Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

ΑDREAS FISHER LESCANO


Η Τρόικα παραβιάζει
βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, ε, και...



 Το πρόγραμμα λιτότητας, όπως το έχει επιβάλει η τρόικα των διεθνών δανειστών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ΔΝΤ) στις χώρες «υπό επιτήρηση» βρίσκεται σε αντίθεση με τον Καταστατικό Χάρτη Βασικών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.









Αυτό υποστηρίζει ο γερμανός ειδικός στην ευρωπαϊκή νομολογία
Andreas Fischer-Lescano, καθηγητής της Ευρωπαϊκής νομοθεσία και πολιτικής στο πανεπιστήμιο της Βρέμης ανέλαβε από την Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Εργατικών συνδικάτων να εξετάσει τα «μνημόνια», που υποχρεώθηκαν να υπογράψουν οι χώρες που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ευρωπαϊκής δανειοδότησης και την «Τρόικα».

Ο καθηγητής Αντρέας Φίσερ – Λεσκάνο έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως τα μνημόνια, παραβιάζουν βασικά ευρωπαϊκά δικαιώματα και πρέπει να καταγγελθούν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

  «Υπάρχουν συγκεκριμένα όρια που μπορούν να κατανοηθούν σε ένα μνημόνιο. Το ίδιο όπως υπάρχουν όρια σε ένα τραπεζικό συμβόλαιο και τους περιορισμούς επιβαλλουν δικαστικές αποφάσεις. 



Το ίδιο συμβαίνει και με διεθνείς συμβάσεις και έτσι τα μνημόνια της τρόικα δεν αποτελούν εξαίρεση» υποστηρίζει ο καθηγητής Λεσκάνο στην ιστοσελίδα του.
  Και αναφέρει ότι στο ίδιο συμπέρασμα για τα νομικά ερωτηματικά έχει καταλήξει η επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου που εξετάζει το έργο της τρόικα. Ιδιαίτερα αν έχει δικαίωμα η Ευρωπαϊκή  Κεντρική Τράπεζα να υποχρεώνει να επιβληθούν από τις κυβερνήσεις κρατών-μελών της ΕΕ «δομικές μεταρρυθμίσεις».
 

 «Πρόκειται ωστόσο για ένα μέρος του προβλήματος, επειδή το Ευρωκοινοβούλιο, δεν έχει ασχοληθεί με το στοιχείο «ανθρώπινα δικαιώματα» σε σχέση με το μνημόνιο¨, προσθέτει ο Λεσκάνο.

  Η μελέτη του γερμανού καθηγητή, ιδιαίτερα αναφέρεται στα περιοριστικά μέτρα που έχει επιβάλλει η τρόικα στην αυτονομία των εργατικών ενώσεων και τους εργοδότες να διαπραγματεύονται μισθούς και ημερομίσθια.
  Καθώς επίσης και στους περιορισμούς των εθνικών προϋπολογισμών, όσον αφορά στην Παιδεία και την Υγεία.
  Με ιδιαίτερα μεγάλες επιπτώσεις σε βάρος κοινωνικά ευπαθών ομάδων.

Ο Κοινωνικός Χάρτης

 

Πορτογάλοι ευρωβουλευτές

  Στην ετήσια αναφορά της η Επιτροπή του Συμβούλιου Ευρωπαϊκών Κοινωνικών Δικαιωμάτων, που εκδόθηκε σήμερα, επισημαίνει ότι οι πολιτικές που εφαρμόσθηκαν από το 2009 και εντεύθεν δεν στάθηκαν ικανές να περιορίσουν την αύξηση της φτώχειας στην Ευρώπη.
  Η επιτροπή επισημαίνει περί τις 180 παραβιάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη σε θέματα Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας, σε 38 ευρωπαϊκές χώρες
  Επισημαίνει επίσης, ότι σε Ελλάδα και Κύπρο κρίνονται ως ανεπαρκή, τα επιδόματα ανεργίας, μητρότητας και γήρατος καθώς και οι εγγυήσεις κοινωνικής ασφάλισης.

  Η Ισπανία επίσης, είναι υποχρεωμένη να πληρώνει ανεπαρκή επιδόματα ανεργίας καθώς και για περιπτώσεις ασθένειας εργαζομένων.

σημείωση στυξ: Η κόντρα των εκλεγμένων με τους διορισμένους λίγη σημασία έχει για την Επιτροπή στις       Βρυξέλες.

(EUobserver)

Δεν υπάρχουν σχόλια: