Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

ΣΤΡΑΒΟΚΟΙΤΑΓΜΑΤΑ ΝΑΤΟ ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ


Η Ρωσία απαντά με κινητοποίηση των ενόπλων δυνάμεών της στα δυτικά σύνορα και επί της Κριμαίας ναυτική της βάση...


 Προειδοποιούμε αυστηρά τα εγχώρια δουλικά πως τα Ελληνικά νιάτα δεν είναι αναλώσιμα και πως δεν προτιθέμεθα να στείλουμε τα παιδιά μας κατά των Ρώσων για το Ουκρανικό φασισταριό..




Το θέμα της Ουκρανίας θα συζητηθεί και στη συνεδρίαση των υπουργών Αμυνας, σήμερα και αύριο, στις Βρυξέλλες όπου θα πάρει μέρος και ο υπουργός Αμυνας της νέας εξουσίας. Χαρακτηριστική η δήλωση του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, που είπε ότι η «Ουκρανία είναι στενός και παλαιός σύμμαχος του ΝΑΤΟ. 

Και το ΝΑΤΟ είναι ειλικρινής φίλος της Ουκρανίας» και συνέχισε «είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία για τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις της». Κληθείς να απαντήσει αν έχει έρθει σε επαφή με Ρώσους αξιωματούχους μετά την αποπομπή του φιλορώσου Ουκρανού Προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο Ράσμουσεν δεν απάντησε ευθέως, λέγοντας με νόημα: 

«Θεωρούμε ως δεδομένο ότι όλες οι χώρες σέβονται την εθνική κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Αυτό το μήνυμα μεταφέραμε σε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές».

Η Ρωσία ως γνωστόν διατηρεί στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας μια σημαντική ναυτική βάση, στην οποία το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έντονη κινητικότητα. Την ίδια στιγμή, η Ρωσία ξεκίνησε χτες μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις ετοιμότητας στα δυτικά της σύνορα, ενώ ο υπουργός Αμυνας της χώρας Σεργκέι Σόιγκου ανέφερε χτες ότι η Ρωσία σκοπεύει να ενισχύσει την παρουσία της σε βάσεις εκτός συνόρων. 

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ από τον λεγόμενο Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) τον κάλεσε «να καταδικάσει με αποφασιστικότητα την άνοδο του εθνικιστικού και νεοφασιστικού αισθήματος στη δυτική χώρα, να καταδικάσει τις εκκλήσεις για απαγόρευση της ρωσικής γλώσσας, τη μετατροπή του ρωσόφωνου πληθυσμού σε "μη-πολίτες" και τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης».

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, παρεμβαίνοντας στις εξελίξεις, δήλωσε ότι η Ουκρανία περνάει μια «ασυνήθιστη μετάβαση» και ισχυρίστηκε ότι «οι εξελίξεις εκεί δεν πρέπει να θεωρούνται ως ένα σενάριο Δύσης εναντίον Ανατολής».

Σε μια άλλη εξέλιξη, η νέα ουκρανική εξουσία ζήτησε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «βοήθεια», για να αποτραπεί η φυγή κεφαλαίων από τη χώρα, που σημειώνει αυξητικές τάσεις το τελευταίο τρίμηνο. Επίσης, ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας Α. Κούμπιφ είπε ότι αυτή δε θα παρέμβει στην αγορά ξένου συναλλάγματος, για να εμποδίσει την πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του εθνικού νομίσματος, του γρίβνα, τις επόμενες μέρες. Το γρίβνα έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο 10/1 έναντι του δολαρίου.
 
«Στα γεμάτα» και η συγκυβέρνηση στην επέμβαση στην Ουκρανία

Η επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας Κ. Αστον επικοινώνησε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Ευ. Βενιζέλο, ως προεδρεύοντα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ και αφού τον ενημέρωσε για την πρόσφατη επίσκεψή της στο Κίεβο, κάλεσε σε συντονισμό για να συνεχιστεί η επέμβαση της λυκοσυμμαχίας στην Ουκρανία. Τις επόμενες μέρες στην Ουκρανία θα πάνε οι υπουργοί Εξωτερικών όμορων χωρών (Σλοβακία, Ουγγαρία κ.ά.) και επίσης προγραμματίζεται ταξίδι του Ε. Βενιζέλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: