. Και όμως ενώ αυτό είναι μια συνήθης πρακτική για τις μεγάλες επιχειρήσεις φαίνεται πως για τις μικρομεσαίες ενόχλησε με αποτέλεσμα όχι μόνο να καταργηθεί αλλά και να ζητηθούν οι φόροι που εξέπεσαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: