Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΟΝ ΕΙΡΗΝΙΚΟ


 Το ρήγμα μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας βαθαίνει κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης ενός σεισμού στρατιωτικής εμπλοκής.. 





Αυτό που μένει να μάθουμε είναι αν θα είναι τοπικός ή θα γενικευθεί..


   Κλιμακώνεται όλο και περισσότερο η ένταση στον Ειρηνικό, μετά τις έντονες αντιδράσεις
Ιαπωνίας και ΗΠΑ που προκάλεσε η επίμαχη νέα ζώνη εναερίου ελέγχου πάνω από την Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, την οποία θέσπισε μονομερώς το περασμένο Σάββατο το Πεκίνο.

Τη νύκτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή, δύο αυτοσχέδια βλήματα εκτοξεύθηκαν κοντά σε μια αμερικανική βάση, κοντά στο Τόκιο χωρίς να προκληθούν θύματα ούτε ζημιές, ανακοίνωσε η ιαπωνική αστυνομία.

 

"Το επεισόδιο σημειώθηκε γύρω στις 23:30 το βράδυ της Πέμπτης, κοντά στην αμερικανική αεροπορική βάση της Γιοκότα. Οι κάτοικοι άκουσαν εκρήξεις. Η αστυνομία ανακάλυψε επιτόπου δύο χαλύβδινους σωλήνες, καλώδια και μπαταρίες. Δεν επισημάνθηκε καμιά ζημιά", δήλωσε ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας στο Τόκιο.

Σύμφωνα με ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, οι δύο σωλήνες ήταν θαμμένοι εκτός από την επάνω πλευρά τους, η οποία ήταν στραμμένη προς την κατεύθυνση της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης. Τα βλήματα δεν είχαν βρεθεί σήμερα το πρωί από την αστυνομία.

Καθώς ουδείς ανέλαβε την ευθύνη, η αστυνομία υποψιάζεται πως η ενέργεια αυτή μπορεί να είναι έργο ακτιβιστών της άκρας αριστεράς, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Jiji και άλλα μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ένας επικεφαλής ακροαριστερής οργάνωσης συνελήφθη την Πέμπτη και η ενέργεια κατά της βάσης μπορεί να αποτελεί εκδίκηση των συντρόφων του.

 

Σύμφωνα πάντα με το NTV, ένα παρόμοιο επεισόδιο είχε σημειωθεί πριν από τέσσερα χρόνια, όταν η αστυνομία είχε πολιορκήσει μια γιάφκα αυτής της οργάνωσης, της "Φράξιας των Επαναστατών Εργατών".

Το επεισόδιο σημειώνεται εξάλλου μέσα σ' ένα πλαίσιο αυξανόμενων εντάσεων ανάμεσα στην Κίνα και την Ιαπωνία και μερικές ημέρες πριν από την επίσκεψη του αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν στο Τόκιο. Μετά την απόφαση της Κίνας να επιβάλει μια ζώνη αεροπορικής αναγνώρισης σ'ένα μεγάλο τμήμα της Ανατολικής Σινικής Θάλασσας, το οποίο περιλαμβάνει νησιά που διοικούνται από την Ιαπωνία, αλλά τα διεκδικεί το Πεκίνο, ο Μπάιντεν μεταβαίνει στο Τόκιο για να επιβεβαιώσει την αμερικανική υποστήριξη στη σύμμαχό της.

Σε κατάσταση επιφυλακής οι αεροπορικές δυνάμεις της Κίνας
Την ίδια ώρα, η πολεμική αεροπορία της Κίνας συνεχίζει να βρίσκεται σε κατάσταση «υψίστης επιφυλακής » με συνεχείς περιπολίες στη νέα ζώνη της αναγνώρισης αεράμυνας στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Άμυνας στο Πεκίνο.

«Η Κίνα θα παραμείνει σε «επιφυλακή και θα λάβει μέτρα για να αποστρέψει ποικίλες απειλές στον εναέριο χώρο της» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, Σεν Τζιανκέ σε δήλωσή του που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Άμυνας. «Οι περιπολίες είναι ένα αμυντικό μέτρο και σύμφωνες με τη διεθνή κοινή πρακτική» συμπληρώνεται επίσης στη δήλωση του κινέζου εκπροσώπου.

Η ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας καλύπτει την θαλάσσια περιοχή υπό ιαπωνικό έλεγχο όπου βρίσκονται τα νησιά Σενκάκου. Η συγκεκριμένη περιοχή με εξαιρετικά πλούσιο υποθαλάσσιο χώρο σε αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, διεκδικείται από την Κίνα που αποκαλεί τα νησιά Ντιαογιού και την Ταϊβάν.

Αρκετές χώρες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την κινεζική κίνηση να ζητά από τα αεροσκάφη που πετούν στον συγκεκριμένο χώρο, να δηλώνουν τα στοιχεία τους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας. Πάντως αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν την περασμένη Τρίτη ότι δύο B - 52 βομβαρδιστικά αεροπλάνα πέταξαν σε μια προγραμματισμένη εκπαιδευτική αποστολή ρουτίνας και δεν απέδωσαν στοιχεία στις κινεζικές αρχές.

 

«Ο κύριος στόχος πρέπει να είναι η Ιαπωνία»
Η Ιαπωνία πρέπει να είναι "ο κύριος στόχος" στη νέα ζώνη αντιαεροπορικής άμυνας που ανακοινώθηκε από το Πεκίνο, αναφέρει σήμερα ένα επίσημο κινεζικό μέσο ενημέρωσης, σύμφωνα με το οποίο μια κλιμάκωση των εντάσεων θα μπορούσε μάλιστα να οδηγήσει σ' ένα "ψυχρό πόλεμο".

"Οφείλουμε να λάβουμε χωρίς δισταγμό τα κατάλληλα αντίμετρα, όταν η Ιαπωνία αρνείται να αποδεχθεί την ζώνη αναγνώρισης της αντιαεροπορικής άμυνας που αποφασίσθηκε από την Κίνα", αναφέρουν οι "Γκλόμπαλ Τάιμς", μια κρατική εφημερίδα η οποία φημίζεται για τους εθνικιστικούς τόνους της.

Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα ανακοίνωσαν χθες πως έστειλαν αεροπλάνα σ' αυτή τη ζώνη χωρίς να ενημερώσουν για τις πτήσεις στις κινεζικές αρχές, έπειτα από μια παρόμοια υπέρπτηση που είχαν πραγματοποιήσει στις αρχές της εβδομάδας δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά.

 

Όμως η στάση των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας μπορεί σε μεγάλο βαθμό να αγνοηθεί, διότι η Ιαπωνία είναι "ο κύριος στόχος" στη ζώνη, εκτιμούν οι "Γκλόμπαλ Τάιμς" σε κύριο άρθρο τους.

"Αν οι ΗΠΑ δεν το παρατραβήξουν, δεν θα τους βάζουμε στόχο στο πλαίσιο της προστασίας της ζώνης της αντιαεροπορικής άμυνάς μας. Αυτό που πρέπει τώρα να κάνουμε, είναι να αντιταχθούμε αυστηρά σε όλες τις προκλητικές ενέργειες της Ιαπωνίας", επιμένει η εφημερίδα.

Οι έντονες επικρίσεις που διατυπώθηκαν από την Αυστραλία μπορούν επίσης "να αγνοηθούν προς το παρόν", δεδομένου ότι οι δύο χώρες "δεν έχουν κάποια αληθινή διένεξη", ενώ το Πεκίνο "δεν χρειάζεται ούτε να αλλάξει τη στάση του έναντι της Σεούλ", διότι και η Νότια Κορέα διατηρεί τεταμένες σχέσεις με την Ιαπωνία, διευκρινίζουν οι "Γκλόμπαλ Τάιμς".

Η κινεζική ζώνη αντιαεροπορικής άμυνας που ανακοινώθηκε το Σάββατο καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της Ανατολικής Σινικής Θάλασσας και περιλαμβάνει τα νησιά Σενκάκου, ένα αρχιπέλαγος που διοικείται από την Ιαπωνία, αλλά το διεκδικεί η Κίνα, η οποία το ονομάζει Ντιαογιού.

 

Βάσει των νέων κανόνων που υπαγορεύονται από το Πεκίνο, τα αεροπλάνα που πετούν στη ζώνη πρέπει να καταθέτουν σχέδιο πτήσης, να κάνουν γνωστή την εθνικότητά τους και να παραμένουν σε επαφή ασυρμάτου με τις κινεζικές αρχές -- απαιτήσεις οι οποίες προκάλεσαν διπλωματική θύελλα στην περιοχή.

 

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, κινεζικά μαχητικά αεροπλάνα πραμγατοποίησαν χθες, Πέμπτη, στη ζώνη αεροπορικές περιπολίες ρουτίνας - "ένα μέτρο αμυντικό και σύμφωνο προς τις συνήθεις διεθνείς πρακτικές", σύμφωνα με τον Σεν Τζινκέ, εκπρόσωπο των αεροπορικών δυνάμεων του κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.

"Αν η σημερινή τάση συνεχισθεί, θα υπάρξουν πιθανόν τριβές και αντιπαραθέσεις (ανάμεσα στην Κίνα και την Ιαπωνία), ακόμη και εντάσεις στον αέρα παρόμοιες με αυτές του Ψυχρού Πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση", προειδοποίησαν οι "Γκλόμπαλ Τάιμς".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: