Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

ΤΟ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΗΔΕΣ


 Υπό τον εύηχο τίτλο νοικοκύρεμα θα ξεκληρίσουν τα Ταμεία..


Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του «νοικοκυρέματος» των Ταμείων που προωθείται στη Βουλή, κινείται στην πεπατημένη. 

Περιλαμβάνει μια σειρά από τεχνικές παρεμβάσεις, όπως οι εξής:

1. Την ενιαία δήλωση μέσω των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) των επιχειρήσεων όλων των εισφορών, για κύριες, επικουρικές και πρόνοιας και όχι μόνο για τις εισφορές κύριας σύνταξης, όπως γίνεται μέχρι τώρα. 2. Την επέκταση του προστίμου για την αδήλωτη εργασία, όταν εργαζόμενοι αν και έχουν δηλωθεί στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνης», δεν καταχωρούνται ταυτόχρονα και στις ΑΠΔ.  


3. Την ενίσχυση ελέγχου και διασταυρώσεων μεταξύ των εισφορών που δηλώνονται στις ΑΠΔ και αυτών που καταβάλλονται πραγματικά από τις επιχειρήσεις.  

4. Επέκταση της εφαρμογής του εργόσημου και σε άλλες κατηγορίες περιστασιακής απασχόλησης. 5. Τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών δανειοληπτών από τον ΟΕΚ, που στην πράξη βέβαια δεν είναι τίποτα περισσότερο από εξυπηρέτηση των τραπεζών.

Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται διάταξη που αυξάνει το ποσοστό καταβολής προσωρινής σύνταξης στο 95% της σύνταξης που δικαιούται κάποιος με βάση τα ασφαλιστικά του δεδομένα. Μπροστά στην τεράστια καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού στα Ταμεία, πρόκειται για ένα μπάλωμα που δεν αντιμετωπίζει ριζικά το πρόβλημα των μεγάλων καθυστερήσεων.

Με άλλη διάταξη θα προβλέπεται η συνταξιοδότηση αγροτών με 40 χρόνια ασφάλισης στον ΟΓΑ σε ηλικία 62 ετών, καθώς η αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, ενώ υποχρέωνε και τους αγρότες σε παραπάνω χρόνια παραμονής στην ασφάλιση, αυτή μπορούσε να ξεπεράσει και τα 40 έτη ασφάλισης (στην περίπτωση που κάποιος είχε ασφαλιστεί από νεαρή ηλικία) επειδή δεν υπήρξε η σχετική πρόβλεψη και για τους αγρότες σφαλισμένους στον ΟΓΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: