Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ ΑΝΗΛΙΚΑ, ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΔΕΚΟ, ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΤΕΒΕ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΤΟ ΣΚΟΠΕΥΤΡΟ ΤΟΥΣ


 Τι τους θωρρείτε ακίνητοι, που τρέχει ο λογισμός σας;


Τα μέτρα αυτά και τις ομάδες των ασφαλισμένων που πάνω τους θα επιπέσει ο πέλεκυς της «νομιμότητας» το επόμενο διάστημα, φωτογράφισαν την προηγούμενη βδομάδα από κοινού ο υπουργός Εργασίας και ο υπουργός Οικονομικών.

Κάτω από τον τίτλο «πρόωρες συνταξιοδοτήσεις», συγκυβέρνηση και τρόικα στοχοποιούν περί τους 400.000 ασφαλισμένους που έχουν «ώριμα» ασφαλιστικά δικαιώματα, βρίσκονται δηλαδή κοντά στη συνταξιοδότηση και δεν υπάγονται στα νέα αυξημένα γενικά ανώτατα ηλικιακά όρια που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια ή υπάγονταν σε κάποια μεταβατική διάταξη. Χοντρικά, οι ομάδες που απειλούνται με αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ή/και μείωση συντάξεων, είναι:

  • Οι γυναίκες με ανήλικο τέκνο, που ενώ είχαν τα απαραίτητα ένσημα, δεν έχουν ακόμα το όριο ηλικίας.
  • Οι ασφαλισμένοι ως το τέλος του 2012 σε δημόσιο, πρώην ΔΕΚΟ και τράπεζες που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης αλλά δεν είχαν την απαιτούμενη ηλικία.
  • Οι εργαζόμενοι στα ΒΑΕ, οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ που ανάλογα με τα έτη ασφάλισης υπάγονται σε ρυθμίσεις με μεταβατικά όρια πριν τα ανώτερα γενικά που έχουν πλέον καθιερωθεί, δηλαδή είτε το 67ο έτος ηλικίας, είτε τα 40 χρόνια ασφάλισης και το 62ο έτος ηλικίας.
  • Τα μέτρα θα περιλαμβάνουν και μειώσεις στις συντάξεις με πρώτους στη σειρά τους συνταξιούχους- ασφαλισμένους του ΤΕΒΕ και με πρόσχημα την οικονομική κατάσταση του Ταμείου, αλλά και συνταξιούχους σε μικρότερες ηλικίες.
  • Εννοείται πως το 2014, νέες μειώσεις θα επιβληθούν από διατάξεις που ήδη έχουν ψηφιστεί και πρωτίστως στις επικουρικές και στα εφάπαξ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: