Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ


"Η Υγεία δεν είναι ευθύνη ατομική,  του κράτους υποχρέωση είναι βασική"




Το σύνθημα «Τα νοσοκομεία δεν είναι μαγαζιά, δωρεάν Υγεία για όλα τα παιδιά» ακούστηκε χτες το πρωί έξω από το Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», όπου έγινε παρέμβαση για να διαγραφεί το «χρέος» των άνεργων, ανασφάλιστων γονιών και να μη μεταβιβαστεί στην εφορία.

Πρόκειται για βρέφος που νοσηλεύτηκε για δύο μήνες στη Μονάδα Πρόωρων Νεογνών και τώρα το νοσοκομείο ζητά από τους γονείς να πληρώσουν 12.300 ευρώ, καταβάλλοντας δόσεις των 500 ευρώ το μήνα. Μάλιστα, για να πάρουν το παιδί από το νοσοκομείο, οι γονείς αναγκάστηκαν να πληρώσουν προκαταβολή 900 ευρώ!


Η κινητοποίηση, που είχε μεγάλη απήχηση σε όσους επισκέπτονταν το νοσοκομείο, οργανώθηκε από το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας και συμμετείχαν η Λαϊκή Επιτροπή Ζωγράφου, η Λαϊκή Επιτροπή 7ου Δημοτικού Διαμερίσματος Αθήνας, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, σωματεία από τη Νότια Εύβοια (σ.σ. εκεί μένει η οικογένεια), το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού». Την στήριξαν επίσης το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Κύμης, το Συνδικάτο Μετάλλου Εύβοιας, ο Εμπορικός Σύλλογος Κύμης, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ν. Εύβοιας, το παράρτημα συνταξιούχων Ν. Εύβοιας.

Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών συναντήθηκε με τον διοικητή των Νοσοκομείων Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού», ενώ απέξω μοιράζονταν στους επισκέπτες του νοσοκομείου ανακοινώσεις για το περιστατικό. Σε όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης δεν σταμάτησαν στιγμή να ακούγονται συνθήματα όπως: «Δωρεάν Υγεία για όλο το λαό, για κάθε μετανάστη και ανασφάλιστο» και  

«Η Υγεία δεν είναι ευθύνη ατομική, του κράτους υποχρέωση είναι βασική».

Η αντιπροσωπεία απαίτησε να διαγραφεί το «χρέος» χωρίς να μεταφερθεί στην εφορία. Να μη σκέφτεται κανένας γονιός να πάει το παιδί του στο νοσοκομείο, γιατί εκεί θα του ζητήσουν να πληρώσει, να μπαίνουν και να νοσηλεύονται όλοι δωρεάν. Είναι χρήματα που έχουν πληρωθεί από το λαό με φόρους, εισφορές, πληρωμές, συμμετοχές.

Η διοίκηση του νοσοκομείου κάτω και από την πίεση της κινητοποίησης, αλλά και της δημοσιότητας που πήρε το θέμα, είπε πως έχει εισηγηθεί στο υπουργείο Υγείας και περιμένει απάντηση για τη διαγραφή του «χρέους». Μέχρι τότε, το μωρό μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις ή να νοσηλευτεί αν χρειαστεί.

Οι ταξικές δυνάμεις δηλώνουν πως θα επιμείνουν, θα είναι σε ετοιμότητα. Καλούν κάθε άνεργο, εργαζόμενο, ανασφάλιστο, συνταξιούχο, άτομο με αναπηρία, όλους όσοι αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα να απευθύνονται στα σωματεία τους, στις Λαϊκές Επιτροπές κάθε περιοχής, στις Επιτροπές Αγώνα του ΠΑΜΕ στα δημόσια νοσοκομεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: