Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΧΩΡΑ..


 Εμπλέκουν τις Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις στα σχέδια υπεράσπισης της διεθνούς τοκογλυφίας..



Συνεχίζεται η μεγάλης έκτασης «συνεκπαίδευση» ελληνικών και αμερικανικών αεροπορικών Ενόπλων Δυνάμεων, η πρώτη για το τρέχον έτος στο Αιγαίο και τη Νότια Ελλάδα με χρήση διάφορων τύπων όπλων και συμμετοχή μονάδων του στόλου. 

Η διεξαγωγή της άσκησης δείχνει την ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.


Επίκεντρο της άσκησης είναι η 115 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση της Σούδας στην Κρήτη. Από πλευράς της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας Ευρώπης (USAFE) συμμετέχουν 12 μαχητικά αεροσκάφη «F-15E Strike Eagle» της 494 Μοίρας Μαχητικών (494th Fighter Squadron), που εδρεύει στην Αεροπορική Βάση του Lakenheath της Βρετανίας, καθώς και 258 άτομα, προσωπικό της Μοίρας, διάφορων ειδικοτήτων.

Από ελληνικής πλευράς φέρονται να συμμετέχουν όλοι οι τύποι μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, απ' όλες σχεδόν τις πολεμικές Μοίρες του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας, μεταξύ των οποίων και η 380 Μοίρα ΑΣΕΠΕ με τα ελληνικά «ιπτάμενα ραντάρ» «ΕΜΒ - 145H».

Οι επιμέρους ασκήσεις πραγματοποιούνται τόσο πάνω από χερσαίο περιβάλλον (Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα) όσο και πάνω από θαλάσσιο (Αιγαίο). Ενεπλάκησαν και μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς το σενάριο της άσκησης προέβλεπε φρεγάτες να κάνουν αποκλεισμούς περιοχών με αντιαεροπορική ομπρέλα από την οποία τα αεροσκάφη επιχειρούσαν να περάσουν αλώβητα.

Επίσης αμερικανικά και ελληνικά μαχητικά εκπαιδεύονται και στον εναέριο ανεφοδιασμό τους πάνω από το Αιγαίο πέλαγος, από αμερικανικό αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού «KC-135 Stratotanker». Ασκηση που φυσικά εντάσσεται στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ παντού στον πλανήτη, μακριά από βάσεις ανεφοδιασμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: