Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

ΠΕΜΠΤΗ ΑΠΟΛΟΓΕΙΤΑΙ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟ ΒΛΗΜΑ STINGER-ASRAD, ΩΣΤΟΣΟ:

 

Μυς το μέγεθος της διαφθοράς τους ως προς το όρος του χρέους..


Για την υπόθεση των υποβρυχίων, αλλά -μετά τις νέες εξελίξεις- και για την προμήθεια του συστήματος κατεύθυνσης και ελέγχου του αντιαεροπορικού βλήματος Stinger-Asrad αναμένεται να απολογηθεί την Πέμπτη ο Παναγιώτης Ευσταθίου, το πρόσωπο που με το... «καλημέρα» έβαλε στο κάδρο με τις μίζες ο Αντώνης Κάντας.

Ο ανακριτής αρμόδιος για εγκλήματα διαφθοράς, Γαβριήλ Μαλλής, που έλαβε την απολογία τού πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών για την υπόθεση των υποβρυχίων και κλήτευσε τον Π. Ευσταθίου με την ιδιότητα του κατηγορουμένου για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, είναι πλέον επιφορτισμένος και με τη διερεύνηση των Asrad. 


 
Μέσα σε λίγες ημέρες από τη μαρτυρία Κάντα, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για την προμήθεια του αντιαεροπορικού συστήματος και λόγω απόλυτης συνάφειας χρεώθηκε στον ανακριτή Μαλλή με την κοινωνία να επιδοκιμάζει τις διώξεις ναι μεν αλλά και να ανθυπομειδιά δε, δεδομένου πως εμπρός στον όγκο του χρέους όλα αυτά είναι απλώς μια παρονυχίδα του..

Την προκαταρκτική εξέταση, όπως και για τα αυτοκινούμενα πυροβόλα, που οδήγησαν στη σύλληψη Παπαχρήστου, ερευνούσε η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου. Και σε αυτή την περίπτωση, η εισαγγελική λειτουργός μελέτησε τα στοιχεία που εισέφερε ο Αντ. Κάντας -ο οποίος προσδοκά ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση για τον ίδιο- και προχώρησε στην άσκηση διώξεων σε βαθμό κακουργήματος για τα αδικήματα της παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας κατά του Δημοσίου και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Για 54 συστήματα

Η επίμαχη υπόθεση αφορά τη σύμβαση 030Α/2000 για την αγοραπωλησία 54 συστημάτων Κ/Β STINGER επί οχήματος και του αναγκαίου εξοπλισμού και ανταλλακτικών αρχικής υποστήριξης. Οι υπογραφές «έπεσαν» στις 3/8/2000 μεταξύ Δημοσίου και STN Atlas Elektronik (εκπρόσωπος της οποίας στην Ελλάδα εμφανίζεται ο Π. Ευσταθίου), όταν υπουργός Εθνικής Αμύνης διατελούσε ο Ακης Τσοχατζόπουλος. Το τίμημα για το Δημόσιο ανήλθε στα 142.731.079 ευρώ.

Ιδιαίτερης σημασίας για την πορεία της έρευνας εμφανίζονται ότι ήταν τα ευρήματα που συνέλεξαν οι ελληνικές δικαστικές αρχές σε συνδυασμό με τις γερμανικές, στα γραφεία του Παν. Ευσταθίου στο Κολωνάκι το περασμένο καλοκαίρι. Αν και οι κατασχέσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των ερευνών για τις συμβάσεις των υποβρυχίων, τελικά πληθώρα στοιχείων αφορούν και τα συστήματα Asrad. Γι' αυτό το λόγο άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, οι επαφές της εισαγγελέα Διαφθοράς με τη Γερμανίδα συνάδελφό της, η οποία επίσης ερευνά την υπόθεση, είναι συνεχείς.

Μίζα 1,5 εκατ. ευρώ

Ο Αντ. Κάντας, πάντως, έχει υποστηρίξει πως συνολικά από τα υποβρύχια και τα Asrad έλαβε περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Κατέθεσε χαρακτηριστικά: «Εκτός από τα υποβρύχια, ο Ευσταθίου με πλησίασε και μου υποσχέθηκε προμήθεια ύψους περίπου 1% του κόστους του προγράμματος, που αφορούσε το σύστημα κατεύθυνσης και ελέγχου του αντιαεροπορικού βλήματος Stinger-Asrad, που κατασκεύαζε η STN Atlas. Το συνολικό κόστος του προγράμματος νομίζω ότι ήταν γύρω στα 60 με 70 εκατ. ευρώ». Πρόσθεσε ότι αν και δεν έχει αποδείξεις για τις παράνομες πληρωμές του Ευσταθίου, «τα χρήματα εμβάστηκαν από εξωχώριες εταιρείες του Ευσταθίου σε δύο ατομικούς λογαριασμούς της Dresner Bank, στο λογαριασμό της Hofmann Bank και στην ΒΝΡ Paribas εν συνεχεία. 

Το λογαριασμό της Hofmann Bank τον άνοιξε η τράπεζα ύστερα από δική μου αίτηση. Στη συνέχεια όμως νομίζω ότι ο Σπ. Μεταξάς (σ.σ. δικηγόρος που συνέστηνε offshore) συνέστησε για λογαριασμό μου μια offshore εταιρεία της οποίας δικαιούχος ήμουν εγώ, η οποία άνοιξε τραπεζικό λογαριασμό στην ίδια τράπεζα. Εκεί μεταφέρθηκαν τα χρήματα από τον προηγούμενο προσωπικό μου λογαριασμό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: