Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

ΦΡΕΝΟ ΣΤΙΣ ΓΟΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ!!

 
Στήνουν εν ονόματι των ιερατείων της τοκογλυφίας αναχώματα για να κατασχέσουν περιουσίες 
 
 
 
Φρένο στους οφειλέτες του Δημοσίου που μεταβιβάζουν με γονική παροχή ή δωρεά τα ακίνητά τους, προκειμένου να αποφύγουν την κατάσχεση, επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Οικονομικών.

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Εσόδων, για να λάβει κάποιος οφειλέτης φορολογική ενημερότητα ώστε να μεταβιβάσει με γονική παροχή ή δωρεά κάποιο ακίνητο, θα πρέπει πρώτα να το υποθηκεύσει υπέρ του Δημοσίου.

Στη γραμμή της αυστηρότητας -κάποιες φορές στα όρια του παραλόγου- που εφαρμόζει το τελευταίο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών, η υποθήκη ως προϋπόθεση για τη γονική παροχή ισχύει και για όσους έχουν ρυθμίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους και εξυπηρετούν τη ρύθμιση κανονικά.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι αυτό γίνεται προκειμένου να προστατεύονται τα συμφέροντα του Δημοσίου, στην περίπτωση που κάποιος αθετήσει τη ρύθμιση μετά την μεταβίβαση.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, μέχρι πρόσφατα ήταν συχνό το φαινόμενο οφειλέτες να μεταβιβάζουν την ακίνητη περιουσία τους σε συγγενικά τους πρόσωπα ή ακόμη και να κάνουν πραγματικές ή εικονικές πωλήσεις προκειμένου πριν κινήσει το Δημόσιο τη διαδικασία κατάσχεσης. Στη συνέχεια οι εφορίες εμπλέκονταν σε πολυδαίδαλες και χρονοβόρες νομικές διαδικασίες, προκειμένου να ακυρώσουν τις μεταβιβάσεις.

Με βάση την απόφαση, για τη μεταβίβαση ακινήτου άνευ τιμήματος από φορολογούμενο ο οποίος οφείλει στο Δημόσιο ληξιπρόθεσμο χρέος, η διαδικασία κατάρτισης του μεταβιβαστικού συμβολαίου δεν μπορεί να προχωρήσει αν προηγουμένως ο ενδιαφερόμενος δεν βάλει υποθήκη είτε το ίδιο το μεταβιβαζόμενο ακίνητο είτε κάποιο άλλο ακίνητο περιουσιακό στοιχείο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: