Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

ΛΑΘΡΑΝΑΣΚΑΦΗ ΣΤΗΝ ΗΛΙΔΑ


Ελληναράδες: Λεηλατούν στο σκοτάδι εκείνο που υπό το φως των προβολέων μετά "πάθους" υπερασπίζονται.. Την ιστορία..




Στην επιφάνεια ήρθε προ ημερών μία ακόμη λαθρανασκαφή στο Μυκηναϊκό Νεκροταφείο στη Δάφνη του δήμου Ήλιδας και έθεσε σε συναγερμό την Ζ’ ΕΠΚΑ, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος απομάκρυνσης αρχαιολογικών ευρημάτων από το σημείο.

Η λαθρανασκαφή εντοπίστηκε από τους φύλακες της Αρχαίας Ήλιδας κατά τη διάρκεια τακτικής περιπολίας στο σημείο. Οι φύλακες διαπίστωσαν ότι άγνωστοι είχαν θάψει σε βάθος τάφο του Μυκηναϊκού Νεκροταφείου και αμέσως ειδοποίησαν την Ζ’ ΕΠΚΑ για να επιληφθεί του θέματος.

Στο Μουσείο της Αρχαίας Ήλιδας


Όπως εξήγησε στο patrisnews.com η διευθύντρια της Ζ’ ΕΠΚΑ κα Γεωργία Χατζή- Σπηλιοπούλου, ο τάφος είχε συληθεί κατά την αρχαιότητα, ωστόσο τα ευρήματα που εντοπίστηκαν ήταν ιδιαίτερα σημαντικά, ανήκουν στο ευρύτερο σύνολο του Μυκηναϊκού Νεκροταφείου και ήδη έχουν μεταφερθεί και συντηρούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Ήλιδας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αρχαιοκάπηλοι προβαίνουν σε λαθρανασκαφή στο Μυκηναϊκό Νεκροταφείο της Δάφνης, με σκοπό να αφαιρέσουν πολύτιμα αντικείμενα.

Το Μυκηναϊκό Νεκροταφείο βρίσκεται στη θέση «Λακκαθέλα» και περιλαμβάνει δώδεκα θαλαμωτούς τάφους που αναπτύσσονται σε δύο συστάδες στο ψηλότερο σημείο της πλαγιάς του λόφου. Οι τάφοι χρονολογούνται στην ΥΕ ΙΙΙ περίοδο 1400π.Χ.- 1060/40 π. Χ. , ήταν ασύλητοι όταν εντοπίστηκαν και απέδωσαν πλούσια ευρήματα σε κεραμική, οπλισμό και κοσμήματα από ημιπολύτιμους λίθους και υαλόμαζα.

Πηγή: Patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: