Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΕΤΑΙ ΩΣ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ


 Προς τι ο πόνος και ο οδυρμός; Όγκος σύμφυτος του καπιταλισμού είναι.. Χειρουργείστε τον δεύτερο για να εξαφανιστεί το πρώτο..



Το οικονομικό έγκλημα συνεχίζει να αυξάνεται παγκοσμίως, σύμφωνα με παγκόσμια μελέτη της PwC. Η απάτη σχετικά με συμβάσεις προμηθειών είναι ο Νο. 2 κίνδυνος, μετά την κλοπή.Η τεχνολογία και ο κυβερνοχώρος γίνονται τα πιο διαδεδομένα μέσα για το οικονομικό έγκλημα.

Φέτος, το αξιοσημείωτο είναι ότι για πρώτη φορά στη μελέτη, στην κορυφή της λίστας με τις πιο συνηθισμένες μορφές οικονομικού εγκλήματος, μετά την κλοπή, βρίσκεται η απάτη που σχετίζεται με τις συμβάσεις προμηθειών. 



Όπως επισημαίνουν οι συμμετέχοντες, η απάτη που απορρέει από τις προμήθειες, αποτελεί «διπλή απειλή» για τις επιχειρήσεις, καθώς διαβρώνει τις διαδικασίες απόκτησης προϊόντων και υπηρεσιών, και παράλληλα υποθάλπει τις προσπάθειές τους να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς για βρουν νέες ευκαιρίες. Στη λίστα των μορφών οικονομικού εγκλήματος ακολουθούν η δωροδοκία και η διαφθορά, το κυβερνοέγκλημα,  η λογιστική απάτη, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, η κλοπή προσωπικών στοιχείων και πνευματικών δικαιωμάτων, καθώς και η φορολογική αδιαφάνεια.
 


Όπως έδειξε η έρευνα, οι επιπτώσεις του οικονομικού εγκλήματος έχουν πολλαπλό αντίκτυπο σε όλες τις λειτουργίες και δραστηριότητες ενός οργανισμού. Το 20% των ερωτηθέντων που έπεσαν θύματα οικονομικής απάτης ανέφεραν ότι το κόστος στους οργανισμούς τους ήταν πάνω από 1 εκατ. δολάρια, ενώ 30 οργανισμοί είχαν ζημιές πάνω από 100 εκατ. δολάρια. Επιπλέον, το οικονομικό έγκλημα είχε σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στο ηθικό των εργαζομένων, στην εταιρική φήμη και στις επιχειρηματικές σχέσεις.
 


«Το οικονομικό έγκλημα είναι σαν ένας δυνατός ιός που εξαπλώνεται και αντιστέκεται σθεναρά στις προσπάθειες για την εξάλειψή του. Κανένας οργανισμός, ανεξαρτήτως μεγέθους ή κλάδου, δεν μένει αλώβητος. Η επιτυχία αυτών που το διαπράττουν έγκειται στην προσαρμογή τους στις μεταβαλλόμενες διεθνείς συνθήκες, όπως η εξάρτηση από την τεχνολογία και η επέκταση των αναδυόμενων οικονομιών», δηλώνει ο Αστέριος Βουλανάς, Partner του Συμβουλευτικού Τμήματος της PwC Ελλάδας.
 


«Και ακόμα χειρότερη από τις οικονομικές επιπτώσεις, είναι η απειλή που αποτελεί το οικονομικό έγκλημα για ένα ευρύ φάσμα συστημάτων που αποτελούν τη βάση της ζωτικής λειτουργίας των επιχειρήσεων. Το οικονομικό έγκλημα βλάπτει εσωτερικές διαδικασίες, διαβρώνει την ακεραιότητα των εργαζομένων και αμαυρώνει την εταιρική φήμη», συμπληρώνει ο Κώστα Περρής, Partner του Συμβουλευτικού Τμήματος της PwC Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: