Σάββατο 3 Μαΐου 2014

ΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΑΧΕΣ ΣΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ


 Άνοιξε η εμφυλιοπολεμική σπλήνα στην Ουκρανία και το αίμα ορμά σαν χείμαρρος στους δρόμους


 Παγκόσμια κατακραυγή για τους πυρπολημένους και για τις δηλώσεις των φασιστών


Σύμφωνα με το Reuters, στρατεύματα της Ουκρανίας επανέκτησαν τον έλεγχο του κτηρίου υπηρεσιών ασφαλείας στην πόλη του Κραματόρσκ, λίγα χιλιόμετρα νοτίως του Σλαβιάνσκ.

Ρεπόρτερ της εφημερίδας Kyiv Post ανέβασε στον λογαριασμό του στο twιtter φωτογραφίες που απεικονίζουν καμένα οχήματα στο κέντρο της πόλης, μετά το πέρας των συγκρούσεων ανάμεσα σε φιλορώσους και ουκρανικά στρατεύματα.



 

Κατακραυγή για τα γεγονότα στην Οδησσό


Τριήμερο πένθος - από σήμερα έως τη Δευτέρα - για όσα τραγικά συνέβησαν στους δρόμους και το κτίριο των συνδικάτων χθες το απόγευμα  κυρρύχθηκε στην Οδησσό.

Μεταξύ των νεκρών, περιλαμβάνονται και 31 άτομα τα οποία έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο κτίριο που αποτελούσε την έδρα συνδικάτων στην Οδησσό, ένα περιστατικό για το οποίο οι ουκρανικές αρχές δεν έχουν ανακοινώσει περισσότερα στοιχεία. Τα περισσότερα από τα θύματα είτε πνίγηκαν από τους καπνούς που τύλιξαν το κτίριο είτε σκοτώθηκαν πηδώντας από τα παράθυρα του κτιρίου προκειμένου να σωθούν, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.








Αυτό που έχει γίνει γνωστό, είναι ότι η ουκρανική αστυνομία προχώρησε σε περισσότερες από 130 συλλήψεις, μετά τα αιματηρά επεισόδια που οδήγησαν και στην πυρπόληση της έδρας των συνδικάτων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας, τα χθεσινά επεισόδια ξεκίνησαν όταν μια διαδήλωση υπέρ της ενότητας της Ουκρανίας δέχθηκε βίαιη επίθεση από φιλορώσους αντάρτες.

Από την πλευρά της η Μόσχα εξέφρασε «αγνάκτηση», κάνοντας λόγο για «νέο έγκλημα στην Οδησσό» και κατήγγειλε τα γεγονότα ως "ένα ακόμη σημάδι της εγκληματικής ανευθυνότητας των αρχών του Κιέβου".

Οι εξελίξεις αυτές διαδραματίστηκαν μετά τον θάνατο δύο Ουκρανών στρατιωτικών κατά την κατάρριψη δύο στρατιωτικών ελικοπτέρων από ένοπλους αυτονομιστές στο Σλαβιάνσκ. Οι αυτονομιστές δήλωσαν ότι τρεις μαχητές και δύο πολίτες επίσης σκοτώθηκαν κατά την προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων στην πόλη.

Το Κίεβο καταγγέλλει ανάμειξη της Ρωσίας στα επεισόδια

H υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) κατήγγειλε σήμερα μια «εξωτερική» ανάμειξη στα φονικά επεισόδια βίας που εκτυλίχθηκαν χθες στην Οδησσό, τα οποία, σύμφωνα την SBU, «οργανώθηκαν από ομάδες σαμποτάζ από τη Ρωσία».
«Οι προκλήσεις στην Οδησσό πραγματοποιήθηκαν με μια εξωτερική ανάμειξη και χρηματοδοτήθηκαν από δύο πρώην ανώτερους αξιωματούχους» του καθεστώτος του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Οι δύο αυτοί άνδρες «κρύβονται» στη Ρωσία, ανέφερε η SBU σε μια ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες, «πολιτοφύλακες που ήρθαν από το έδαφος» της Τρανσδνειστερίας, της φιλορωσικής δημοκρατίας που αποσχίσθηκε από τη Μολδαβία που δε βρίσκεται μακριά από την Οδησσό «έλαβαν μέρος» στα επεισόδια βίας, τα οποία «οργανώθηκαν από ομάδες σαμποτάζ από τη Ρωσία».
Η επιχείρηση αυτή χρηματοδοτήθηκε από τον πρώην αντιπρόεδρο Σεργκέι Αρμπούζοφ και τον πρώην υπουργό Εσόδων Ολεξάντρε Κλιμένκο. Αυτοί οι δύο αποτελούν μέρος της «Οικογένειας», όπως είναι το προσωνύμιο της πολιτικοοικονομικής κλίκας που ενισχύθηκε υπό την προεδρία του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ελεύθεροι οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ

Οι στρατιωτικοί παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη που κρατούνταν εδώ και τουλάχιστον μια εβδομάδα από φιλορώσους αυτονομιστές στην πόλη Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας απελευθερώθηκαν, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο τον Βλαντίμιρ Λούκιν, τον Ρώσο απεσταλμένο του προέδρου Πούτιν.

«Και τα 12 πρόσωπα που υπήρχαν στη λίστα μου απελευθερώθηκαν», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Λούκιν στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Την είδηση επιβεβαίωσε και ο φιλορώσος αυτονομιστής ηγέτης, Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ, τονίζοντας ότι δεν υπήρξαν όροι για την απελευθέρωσή τους. «Όπως τους είχα υποσχεθεί, γιορτάσαμε τα γενέθλιά μου χθες και έφυγαν. Όπως είπα, ήταν καλεσμένοι μου», επεσήμανε, διευκρινίζοντας ότι μεταξύ των παρατηρητών ήταν Ευρωπαίοι και Ουκρανοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: