Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Η ΚΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΤΑΤΗΣ ΘΥΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ…


 Σημειώνει 
ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος 

Όχι η Angela Dorothea Merkel, δεν είναι μια δεξιά «επαναστάτρια» της πολιτικής οικονομίας, όπως για παράδειγμα υπήρξε η καταστροφέας των ευρωπαϊκών σοσιαλ-δημοκρατικών μοντέλων Margaret Hilda Thatcher! Είναι μια «επαναστάτρια» της Νέας Ευρώπης. Η θεμελιώτρια του Νέο-ηγεμονισμού στην ΕΕ με κύρια συστατικά τα προγράμματα λιτότητας για την περιφέρεια, τον αντιπληθωρισμό και την πόλωση κεφαλαίου, τεχνολογίας, τεχνογνωσίας και ουσιαστικής πολιτικοοικονομικής εξουσίας στο κέντρο και ιδιαίτερα, ασφαλώς, στην Γερμανία. 


Ποιο είναι το άρμα και το σύμβολο της «επαναστάτριας» στον χώρο της ηγεμονίας - και όχι της πολιτικής οικονομίας - κ. Merkel; Μα το Ευρώ, ασφαλώς! Είναι η Δωροθέα της Ευρώπης, όπως είχα γράψει παλαιότερα. Το δώρο του Θεού-Ευρώ στην ήπειρό μας… και το δώρο σε κάθε κυβερνήτη που ορίζει τον εαυτό του με το «πάση θυσία για το Ευρώ» και το «πάση θυσία στο ευρώ», όπως ο έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Σήμερα, η κυρία Ευρώ επισκέπτεται την χώρα της υπέρτατης θυσίας για το Ευρώ, στο πλαίσιο της πολιτικώς ορθής προεκλογικής υποστήριξης του κ. Σαμαρά. Η κ. Merkel, έρχεται για να ψηφίσει Σαμαρά και καλά κάνει! 

Στο κάτω-κάτω ξέρετε από πόσα κύματα πέρασε ο κ. Σαμαράς μέχρι να φτάσει στο σημείο να γίνει αποδεκτός, έστω και με σοβαρές επιφυλάξεις, από την κ. Merkel; Εγώ ξέρω και έτσι είμαι σε θέση να αναγνωρίζω την προσπάθεια που κατέβαλε ο έλληνας πρωθυπουργός για να κερδίσει έστω και μισό χαμόγελο και μια καλή κουβέντα από την γερμανίδα καγκελάριο! Ο άνθρωπος προσκύνησε και εξευτελίστηκε για να σώσει την χώρα του ασφαλώς και κάποιοι μεμψίμοιροι δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσουν την προσωπική του θυσία για το Ευρώ! Γέμισε η Ελλάδα αχάριστους Συριζαίους, εκτός από κλασικούς αγνώμονες σοσιαλιστές, κομμουνιστές, βέρους αμερικανόφιλους και πικραμένους ρωσόφιλους!!! Αν γνωρίζατε πώς η κ. Merkel πέτυχε εντός ενός εξαμήνου να μετατραπεί σε γητευτή του κ. Σαμαρά και ποιοι παράγοντες συνέβαλαν για να μεταβληθεί ριζικά το προφίλ του σε φιλογερμανικό και Νεο-ηγεμονικό, ίσως να αναγνωρίζατε την θυσία του… διότι περί πολιτικής και προσωπικής θυσίας πρόκειται, για την οποία μίλησα εκείνη την εποχή, αναφέροντας όσα στοιχεία θα μπορούσαν να αποδείξω – και δεν ήταν νομίζω λίγα! 

Σήμερα η θυσία του κ. Σαμαρά ολοκληρώνεται, θριαμβευτικώς, δια της «πολιτικής των συμβόλων». Ο όρος δεν είναι δικός μου αλλά της Frankfurter Allgemeine Zeitung, που σημειώνει με ειρωνική διάθεση: «την ώρα που η Ελλάδα επιδιώκει την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει αλλά και μείωση των επιτοκίων, προσφέρει σε ιδιώτες επενδυτές απόδοση ύψους 5 %»! Προφανώς, όπως σχολιάζει η εφημερίδα, «η Ελλάδα έχει πολλά λεφτά για την πολιτική των συμβόλων»! Πάντα στην Ελλάδα αυτό έπρατταν οι κυβερνήτες της, όταν επεδίωκαν να προσαρμοστούν και να εμφανιστούν ως ταπεινοί και πιστοί δούλοι μιας (νέας) ηγεμονίας. Το έχει στο αίμα της η εθνική αστική της Ελλάδας να σκορπά το χρήμα των ελλήνων για να στέλνει μηνύματα αισιοδοξίας, αποπροσανατολίζοντας ταυτόχρονα για την πραγματική κατάσταση της οικονομία και κοινωνίας μας, όσους θα μπορούσαν να αποπροσανατολιστούν. Και αυτοί είναι οι έλληνες και όχι οι ξένοι. Όπως γράφει η «Die Zeit», με την έκδοση 5ετούς ομολόγου η ελληνική κυβέρνηση θέλει να στείλει ένα μήνυμα αισιοδοξίας, παράλληλα όμως και να αποπροσανατολίσει από την πραγματική κατάσταση της χώρας. Ο κόσμος το ‘χει τούμπανο κι αυτοί (Σαμαράς, Βενιζέλος και οι γύρω τους) κρυφό καμάρι! 

Καμαρώνοντας, λοιπόν, για την καταστροφική κοινωνικοοικονομικά και εθνικά επικοινωνιακή τους ευτυχία, υποδέχονται σήμερα στην Αθήνα την κ. Merkel. Συγγνώμη αλλά είναι σαν να κλέβετε εκκλησία, φίλοι της Διαπλοκής! Με τέτοια υπεροχή σε ΜΜΕ, δεν ήταν δύσκολο να διαστρέψετε με άνεση την ζώσα πραγματικότητα στην Ελλάδα και της Ελλάδας και να στήσετε συμβολικά μια νέα παραμυθία περί νέου πολιτικοοικονομικού έπους και νέου οικονομικού θαύματος! Μόνον που και αυτά τα τεράστια για τα μέτρα της χώρας έξοδα, στο λογαριασμό του έλληνα πολίτη τα χρεώνετε! Οι έλληνες είναι αυτοί που πληρώνουμε και το «οι αγορές ψηφίζουν Ελλάδα» και το «η Μέρκελ ψηφίζει Ελλάδα». 

Τελικά, εμείς οι έλληνες είμαστε πολύ αμερικανάκια, τα πιο αμερικανάκια ίσως στην γερμανοποιούμενη Ευρώπη μας. Κανείς γερμανικός λαός δεν θα δεχόταν να ξοδεύει τόσα πολλά για επικοινωνιακές φιέστες. Αυτό λέει η εμπειρία μου! Το άλλο που λέει, μάλλον το γνωρίζετε: Η Ελλάδα και οι έλληνες στο σύνολό τους έχουν να κερδίσουν ελάχιστα, αλλά να χάσουν πάρα πολλά από τον ευρωπαϊκό Νεο- ηγεμονισμό που έχει στις αποσκευές της η κ. Merkel και τον οποίο υπηρετεί πάση θυσία η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και απολύτως επαρχιώτικα, μισοσυνειδητά και μισοασυνείδητα η πλειονότητα των κεντροδεξιών και κεντροαριστερών. Κόντρα σε αυτόν τον επαρχιωτισμό ανέπτυξα, αγαπητέ αναγνώστη, τα τελευταία χρόνια μία δημοκρατική προσέγγιση για τον σύγχρονο ευρωπαϊσμό, περιγράφοντας ουσιαστικά μια ταυτόχρονα κοινωνική και πολιτική θεωρία που κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη των συντηρητικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων του νεογερμανισμού (:Νεο-ηγεμονισμού). Ευτυχώς στον ορισμό και την «διατράνωση» αυτού του δημοκρατικού Ευρωπαϊσμού δεν είμαι μόνος. Στην ουσία τον ασπάζεται η πλειονότητα των ευρωπαίων πολιτών και επιχειρεί για πρώτη φορά μεθοδικά να εκφράσει πολιτικά η σύγχρονη ευρωπαϊκή αριστερά. 

Πρόκειται για το ευρωπαϊκό στοίχημα του 21ου αιώνα. Ή η Ευρώπη θα πετύχει, με οδηγό τα κινήματα των εργαζομένων, μία φρέσκια διανόηση και μια προοδευτική και έξυπνη αστική τάξη, να θεμελιώσει μία δημοκρατικά σοσιαλιστική Ευρώπη του πλουραλισμού και των πλουραλιστών, ή θα υποταχθεί στην μοίρα την οποία πρεσβεύει η κ. Merkel και την οποία προσκυνά η ελληνική τυχοδιωκτική ελίτ. Είναι η μοίρα της καταστροφής, του πολέμου και της εκ νέου διχοτόμησης ή πολυδιάσπασης της Ευρώπης, που έτσι, αντί για ένας εναλλακτικά ηγεμονικός πόλος στις σύγχρονες παγκόσμιες πολιτικές, θα καταστεί ξανά μία βόμβα στα θεμέλια της λεγόμενης παγκόσμιας ασφάλειας. Δυστυχώς οι συμβολισμοί της σημερινής επίσκεψης της κ. Μέρκελ στην Αθήνα, είναι οι συμβολισμοί μιας Ευρώπης που δεν έμαθε τίποτα από τους δύο προηγούμενους παγκόσμιους πολέμους που σκόρπισαν τον θάνατο, την καταστροφή και συνέβαλλαν στην οπισθοδρόμηση της ανθρωπότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: