Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

ΜΠΑΡΟΥΤΑΠΟΘΗΚΗ Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ


 Κέρι: Η Ουάσιγκτον δεν επιθυμεί αντιπαράθεση με την Μόσχα..



Με μπαρουταποθήκη έτοιμη να εκραγεί μοιάζει η Ουκρανία και ειδικότερα η Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας, όπου από τα ξημερώματα της Πέμπτης το τοπικό κοινοβούλιο έχει καταληφθεί από 120 βαριά οπλισμένους και καλά εκπαιδευμένους που ύψωσαν τη ρωσική σημαία, σηματοδοτώντας τις εξελίξεις στο γεωστρατηγικό παιχνίδι που εξελίσσεται στην περιοχή.

Παρατηρείται ένταση των στρατιωτικών προετοιμασιών τόσο της νέας εξουσίας που ανέτρεψε τον πρώην Πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς με την ανοιχτή επέμβαση και στήριξη των ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ όσο και της Ρωσίας που εντείνει τα στρατιωτικά γυμνάσια σε όλα τα δυτικά της σύνορα, στέλνει στρατεύματα στη βάση της στη Μαύρη Θάλασσα, στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας και ενισχύει τις αεροπορικές περιπολίες.


Είναι φανερό από τις εξελίξεις ότι οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί με επίκεντρο την Ουκρανία, κάτι που ανοίγει την όρεξη και για άλλες πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, ενώ τα σενάρια για διαμελισμό της Ουκρανίας φουντώνουν.

Την ίδια ώρα ρωσικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο ανατραπείς Πρόεδρος Β. Γιανουκόβιτς απηύθυνε έκκληση στη Ρωσία να εγγυηθεί την ασφάλειά του, «έκκληση που έγινε δεκτή επί ρωσικού εδάφους», όπως δήλωσε ανώνυμη πηγή. 

Επίσης εμφανίζουν δήλωσή του στην οποία αναφέρει ότι εξακολουθεί να είναι ο εκλεγμένος Πρόεδρος της Ουκρανίας, ότι δεν έχει παραιτηθεί και θα παλέψει ως το τέλος και είναι παράνομοι όσοι τον ανέτρεψαν και δεν τήρησαν το συμβιβασμό που έγινε στις 21 Φλεβάρη ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Ταυτόχρονα προειδοποιεί ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος μιας εμφύλιας διαμάχης. 

«Γίνεται προφανές, σημειώνει, ότι ο λαός στα νοτιοανατολικά και στην Κριμαία δεν αποδέχεται το κενό της εξουσίας και την αυθαιρεσία που κυριαρχεί στη χώρα, όπου οι υπουργοί διορίζονται από τον όχλο της πλατείας». Ο Γιανουκόβιτς καταλήγει ότι «δεν επέτρεψε ποτέ την προσφυγή στο στρατό κατά τη διάρκεια της κρίσης. Αν μία τέτοια απόφαση ελαμβάνετο σήμερα, θα ήταν παράνομη και εγκληματική».

Απαντώντας η νέα εξουσία μέσω του Αρσένι Γιάτσενιουκ από το κόμμα «Πατρίδα» της Γιούλια Τιμοσένκο, που μετά το προχτεσινό σόου στην πλατεία Ανεξαρτησίας μπροστά στους συγκεντρωμένους ανακηρύχθηκε χτες και από το κοινοβούλιο στο Κίεβο πρωθυπουργός, σημείωσε ότι ο Γιανουκόβιτς δεν είναι πλέον πρόεδρος, αλλά ένας καταζητούμενος για δολοφονίες πολιτών και κατηγόρησε την κυβέρνησή του ότι έκλεψε 70 δισ. δολάρια που ήταν εγγυήσεις για κρατικά δάνεια.

Ο προσωρινός πρόεδρος και πρόεδρος της Βουλής, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, προειδοποίησε τη Ρωσία για τις ενέργειες που προτίθεται να κάνει στην Κριμαία, λέγοντας: «Οποιαδήποτε κίνηση στρατιωτικών δυνάμεων έξω από τη βάση του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας θα εκληφθεί ως επιθετική ενέργεια».

Ταυτόχρονα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι προειδοποίησε σήμερα τη Ρωσία να είναι «πολύ προσεκτική», ισχυρίστηκε ότι η Ουάσιγκτον δεν βρίσκεται, ούτε επιζητά την αντιπαράθεση με τη Μόσχα και, εκφράζοντας την ελπίδα η Ρωσία να μην αντιμετωπίσει τις εξελίξεις στην Ουκρανία «σαν ένα είδος συνέχισης του Ψυχρού Πολέμου», κατέληξε λέγοντας πως στην προκειμένη περίπτωση «δεν πρόκειται για σύγκρουση Ανατολής - Δύσης, Ρωσίας - ΗΠΑ ή μία καινούργια ταινία Ρόκι νούμερο 4».

Δεν υπάρχουν σχόλια: