Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

ΣΤΟ ΜΙΣΟ ΟΛΑ.. ΜΙΣΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ, ΜΙΣΑ ΤΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΕΥΕΛΠΙΣΤΕΙ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ Η ΑΘΛΙΑ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ


 Μισός μισθός, μισή σύνταξη, μισή ζωή ..




Το λεγόμενο «χρηματοδοτικό κενό», είναι το κυβερνητικό εύρημα και ένα ακόμα πρόσχημα, για να δρομολογηθεί η παραπέρα συρρίκνωση της κοινωνικής ασφάλισης. Γιατί το πραγματικό χρηματοδοτικό κενό είναι αυτό που βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, των οποίων οι χαμηλές συντάξεις τους εξανεμίζονται το πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα.

Αλλωστε, παρά τις κυβερνητικές πομφόλυγες για βελτίωση του εισπρακτικού μηχανισμού, το βέβαιο είναι ότι η εισφοροδιαφυγή των επιχειρήσεων θα συνεχίσει να «ευημερεί». Οι επιχειρήσεις συνεχίζουν το «θεάρεστο» έργο τους να παρακρατούν τις εργατικές εισφορές και να μην τις αποδίδουν στο ΙΚΑ. Ετσι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΣΕ ΙΚΑ:

  • Η εισφοροδιαφυγή εκτιμάται για φέτος σε περίπου 6 δισ. ευρώ.
  • Οι συσσωρευμένες οφειλές των επιχειρήσεων ανέρχονται στα 8 δισ. ευρώ, από τα οποία έχουν ρυθμιστεί μόνο 1,792 δισ. ευρώ, χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι τα ποσά αυτά θα καταβληθούν μέχρι τέλους. Η ίδια η κυβέρνηση εκτιμάει ότι από τα 8 δισ. μπορούν να εισπραχθούν μόνο τα μισά, ενώ τα 1,678 δισ. ευρώ τα χρωστάνε επιχειρήσεις που πλέον δε λειτουργούν!
  • Οσο για τους ελέγχους στις επιχειρήσεις, αυτοί καρκινοβατούν, αφού από τους 73.204 επιτόπιους ελέγχους των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ και των υπαλλήλων της αρμόδιας υπηρεσίας (ΕΥΠΕΑ) το 2009, πέρυσι διενεργήθηκαν μόλις 37.175 επιτόπιοι έλεγχοι, δηλαδή οι μισοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: