Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ..


Πότε; Κατά την στιγμή που η κοινωνία βρίσκεται σε κοχλασμό..


Τυχαίο; Δεν νομίζω Τάκη...

 
Την αναβάθμιση των υπηρεσιών Ασφαλείας της χώρας, ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα σε ό,τι απαιτεί η εφαρμογή της βάρβαρης πολιτικής, ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση. Σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, που κατατέθηκε χτες στη Βουλή, περιγράφονται οι αλλαγές στις υπηρεσίες εσωτερικής Ασφάλειας και στην Πυροσβεστική.

Την ώρα που συνεχίζεται η προώθηση των αντιλαϊκών μέτρων, τα οποία βάζουν ταφόπλακα σε βασικές εργασιακές κατακτήσεις και δικαιώματα, με το σχετικό σχέδιο νόμου, η κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αναδιαρθρώνει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, την Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα. Τυχαίο; Δεν νομίζω Τάκη...


Οσον αφορά την πρώτη, συγκροτείται περισσότερο κάθετα και συγκεντρωτικά, με την ίδρυση «υπερασφάλειας» και κεντρικών βάσεων πληροφοριών που θα ενισχύσει το φακέλωμα.
Ο κλάδος Ασφάλειας του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. θα έχει επικεφαλής αντιστράτηγο (γενικός επιθεωρητής). Στον έλεγχό του θα υπάγεται η υπηρεσία της δίωξης οργανωμένου εγκλήματος, η «αντιτρομοκρατική», το ηλεκτρονικό έγκλημα και η εγκληματολογική υπηρεσία. Ετσι, υλοποιείται η ταύτιση της λεγόμενης τρομοκρατίας με το οργανωμένο έγκλημα και στο επίπεδο του χειρισμού του από τις διωκτικές αρχές.

 Οπως είπε, άλλωστε, στη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας, το νομοσχέδιο, η επεξεργασία του οποίου γινόταν για 16 μήνες, πήρε αόριστα, όπως τόνισε, υπόψη του «τον κίνδυνο της τρομοκρατίας», εσωτερικής και εξωτερικής, την ανάγκη, δηλαδή, της «ανταπόκρισης των υπηρεσιών σε προκλήσεις τρομοκρατίας».
Ειδικός ρόλος και για τους δήμους

Επίσης, υπάλληλοι των Δημοτικών Αστυνομιών θα ενταχθούν στην ΕΛ.ΑΣ., αφού θεσπίζεται διεύθυνση εξυπηρέτησης πολιτών και Δημοτικής Αστυνομίας που θα ανήκει στον κλάδο τάξης του αρχηγείου. Οπως ανέφερε ο Ν. Δένδιας «θεσπίζεται η λειτουργία επιτροπής περιφερειακής συνεργασίας και ασφάλειας, ώστε να υπάρχει ομπρέλα διασύνδεσης της Αστυνομίας με την κοινωνία σε επίπεδο περιφέρειας. Ενεργοποιούμε το κεντρικό συμβούλιο πρόληψης της εγκληματικότητας.
Πρώτιστο μέλημα - κατά τον υπουργό - είναι η συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση», η θέσπιση γραφείων εξυπηρέτησης πολιτών, «για την οικοδόμηση ισχυρών δεσμών εμπιστοσύνης με την τοπική κοινωνία». Ετσι, η ΕΛ.ΑΣ. θα συνεργάζεται με τοπικούς φορείς και ιδιώτες σε θέματα δημοτικής αστυνόμευσης και θα μπορεί να συνάπτει σχετικά μνημόνια συνεργασίας με τους ΟΤΑ για διαχείριση θεμάτων κοινής αρμοδιότητας.

Επεκτείνεται έτσι το «χέρι» της τήρησης της δημόσιας τάξης περισσότερο στις τοπικές κοινωνίες, κάτι που ήδη γίνεται και με το θεσμό του αστυνομικού της γειτονιάς και με τη λειτουργία, στο πλαίσιο των δήμων, των τοπικών συμβουλίων πρόληψης παραβατικότητας. Παράλληλα, αναμένεται να μειωθούν οι περιφερειακές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., ενώ τα αστυνομικά τμήματα θα μειωθούν και θα αυξηθεί η δύναμή τους στο πλαίσιο του δόγματος της «κινητής» ΕΛ.ΑΣ. Στόχος του Ν. Δένδια είναι ...«η εκπομπή δύναμης και ασφάλειας από το αστυνομικό τμήμα», όπως υπογράμμισε.

Στο ίδιο πλαίσιο «τρέχουν» προγράμματα ενεργοποίησης νέων τεχνολογιών. Ανάμεσά τους θα είναι πρόγραμμα ταυτοποίησης των δακτυλικών αποτυπωμάτων. 

Αναβαθμίζεται ο τομέας της εξασφάλισης πληροφοριών με την προβλεπόμενη ίδρυση αυτόνομης διεύθυνσης Πληροφοριών. Θα έχει ως αποστολή την αποτελεσματικότερη συλλογή, αξιολόγηση, ταξινόμηση, ανάλυση και διάθεση στις αρμόδιες για την αξιοποίησή τους υπηρεσίες, επεξεργασμένων ή μη πληροφοριών, καθώς και την τήρηση, ενημέρωση και διασφάλιση των ειδικών βάσεων δεδομένων, στις οποίες καταχωρείται και αποθηκεύεται πληροφοριακό υλικό. Θα υπάγεται στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και οι πληροφορίες θα συγκεντρώνονται μέσω των περιφερειακών υπηρεσιών της. Ετσι, θα αναβαθμιστεί το φακέλωμα. Τέτοιες βάσεις δεδομένων λειτουργούν σε υπηρεσίες όπως η Σκότλαντ Γιάρντ και το FBI.
Ξεχωριστός κλάδος για τους μετανάστες

Για πρώτη φορά συγκροτείται ο κλάδος αλλοδαπών και προστασίας συνόρων, ο οποίος θα διαχειρίζεται το μεταναστευτικό φαινόμενο στη χώρα μας, εφαρμόζοντας την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης («φράχτης» στον Εβρο, επιχειρήσεις «Ασπίδα» και «Ξένιος Ζευς»). Χαρακτηριστικά, ο Ν. Δένδιας, παρουσιάζοντας τις σχετικές διατάξεις, δήλωσε ότι «είμαστε πρωταθλητές στις επαναπροωθήσεις».

 Ετσι χαρακτηρίζεται επίσημα ο διωγμός των μεταναστών και των προσφύγων που καταφεύγουν στις χώρες της ΕΕ. Το 2012 ήταν 22.500, το 2013 ήταν 26.000 και το 2014 αναμένεται να είναι 30.000. Εξάλλου, θεσπίζεται εθνικό συντονιστικό κέντρο ελέγχου των συνόρων, της μετανάστευσης και του ασύλου. Επίσης, θα διπλασιαστεί το προσωπικό της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας και θα ενισχυθούν οι Ομάδες Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας.

Σε ερώτηση, αν έχουν έρθει στη χώρα μας για το θέμα της λεγόμενης τρομοκρατίας Αμερικανοί πράκτορες, απάντησε πως δε θα ήταν πράκτορες αν το γνώριζε, αλλά δήλωσε ότι η Ελλάδα συνεργάζεται με φιλικές χώρες για την αντιμετώπισή της.

Οσον αφορά στην Πυροσβεστική, το σχέδιο νόμου θα επιφέρει τη διάλυση του, έστω και υποτυπώδους, συστήματος πυρασφάλειας της χώρας, σε βάρος της προστασίας της ζωής και της περιουσίας των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων και του δασικού της πλούτου, και με την εφαρμογή της ανταποδοτικότητας, με την εμπορευματοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την επιβολή προστίμων και διαφόρων τύπων χαρατσιών στο λαό. 

Παράλληλα, θα υποκατασταθεί σημαντικό μέρος των υφιστάμενων υπηρεσιών από τον εθελοντισμό, ενώ θα επιδεινωθούν οι εργασιακές σχέσεις των πυροσβεστών και θα παγιωθεί η εποχικότητα του προσωπικού.

Το όλο εγχείρημα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν, μειώνει τις δομές κατά 43% στην Αστυνομία, όπου θα υπάρξουν συγχωνεύσεις τμημάτων, κατά 30% στην Πυροσβεστική και κατά 36% στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: