Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

ΟΗΕ ΚΑΙ Η ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΥΡΙΑΣ

Ο τουρκικός στρατός

σε κόκκινη επιφυλακή
 στα σύνορα της Συρίας 



Δεν έχουν πείσει τα τουρκικά επιχειρήματα για την κατάρριψη του συριακού Μιγκ



 

Κλιμακώνεται η ένταση στα τουρκο-συριακά σύνορα μετά την κατάρριψη του συριακού «Μιγκ» και ομοβροντία όλμων που έπεσαν σε τουρκικό έδαφος. Ο πρόεδρος της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι «ο στρατός μας βρίσκεται σε επιφυλακή».
 
  Και ενώ ο ΟΗΕ δεν έχει ακόμα πεισθεί για τα τουρκικά επιχειρήματα, ρωσική αρμάδα πλέει προς τη Λατάκια.

 

  Όπως δημοσιεύει ο ιστότοπος της Χουρριέτ, ο τουρκικός στρατός αναπτύσσει τεθωρακισμένα οχήματα κοντά στα συριακά σύνορα στη νοτιοανατολικήε παρχία Sanl?urfa «καθώς ή ένταση παραμένει σε υψηλό επίπεδο».
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Χάγη, στο περιθώριο της εκεί διάσκεψης για τα πυρηνικά, ο πρόεδρος Γκιουλ, είπε πως η Τουρκία «έκανε όσα απαιτούνται σύμφωνα με όσα προηγουμένως έχουν ανακοινωθεί στους κανόνες εμπλοκής».
 

  Η «πολεμική ατμόσφαιρα» που καλλιεργείται από την κυβέρνηση Ερντογάν, καταγγέλλεται από την τουρκική αντιπολίτευση ως προσπάθεια να μετατεθεί το κλίμα για τα σκάνδαλα που έχει δημιουργηθεί εις βάρος του πρωθυπουργού της Τουρκίας.
  Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας  Αχμέτ Νταβούτογλου, με δηλώσεις του έντονα επικρίνει  τα κόμματα της αντιπολίτευσης που υπαινίσσονται ότι και η κατάρριψη τους συριακού μαχητικού αεροπλάνου, εντάσσονται στην ατμόσφαιρα που δημιουργείται ενόψει των δημοτικών εκλογών.
 

  Όπως είπε ο Νταβούτογλου, έχουν ενημερωθεί τόσο ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν αλλά και ο γγ του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουνσεν για το επεισόδιο, παραλαμβάνοντας τα απαιτούμενα στοιχεία.
Είπε ακόμα ότι έχει συσταθεί «συμβούλιο αντιμετώπισης της κρίσης» για να παρατηρεί τις εξελίξεις και όσες αφορούν τον τάφο του Suleyman Shah, που βρίσκεται σε συριακό έδαφος.

  Το συριακό επίσημο ειδησεογραφικό  πρακτορείο SANA μετέδωσε δηλώσεις του Σύρου πιλότου που  καταρρίφθηκε, ότι το αεροσκάφος του «πετούσε εφτά χιλιόμετρα μέσα σε συριακό έδαφος».
  Ο λιβανικός τηλεοπτικός σταθμός Al-Mayadeen (που διαθέτει ανταποκριτές σε πολλές συριακές περιοχές) μετέδωσε πως ο πιλότος του καταρριφθέντος αεροσκάφους  έπεσε με αλεξίπτωτο στο χωριό Bahluliya της επαρχίας Λατάκια.

Ο ΟΗΕ
 

Ο γγ γραμματέας του ΝΑΤΟ Μπαν Κι-Μουν ενημερώθηκε για την κατάρριψη του συριακού τζετ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών. Ωστόσο ο ΟΗΕ υποστηρίζει πως «δεν διαθέτει πλήρη εικόνα για τις συνθήκες της κατάρριψης», και καλεί τις δύο πλευρές «να αποφύγουν την ανάληψη οποιασδήποτε στρατιωτικής δράσης».
Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Farhan Haq δήλωσε στο πτουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu Agency (AA) πως «Τα Ηνωμένα Έθνη καλούν και τα δύο μέρη να εξετάσουν ενδελεχώς τα στοιχεία και να αποφύγουν περαιτέρω στρατιωτική δράση». Για να προσθέσει: «Επειδή δεν έχουμε πλήρη εικόνα ο γγ και οι ανώτεροι σύμβουλοί του βρίσκονται σε στενή επαφή τόσο με Τούρκους όσο και Σύρους αξιωματούχους καλώντας τους να αποφύγουν κλιμάκωση της κρίσης».

Ο ρωσικός στόλος



 

 Αρμάδα ρωσικών πολεμικών σκαφών (πλοίο υποστήριξης και ηλεκτρονικού πολέμου καθώς και δύο αποβατικά) πλέει τώρα από την ρωσική βάση της Ταρτούς προς την περιοχή της Λάττακεια κοντά στα τουρκο-συριακά σύνορα.

 Επίσης,  τρία ρωσικά πολεμικά πλοία εισήλθαν στο Αιγαίο, προερχόμενα από τη Μαύρη Θάλασσα και με προορισμό, την Συρία
Πρόκειται για τα αποβατικά του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας «Μινσκ», «Ολενεγκόρσκι» και «Καλίνινγραντ», τα οποία  εισήλθαν στη Θάλασσα του Μαρμαρά νωρίς το πρωί και εξήλθαν από τα Στενά των Δαρδανελίων στις 9:15 πμ, συνεχίζοντας την πορεία τους στο Αιγαίο. Οι πληροφορίες θέλουν τα ρωσικά σκάφη να μεταφέρουν πεζοναύτες και οπλισμό.
 Τα σκάφη αυτά, παρακολουθούνται από τα ναυτικά παρατηρητήρια του ΠΝ καθώς κινούνται στο νότιο Αιγαίο

 Οι κινήσεις του ρωσικού ναυτικού φαίνεται να έχουν άμεση σχέση με την κλιμάκωση που έχει επιλέξει η Άγκυρα, με την κατάρριψη συριακού MiG-23 και το τελεσίγραφο του   προέδρου της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ  με αφορμή ...απειλές ιστότοπου για τον  τάφο του Suleyman Sah, εγγονού του Osman I, ιδρυτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που πέθανε τον 13ο αιώνα!

 
Άλλο ένα κράτος καταστρέφεται
 
  Η Συρία είναι ένα ακόμη κράτος της Μέσης Ανατολής που επιλέχθηκε να καταστραφεί από τις αποκαλούμενες «μεγάλες δυνάμεις» με επικεφαλής τις ΗΠΑ. Οι δυνάμεις οι οποίες στηρίζουν την λεγόμενη "αντιπολίτευση" στην κυβέρνηση της Συρίας, την ενισχύουν οικονομικά, την εκπαιδεύουν την εξοπλίζουν και την ανεφοδιάζουν. Όχι μόνον από τη Δύση, αλλά τους σεϊχηδες του Κόλπου και την Τουρκία.
  Ο,τιδήποτε κι αν ειπωθεί για τις «αμαρτίες» του καθεστώτος Άσαντ, δεν μπορεί να συγκριθεί με τον χυδαία τυραννικό αυτοεξυπηρετούμενο οίκο Σαούντ της Σαουδικής Αραβίας, ή αλ Θανί του Κατάρ.
 
  Να μη μας λένε λοιπόν ότι «ενισχύεται ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία για να επιτύχει ο πληθυσμός της χώρας», επειδή δεν έχουμε να κάνουμε με εμφύλιο αλλά με ξένη επέμβαση με στόχο την αλλαγή σε ελεγχόμενο από τους δυτικούς καθεστώς. Μόνο που η ενίσχυση της αλ-Κάιντα, ξεπέρασε τις δυτικές προσδοκίες και βλέποντας ότι χάνουν πάλι τον έλεγχο, πέρασαν στη φάση της επόμενης κρίσης: Με τη δημιουργία της «εξέγερσης» στην Ουκρανία. Όπου επικρατούν «καλοί» νεοναζί…
 
  Η συριακή κρίση ήταν η πρώτη φάση λόγω της ανάγκης δαιμονοποίησης του καθεστώτος της Τεχεράνης που θα είχε σειρά. Ουδεμία σύγκριση φυσικά του κατηγορούμενου ως «αντιδημοκρατικού» καθεστώτος στο Ιράν, σε σύγκριση με τα απολυταρχικά καθεστώτα της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ. Αλλά γι’ αυτά, σιγή ιχθύος από τα Διεθνή Μέσα Παραπληροφόρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: