Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

ΓΥΡΩ ΣΤΑ ΕΞΗ ΔΙΣ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ..


Τρεις το λάδι τρεις το ξύδι έξη το ξυδόλαδο πλήρωσε εξαθλιωμένε έλληνα -που ακόμη προσκυνάς τους πολιτικούς εκπροσώπους τους- την ανακεφαλαίωσή τους..



Δεν τράβηξε τελικά το σχοινί η Τράπεζα της Ελλάδας, αφού στη συνάντηση του Γιώργου Προβόπουλου με τους επικεφαλής της Τρόικα διαπιστώθηκε ότι τουλάχιστον επισήμως οι εκπρόσωποι των δανειστών- και ειδικά του ΔΝΤ- ούτε υιοθετούν ούτε αναπαράγουν τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα των FINANCIAL TIMES που ανεβάζουν τον πήχη των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών στα 20 δισ ευρώ.
Ενώ, λοιπόν, τις πρώτες ώρες μετά από το... εναρκτήριο άρθρο της βρετανικής εφημερίδας, που εξακολουθεί να επικαλείται πηγές του ΔΝΤ, υπήρξαν οργισμένες απαντήσεις από τη Τράπεζα της Ελλάδας, στη συνάντηση με τους επικεφαλής κρατήθηκαν χαμηλά οι τόνοι.



Επί της ουσίας, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν εντός των ημερών κι αφού τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικα θα έχουν επεξεργαστεί τη μεθοδολογία που ακολούθησε η Blackrock για να υπολογίσει τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα με αυτούς τους υπολογισμούς- οι ανακοινώσεις θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα- οι κεφαλαιακές ανάγκες δεν ξεπερνούν στη χειρότερη περίπτωση τα 6 δισ ευρώ


Σε κάθε περίπτωση, το ύψος των αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων αναμένεται να «κλειδώσει» αρκετά πάνω από τα 5,5 δισ. ευρώ, που προσδιορίζονται από τις υπάρχουσες διαγνωστικές μελέτες. 

Οι κόντρες και οι ανταγωνισμοί που εκδηλώνονται έχουν να κάνουν και με τις γενικότερες διεργασίες για την «τραπεζική ένωση» στο πλαίσιο της ΕΕ, καθώς και με τους νέους ελέγχους που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διενεργήσει προς το τέλος του 2014 στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. 

Διαφορετικές είναι οι «προσεγγίσεις» και η μεθοδολογία του ΔΝΤ, το οποίο ανεβάζει ακόμη περισσότερο τον πήχη, στο πλαίσιο των γενικότερων ανταγωνισμών και της διαπάλης. Σε αυτό το πλαίσιο «επαναξιολογούνται» όλες οι παράμετροι ανά τραπεζικό όμιλο, με στόχο τις επόμενες μέρες να υπάρξει ο συμβιβασμός γύρω από τις διάφορες «προσεγγίσεις».

Σύμφωνα με δηλώσεις τραπεζίτη, τις οποίες επικαλείται διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (σε καθυστέρηση πάνω από 90 μέρες) αυξήθηκαν στο 31% στο Γ' τρίμηνο του 2013 από 29,3% στο τέλος του Α' εξαμήνου. Σήμερα εξάλλου δημοσιοποιείται η ετήσια έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: