Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

H ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ «ΕΝ ΜΙΑ ΝΥΚΤΙ» (STYX)

Επαμφοτερίζουσα γερμανική παρέμβαση

  
Σε συνέντευξη στην Deutsche Welle, ο γερμανός υφυπ. Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ αποφεύγει να κάνει λόγο για πλήρη επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματαγορές, υπενθυμίζοντας ότι η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί.
  Η ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης, το μεσημέρι της Τετάρτης για έκδοση ελληνικού ομολόγου πενταετούς διάρκειας κυριάρχησε στα γερμανικά μίντια. Ωστόσο, σε πρώτη φάση ο γερμανικός πολιτικός κόσμος απέφυγε να τοποθετηθεί. Δεδομένης της εκτενούς δημόσιας συζήτησης των τελευταίων χρόνων για την ελληνική κρίση, η σιγή αυτή ξαφνιάζει. Πιθανώς, όμως, η στάση αυτή να σχετίζεται με μια επιφυλακτικότητα που συνδέεται με τη επίγνωση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας αλλά και της πορείας των μεταρρυθμίσεων.



 

Στέφεν Κάμπετερ
 
  Ο γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ απαντά με συγκρατημένη αισιοδοξία σε ερώτηση της Deutsche Welle για το πως εκτιμά αυτό το βήμα της Αθήνας: «Στόχος της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς την Ελλάδα είναι η επιστροφή της στις κεφαλαιαγορές. Εάν τώρα η Ελλάδα, μετά από ορισμένες μικρότερες εκδόσεις ομολόγων στο παρελθόν, τολμά να κάνει το επόμενο βήμα, τότε το χαιρετίζω και εύχομαι οι προσπάθειες αυτές να έχουν επιτυχία».

 

 Ο Στέφεν Κάμπετερ θεωρείται το «alter ego» του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η γνώμη του έχει βαρύτητα στο Βερολίνο και ταυτίζεται με αυτή του κ. Σόιμπλε. Ως οικονομολόγος, ο κ. Κάμπετερ είναι σε θέση να αποτιμά τις πολιτικές προθέσεις στη βάση των δυνατοτήτων που προκύπτουν από τα οικονομικά δεδομένα. Τι σημαίνει λοιπόν η έκδοση του ομολόγου; Επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματαγορές;
  «Η μελλοντική οικονομική πορεία της Ελλάδας και ως εκ τούτου η ικανότητα να επιστρέψει στις χρηματαγορές δεν πρόκειται να ανακτηθεί εν μια νυκτί. Πρόκειται για μια διαδικασία. Γι' αυτό θεωρώ έξυπνο και σωστό το ότι οι ευρωπαίοι εταίροι στηρίζουν την Ελλάδα να προχωρήσει σε αυτόν το δρόμο και κυρίως στην διαδικασία αναζήτησης δυνητικών χρηματοδοτών, με ιδιαίτερη αξιοπιστία και βήμα προς βήμα».

Απόφαση με ενδεχόμενο τρίτο πακέτο
 

 Το ίδιο επιφυλακτικά εκφράζεται ο Στέφεν Κάμπετερ αναφορικά με το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα, το οποίο ως γνωστόν επανειλημμένα έχει απορρίψει η ελληνική κυβέρνηση:
  «Έχουμε συμφωνήσει στο πλαίσιο του Eurogroup να περιμένουμε τα στοιχεία της τελικής έκθεσης της τρόικας. Κατόπιν αυτού θα αποφασίσει η ελληνική πολιτική και όχι η γερμανική κατά πόσο υπάρχει αναγκαιότητα νέων μέτρων, για παράδειγμα ενός νέου πακέτου (σσ. βοήθειας). Αυτό πάντα το τόνιζε ξεκάθαρα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανκ Σόιμπλε, όπως επίσης ότι πρόκειται για μια απόφαση των Ελλήνων και όχι για μια απόφαση γερμανικών ή ευρωπαϊκών οργάνων».

 

  Όπως πιθανολογείται, το επιτόκιο για το νέο ελληνικό ομόλογο θα κυμανθεί κοντά στο 5%. Το ύψος του επιτοκίου, όμως, που πληρώνει η Ελλάδα για τα δάνεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) ανέρχεται σε περίπου 1,5%. Εύλογη λοιπόν η ερώτηση γιατί η Ελλάδα να μην εξακολουθήσει να δανείζεται σε περίπτωση ανάγκης από τον ESM.
  «Μια τέτοια ερώτηση δεν μπορώ να την απαντήσω εγώ ως γερμανός πολιτικός. Είναι, όμως, πασιφανές ότι η βοήθεια στο πλαίσιο της αλληλεγγύης των ευρωπαίων εταίρων είναι συνδεδεμένη με όρους, ενώ τα χρήματα από την αγορά δεν είναι. Η επιλογή εναπόκειται στον ελληνικό πολιτικό κόσμο. Κατά τα άλλα, κανείς δεν ξέρει ακόμη εάν και με ποιο επιτόκιο θα τιμολογηθεί αυτό το ελληνικό ομόλογο».

 
Σχόλια και αναλύσεις στα γερμανικά ΜΜΕ
 

 «Μετά από τρία χρόνια, στα οποία υλοποίησε πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα ελπίζει ότι οι κεφαλαιαγορές είναι διατεθειμένες να διαθέσουν στο κράτος μακροπρόθεσμα δάνεια», επισημαίνει η Suddeutsche Zeitung, προσθέτοντας ότι τα επιτόκια για ελληνικά ομόλογα δεκαετούς διάρκειας έπεσαν από το 8 στο 6%. «Είναι μια ένδειξη ότι οι επενδυτές δεν θεωρούν πλέον τόσο επικίνδυνα τα ελληνικά ομόλογα. Πρόκειται για το χαμηλότερο επιτόκιο από τότε που άρχισε η κλιμάκωση της κρίσης πριν από πέντε χρόνια», αναφέρει το δημοσίευμα.

  Ρεπορτάζ στην Die Welt, αναφέρεται στις απόψεις του Άλαν φον Μέρεν, επικεφαλής αναλυτή της Danske Bank A/S της Κοπεγχάγης, ο οποίος τονίζει: "Οι Έλληνες αξιοποιούν τη βελτιωμένη τους αξιοπιστία στην Ευρώπη". Και ο αναλυτής συνεχίζει: "Πρόκειται για ένα καλό παράδειγμα βελτίωσης των πραγμάτων. Φυσικά και δεν έχουν επιλυθεί όλα τα προβλήματα".

Άγνωστες λέξεις στις αγορές η αλληλεγγύη και η κατανόηση
 

«Δεν συνιστά επιστροφή στην ομαλότητα» η επιστροφή της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές, εκτιμά στην Suddeutsche Zeitung η αναλύτρια Κέρστιν Γκάμελιν, εξηγώντας ότι «ομαλή είναι (σ.σ.: μια κατάσταση) όταν μια χώρα που θέλει να λάβει δάνεια μπορεί να επιλέξει τον καλύτερο δανειστή…Φερέγγυος οφείλει να είναι ο πιστωτής, να προσφέρει χαμηλό επιτόκιο και τους καλύτερους όρους αποπληρωμής του δανείου. Με γνώμονα αυτά τα κριτήρια, υπάρχει για την πληττόμενη από την κρίση Ελλάδα μόνον ένας πιστωτής: το ταμείο διάσωσης του ευρώ», τονίζει η Κέρστιν Γκάμελιν, απαριθμώντας τα πλεονεκτήματα του μηχανισμού στήριξης.
 

«Όλα αυτά θα τελειώσουν όταν δανεισθεί η Ελλάδα από τις αγορές, όπου η κατανόηση και η αλληλεγγύη θεωρούνται άγνωστα νομίσματα», υπενθυμίζει η γερμανίδα αναλύτρια, αποδίδοντας σε «ιδιαίτερες συνθήκες» και όχι σε ομαλότητα τον δανεισμό με επιτόκιο γύρω στο 5%.

Ουδένα από τα αισιόδοξα σενάρια επαληθεύτηκε
 

  Σύμφωνα με την Κέρστιν Γκάμελιν «οι δανειστές της ευρωζώνης προτιμούν να μην χορηγήσουν πλέον άλλα δάνεια στην Ελλάδα με „super“ ευνοϊκούς όρους». Στόχος τους είναι «να αποδειχθεί ότι ήταν ορθή η πολιτική διάσωσης που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα».
 

  Θα πρέπει «να πείσουν για αυτό τους φορολογουμένους στις χώρες τους, κυρίως στη Γερμανία», υποστηρίζει η Γκάμελιν, παραπέμποντας ταυτόχρονα στα συμφέροντα της ελληνικής πλευράς. «Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θέλει ενόψει των εκλογών να διασώσει τον κυβερνητικό του συνασπισμό, ο οποίος κυβερνά με πλειοψηφία δύο εδρών. Η επιδίωξή του είναι συμβατή με το πνεύμα των δανειστών», επισημαίνει η αναλύτρια, διευκρινίζοντας ότι εάν η συγκυβέρνηση υποστεί ήττα στις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές, τότε θα είναι σχεδόν αδύνατο να αποτραπούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει ο κίνδυνος ακυβερνησίας, η οποία «θα βύθιζε την Ελλάδα εκ νέου σε κρίση και θα έθετε σε κίνδυνο την ευρωζώνη».
 «Στα τέσσερα χρόνια της ελληνικής κρίσης διατυπώθηκαν διάφορα αισιόδοξα σενάρια. Ουδένα από αυτά επαληθεύτηκε», τονίζει η Κέρστιν Γκάμελιν.

 
«Σημαντικός σταθμός» η επιστροφή στις κεφαλαιαγορές
 

  Στον απόηχο του θετικού κλίματος που αρχίζει δημιουργείται στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την πορεία της Ελλάδας, ο επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος Πόουλ Τόμσεν χαιρέτισε χθες την πρώτη έξοδο της χώρας στις αγορές μετά από τέσσερα χρόνια, εξέλιξη που περιέγραψε ως «σημαντικό σταθμό», τονίζοντας παράλληλα ότι αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα των πολιτικών που ακολουθήθηκαν και οι οποίες συνετέλεσαν στη μείωση του ελλείμματος και τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην χώρα.
 

 Σε ανάλογο πνεύμα κινήθηκαν και οι επισημάνσεις για την Ελλάδα που περιλαμβάνονται στην εξαμηνιαία έκθεση «παρακολούθησης των διεθνών δημοσιονομικών δεδομένων» (Fiscal Monitor Report), στην οποία σημειώνεται η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% του ΑΕΠ το 2013, που αναμένεται να διατηρηθεί στο ίδιο επίπεδο και φέτος, να αυξηθεί στο 3% το 2015 και στο 4,5% το 2016. Σημειώνεται, επίσης, η σταδιακή συρρίκνωση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας.
 
ΔΝΤ: υπαρκτός ο κίνδυνος αποπληθωρισμού
 

  Πάντως, το ΔΝΤ προειδοποιεί για τον κίνδυνο αποπληθωρισμού και σημειώνει ότι βραχυπρόθεσμα οι πολιτικές λιτότητας αναμένεται να επιβραδύνουν το ρυθμό ανάπτυξης των περισσότερων βιομηχανοποιημένων χωρών, πλήττοντας την οικονομική ανάκαμψη.
 Ακόμη, το Ταμείο τάσσεται υπέρ της πολιτικής υψηλότερης φορολόγησης των πλουσιότερων πολιτών και επιχειρήσεων στις ανεπτυγμένες οικονομίες. Άλλωστε, είχε προτείνει στο παρελθόν να επιβληθεί έκτακτος φόρος ύψους 10% στις περιουσίες των πολιτών της ευρωζώνης, πρόταση που είχε προκαλέσει αντιδράσεις.

 

Ρεπορτάζ styx (Deutsche Welle)

Δεν υπάρχουν σχόλια: