Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Η ΩΦΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΣΚΕΠΤΙΚΙΣΤΩΝ (OBSERVER)

 
Δεν εκπροσωπούνται οι μειονότητες
στο Ευρωκοινοβούλιο

 Έ να από τα βασικά δικαιώματα, που έχουν σχέση με την ευρωπαϊκή υπηκοότητα είναι το δικαίωμα της ψήφου καθώς και της υποψηφιότητας στις ευρω-εκλογές.
 
 

Αλλά το δημοκρατικό έλλειμμα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των πολιτών της διευρύνεται, καθώς ολοένα και μειώνεται η προσέλευση στις κάλπες για τις ευρω-εκλογές, κάθε φορά, μετά το 1979.
 

Αυτό επισημαίνεται σε άρθρο του «euobserver.com» που επισημαίνει ότι ένα από τα επακόλουθα της αδιαφορίας των ευρωπαίων ψηφοφόρων, είναι ότι οι εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες σε γενικές γραμμές είναι παραμελημένες από εκείνους που λαμβάνουν τις αποφάσεις στην Ευρώπη.
 



Καθώς λοιπόν, πλησιάζουν οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων Ευρωβουλευτών, όλο και περισσότερο επικεντρώνεται το ενδιαφέρον στα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα και τους υποψηφίους τους, καθώς αυτά ελπίζουν να κερδίσουν από την απάθεια των ψηφοφόρων.
Σ΄αυτό το περιβάλλον, οι ευρωπαίοι πολίτες που ανήκουν στις εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες μπορούν να παίξουν ρόλο-κλειδί, για να αντιστρέψουν αυτές τις τάσεις στις επικείμενες ευρω-εκλογές.
 

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, οι κοινότητες των μειονοτήτων στην Ευρώπη, απουσιάζουν όπως δείχνουν, ως τώρα, οι σχεδιασμοί και οι εκλογικές τακτικές των κομμάτων του Ευρωκοινοβούλιου.
Κι όμως θεωρούνται οι μειονότητες ως το τελευταίο προπύργιο εναντίον των σκληροπυρηνικών ευρωπαίων εθνικιστών.
 

Έχουν υπολογιστεί σε περίπου 60 εκατομμύρια τα μέλη των εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων –κάπου δηλαδή 12% του συνολικού ευρωπαϊκού πληθυσμού. Ποσοστό κατά πολύ μεγαλύτερο από τις ακροδεξιές ομάδες στο σύνολό τους.
Κι όμως ενώ σε γενικές γραμμές στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρ΄όλο που υποστηρίζονται ζητήματα ισότητας και είναι αναφανδόν εναντίον των φυλετικών και θρησκευτικών διακρίσεων, το Ευρωκοινοβούλιο δεν έχει σχεδιασμούς ώστε να αυξήσει την μελλοντική πολιτική επιρροή του στις μειονότητες.
 

Επιπρόσθετα, το επίπεδο της πολιτικής αντιπροσώπευσης των εθνικών μειονοτήτων σ ευρωπαϊκό επίπεδο είναι συγκριτικά πολύ χαμηλό.
Στις προηγούμενες εκλογές πολύ μικρός ήταν ο αριθμός εκπροσώπων μειονοτήτων στα ψηφοδέλτια, και πολύ μικρότερος αριθμός εκλέχτηκε τελικά. Έτσι υπάρχει μεγάλη αναντιστοιχία ανάμεσα στ στον αριθμό εκπροσώπων μειονοτήτων που εκπροσωπούνται στο ευρωκοινοβούλιο και στο ποσοστό του πληθυσμού μειονοτικών κοινοτήτων που ζουν στην Ευρώπη.

(euobserver.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: