Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

ΤΟ ΑΚΡΟΝ ΑΩΤΟΝ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΟΥ ΕΜΠΑΙΓΜΟΥ: ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ!!


Κατσώτης ΚΚΕ:  Δεν ευθύνονται οι θεσμοί αλλά το σύστημα


Στην Ιταλία ξηλώθηκαν δέκα χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι κι ένας πρωθυπουργός φυλακίστηκε για να τον διαδεχτεί η προσωποίηση της διαφθοράς. Ο Μπερλουσκόνι!!



Την ίδρυση «Διεθνούς Ακαδημίας κατά της Διαφθοράς», ως τμήματος διεθνούς οργανισμού, προβλέπει συμφωνία που ήρθε την Τρίτη για κύρωση στη Βουλή. Μιλώντας στη διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης για τη συγκεκριμένη συμφωνία ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, σημείωσε ότι για τη διαφθορά δεν φταίνε οι ελλιπείς θεσμοί, αλλά το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και η λειτουργία του κράτους που εξυπηρετεί αυτό το σύστημα. 

Η λειτουργία του αστικού κράτους - τόνισε - παράγει και αναπαράγει τα φαινόμενα της διαφθοράς. Και υπενθύμισε ότι πολύ συχνά οι υπαρκτές περιπτώσεις διαφθοράς και σκανδάλων αξιοποιούνται για να συρρικνώνονται ή και να καταργούνται παροχές προς το λαό, για να παίρνονται ακόμη πιο αντιδραστικά μέτρα.


«Τα τελευταία χρόνια», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «και όσο βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση, αλλά επίσης και η επιθετικότητα του κεφαλαίου στο εσωτερικό της χώρας, και κάθε χώρας, με επίθεση ενάντια στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, όσο βέβαια και στο διεθνές επίπεδο με επεμβάσεις στρατιωτικές, πολιτικές, οικονομικές, για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των δρόμων της μεταφοράς της Ενέργειας, τόσο αυξάνεται η προπαγάνδα ότι η αιτία της κρίσης είναι η διαφθορά, τα σκάνδαλα και όλα όσα ακούμε. Το ζούμε στη χώρα μας πολύ έντονα, αλλά δεν πρόκειται για ένα εγχώριο φαινόμενο, αλλά για ένα διεθνές φαινόμενο.

Διάφοροι αστικοί θεσμοί δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα για την πάταξη της διαφθοράς: Ανεξάρτητη Αρχή και Εθνικός Συντονιστής κατά της Διαφθοράς, Ειδικός Εισαγγελέας Διαφθοράς, πρόγραμμα "ΔΙΑΥΓΕΙΑ", όπου αναρτώνται όλες οι δαπάνες, επέκταση του "πόθεν έσχες" σε μεγάλη γκάμα δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων, αλλά και άλλες πολλές τέτοιες πρωτοβουλίες των ελληνικών κυβερνήσεων. Πρώην κυβερνητικά στελέχη βρίσκονται στη φυλακή με πολυετείς ποινές κάθειρξης ή είναι υπόδικοι για σκάνδαλα χρηματισμού και άλλα. Παρ' όλα, όμως, αυτά τα θεσμικά μέτρα, η διαφθορά όχι μόνο δεν μειώνεται, αλλά αυξάνεται, όπως επισημαίνεται και σε πρόσφατη έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Ας μην ξεχνάμε την περίπτωση της Ιταλίας, όπου "ξηλώθηκαν" 10.000 δημόσιοι υπάλληλοι και ένας πρώην πρωθυπουργός μπήκε στη φυλακή, για να έρθει αργότερα στην εξουσία η προσωποποίηση της διαφθοράς, ο Μπερλουσκόνι.

Δεν φταίνε, λοιπόν, οι ελλιπείς θεσμοί αλλά το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και η λειτουργία του κράτους που εξυπηρετεί αυτό το σύστημα. Η λειτουργία, δηλαδή, του αστικού κράτους που παράγει και αναπαράγει τα φαινόμενα της διαφθοράς. Να σημειώσουμε ότι πολύ συχνά οι υπαρκτές περιπτώσεις διαφθοράς και σκανδάλων αξιοποιούνται για να συρρικνώνονται ή και να καταργούνται παροχές και υπηρεσίες προς το λαό και τους εργαζόμενους, για να παίρνονται ακόμη πιο αντιλαϊκά και αντιδραστικά μέτρα σε βάρος του λαού».

Δεν υπάρχουν σχόλια: