Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

του Γιάννη Ελαφρού
 
Παιδιά σηκωθείτε να βγούµε στους δρόµους. Πολύ σωπάσαµε και φλυαρούν οι «από πάνω», σφυροκοπώντας νέους κρίκους στις αλυσίδες του κεφαλαίου και της ΕΕ. 

Σήµερα,  αλλά και µετά, είναι η ώρα να αποκτήσει ξανά φωνή το Σύνταγµα, που έµεινε βουβό για πολύ καιρό, να γεµίσουν τα πραγµατικά ποτάµια της λαϊκής εργατικής οργής, οι λεωφόροι των διαδηλώσεων. 

Την Κυριακή το βράδυ ο λόχος των διαθέσιµων βουλευτών ψήφισε το µίνι Μνηµόνιο που έφερε η κυβέρνηση σε συνεργασία µε την τρόικα (δηλαδή την ΕΕ και το ∆ΝΤ). Ανάµεσά τους, οι περισσότεροι ήταν «Λοβέρδοι», δηλαδή ούτε που έχουν διαβάσει το πολυνοµοσχέδιο. Έχει έρθει η ώρα να τους βάλουµε εµείς σε διαθεσιµότητα.

Το υπό έγκριση πολυνοµοσχέδιο που τελικά ψηφίστηκε περιλαµβάνει κρίσιµες αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις του συστήµατος υπέρ των µονοπωλίων και σε βάρος της εργασίας και των µικροµεσαίων που κλιµακώνουν τη βάρβαρη επίθεση του κεφαλαίου. Το βάθος, η βιαιότητα των τοµών (ειδικά σε βάρος της εργασίας) και το εύρος των κοινωνικών στρωµάτων που πλήττονται αποκαλύπτουν το βάθος της καπιταλιστικής κρίσης αλλά και τον υπεραντιδραστικό χαρακτήρα της ανάπτυξης που υπόσχονται οι κυρίαρχοι, την ανάγκη αντικαπιταλιστικής ανατροπής.
 
Υπογραµµίζουν ακόµα τον σκληρό αγώνα που απαιτείται για να τους ανατρέψουµε. Το αντιδραστικό καθεστώς της φτώχειας, της λεηλασίας, της επιτροπείας, του ολοκληρωτισµού δεν φεύγει µόνο µε εκλογές. Αποτελεί τεράστια αυταπάτη και αποπροσανατολισµό το σύνθηµα του ΣΥΡΙΖΑ «στις 25 ψηφίζουµε, στις 26 φεύγουν». 

Οι ευρωεκλογές και οι δηµοτικές/περιφερειακές εκλογές είναι ένα όπλο στα χέρια των εργαζοµένων για να µαυρίσουν την κυβέρνηση, τα φασιστικά παρακλάδια της και τους παραποτάµους της, για να πουν «όχι» στο συµβιβασµό και τη διαχείριση της ρεφορµιστικής Αριστεράς, ενισχύοντας αποφασιστικά την αντικαπιταλιστική ανατρεπτική Αριστερά και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αλλά η σύγχρονη «χούντα» κυβέρνησης – ΕΕ – κεφαλαίου, εκλογικά απονοµιµοποιηµένη, θα πέσει µέσα από ένα λαϊκό ξεσηκωµό, από ένα ταξικά ανασυγκροτηµένο εργατικό κίνηµα και τον οργανωµένο λαό.
 
Σήµερα στο Σύνταγµα  στις αντιΕΕ συγκεντρώσεις πρέπει να πιάσουµε το νήµα από τις παλιότερες µεγάλες κινητοποιήσεις, ανοίγοντας το δρόµο της ανατροπής. Ενωµένοι οι εργαζόµενοι και ο λαός, διαχωρισµένοι από τον υποταγµένο και ξεφτιλισµένο συνδικαλισµό της ΓΣΕΕ, που όχι µόνο αρνήθηκε να απαντήσει απεργιακά και αγωνιστικά στην κυβερνητική πρόκληση, αλλά έτρεξε να υπογράψει µε τον ΣΕΒ νέα Εθνική Συλλογική Σύµβαση Εργασίας, µε την οποία νοµιµοποιείται η ακύρωση της ΕΓΣΣΕ του 2010 και οι µισθοί πείνας των 586 ευρώ µεικτά και 511 για τους νέους!
 
Σήµερα στο Σύνταγµα λοιπόν, στις 6 µ.µ., θα συγκλίνουν δεκάδες συνδικάτα και επιτροπές αγώνα, σύλλογοι και οµοσπονδίες µικροµεσαίων και οι φαρµακοποιοί, ενώ καλούν σε µαζική και µαχητική συµµετοχή εργατικά σχήµατα (η Αγωνιστική Ταξική Ενότητα του ΕΚΑ κ.ά.), η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΠΑΜΕ και η ΠΑΣΕΒΕ, καθώς και ο ΣΥΡΙΖΑ.
 
Σήµερα µπορεί να είναι µια επανεκκίνηση των λαϊκών αντιστάσεων που θα κλιµακωθούν. Τότε οι εργαζόµενοι, οι άνεργοι, ο µαχόµενος λαός έχουν µια µοναδική ευκαιρία: Όλη η συµµορία του ευρώ, οι «οικονοµικοί δολοφόνοι» της ΕΕ, το επιτελείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι στην Αθήνα από αύριο ∆ευτέρα για το Εκοφίν και το Γιούρογκρουπ, τις συνόδους υπουργών Οικονοµικών Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωζώνης αντίστοιχα. Το επιτελείο της αντεργατικής αντιλαϊκής επιδροµής κατά των εργαζοµένων της Ελλάδας και όλης της ηπείρου, αυτό µπροστά στο οποίο προσκυνούν Σαµαράς, Βενιζέλος και Στουρνάρας και δίνουν διαβεβαιώσεις ∆ραγασάκης και Τσίπρας, θα είναι εδώ, θα συνεδριάσει στο Ζάππειο. Ανάµεσα στα άλλα, αναµένεται να εγκρίνει την απαράδεκτη συµφωνία του πολυνοµοσχεδίου.
 
Την Τρίτη ήταν Πρωταπριλιά και ακούστηκε ξανά και ξανά το «πελώριο ψέµα» της ΕΕ. Μένει να ακουστεί βροντερά και η µεγάλη αλήθεια των εργαζοµένων, των φτωχών, της πραγµατικής ζωής που ασφυκτιά µέσα στη φυλακή του ευρώ και της ΕΕ. Αποτελεί µοναδική ευκαιρία να εκφραστεί η οργή κατά της ΕΕ, η ανυπακοή, το «άι σιχτίρ», το «κάτω τα µνηµόνια και η κυβέρνηση», η διαγραφή του χρέους, το «έξω η τρόικα και η συµµορία της ΕΕ από την Ελλάδα, έξω η Ελλάδα από το ευρώ και την ΕΕ», αναγκαίος όρος για τα σηµερινά ψωµί, παιδεία, ελευθερία.
 
Ευτυχώς την περασμένη φορά  είχαν ανακοινωθεί διαδηλώσεις όχι σαν αυτές στις 8 Γενάρη, όταν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κι άλλες αριστερές οργανώσεις (ΕΕΚ, Σχέδιο Β, ΟΚ∆Ε κ.λπ.) έσωσαν την τιµή της Αριστεράς και αµφισβήτησαν έµπρακτα την κόκκινη ζώνη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ σφύριζαν αδιάφορα. 

Η Πρωτοβουλία Αγώνα 2014 – Έξω από το Ευρώ και την ΕΕ», πρωτοβάθµια σωµατεία, φοιτητικοί σύλλογοι, επιτροπές γειτονιάς, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες δυνάµεις καλούν στα Προπύλαια στις 6 µ.µ. Το ΕΚΑ και οµοσπονδίες καλούν στην Κλαυθµώνος στις 5:30 µ.µ.. Εκεί θα είναι και η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ (αλλά όχι ακόµα ο ΣΥΡΙΖΑ). Το ΠΑΜΕ έχει βάλει συγκέντρωση στην Οµόνοια στις 7 µ.µ. Θα ήταν πολύ σηµαντικό να συγκλίνουν όλοι σε ένα ποτάµι προς το Ζάππειο, όπου θα πραγµατοποιείται το Εκοφίν.
 
Το µαζικό λαϊκό και νεολαιίστικο κίνηµα και η µαχόµενη Αριστερά δεν µπορούν να ανεχτούν καµία απαγόρευση, σαν κι αυτές που έβαλε η κυβέρνηση στις 8 Γενάρη. Θα προασπίσουν έµπρακτα το δηµοκρατικό δικαίωµα του λαού στη διαδήλωση, στη διαµαρτυρία και στον αγώνα.
Πάνε να µας πείσουν ότι τίποτα δεν γίνεται. Κι όµως τι θα γίνει σε αυτή τη χώρα και γενικότερα κρίνεται από τον αγώνα, από την ενεργητική παρέµβαση ή όχι όλων µας.
 
Στις διαδηλώσεις λοιπόν µε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσµο. Στον αγώνα γιατί «Εµείς, ο καθένας από µας, κρατάµε µέσα στη γροθιά µας τους κινητήριους ιµάντες του σύµπαντος» (Βλ. Μαγιακόφσκι).

Δεν υπάρχουν σχόλια: