Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

ΠΡΩΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗ ΓΑΖΑ


  Δεν έχει τέλος το μακελειό στη Γάζα
 


Δεν υπάρχει καταφύγιο για τα παιδιά στη Γάζα
 
 
Η  πλειονότητα των θυμάτων στους πολέμους που μαίνονται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι οι άμαχοι, με πρώτα θύματα τα παιδιά.
 
  Ο πόλεμος στη Συρία και τη Γάζα, έχει ένα τρομαχτικό επακόλουθο για τις ζωές των παιδιών.
 
Η LyseDoucetτου BBC, μόλις επέστρεψε από την Γάζα όπου παρακολούθησε από κοντά το δράμα των αμάχων, με μελανά χρώματα περιγράφει πως ο πόλεμος διαμορφώνει το μέλλον ολόκληρης γενιάς από παιδιά που διαβιούν τις δραματικές συνθήκες από την απάνθρωπη ισραηλινή επιδρομή.


  «Αυτά που παρακολουθείτε στην τηλεόραση ουδεμία  σχέση έχουν με όσα συμβαίνουν στην πραγματικότητα, περιγράφει η υπεύθυνη των διεθνών θεμάτων του BBC.


 
  Οι απάνθρωποι πόλεμοι της εποχής μας και οι άγριες μάχες μέσα στις πόλεις και τα σχολεία, αφήνουν ελάχιστα περιθώρια διαφυγής για τα παιδιά, που σκοτώνονται ακόμα κι όταν βρουν λίγο καιρό να παίξουν, ενώ γύρω τους σκάνε βόμβες.
Και πριν από τη Γάζα, ο φακός της επικαιρότητας ήταν καρφωμένος στα όσα υπέφεραν τα παιδιά από τον εμφύλιο της Συρίας. Τότε αποδίδονταν ευθύνες στα κυβερνητικά στρατεύματα και τον Άσαντ. Σήμερα, μετά από όσα συμβαίνουν στη Γάζα, ουδείς μιλάει για αντίποινα εναντίον του Ισραήλ.
Στον πόλεμο που βιώνουν τα παιδιά εδώ και τέσσερα χρόνια στη Γάζα, έχουν καταλάβει τι σημαίνει σφαίρα από ελεύθερο σκοπευτή, σφύριγμα από οβίδα που πέφτει, αλλά κυρίως τι σημαίνει πείνα.
 
Το μακελειό στη Γάζα
 
  Μετά από 24 ημέρες ανελέητων βομβαρδισμών δεν φαίνεται να υπάρχει ίχνος ελπίδας για κατάπαυση του πυρός. Οι κάτοικοι που παραμένουν εγκλωβισμένοι στη λωρίδα της Γάζας χωρίς διέξοδο, ούτε προς το Ισραήλ ούτε και προς την Αίγυπτο, περισυλλέγουν καθημερινά νεκρούς και τραυματίες χωρίς να μπορούν να προστατευτούν από τους βομβαρδισμούς. Θρηνούν τους νεκρούς τους και ορκίζονται εκδίκηση στηρίζοντας ακόμη περισσότερο την ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, τις Ταξιαρχίες Κασάμ, που μόνο χθες έριξε περισσότερες από 140 ρουκέτες προς το Ισραήλ.
  Παρά τις διαβεβαιώσεις του Ισραήλ, ότι δεν στοχεύει αμάχους, στην πυκνοκατοικημένη Γάζα δεν υπάρχει καταφύγιο για να βρουν άσυλο οι άμαχοι και τα παιδιά.

 
  Οι οδομαχίες και οι ανελέητοι βομβαρδισμοί έχουν προκαλέσει στην Γάζα  χάος ολοκληρωτικό. Μετά τον χθεσινό βομβαρδισμό του σχολείου των ΗΕ στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια, με θύματα κυρίως παιδιά που κοιμόντουσαν δίπλα στους γονείς τους, οι ισραηλινοί βομβάρδισαν λίγες ώρες αργότερα πολυσύχναστη αγορά στη συνοικία Σετζαλίγια στην πόλη της Γάζας. Ρεπόρτερ του γαλλικού ειδησεογραφικού πρακτορείου AFP είδε πολλά πτώματα να κείτονται στο έδαφος, ενώ ασθενοφόρα προσπαθούσαν να προσεγγίσουν την περιοχή. Σύμφωνα με τον παλαιστίνιο εκπρόσωπο των σωστικών συνεργείων Ασράφ αλ Κούντρα, ο βομβαρδισμός έγινε λίγο μετά την μονομερή κήρυξη «ανθρωπιστικής εκεχειρίας» από το Ισραήλ.
 
 Το Ισραήλ για να αντιμετωπίσει τη διεθνή κατακραυγή που έχει προκαλέσει η εκατόμβη θυμάτων αμάχων στη Γάζα, ανακοίνωσε χτες, πως «θα ερευνήσει πως επλήγη σχολείο όπου διέμεναν πρόσφυγες», από τους οποίους τουλάχιστον 16 σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν.
Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο BBC ότι «πολιτική μας είναι να μην έχουμε ως στόχο πολίτες». Τι ειρωνία… ως τώρα η επίθεση του Ισραήλ στην πυκνοκατοικημένη Γάζα, έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1.361 παλαιστίνιους -το 90% άμαχοι.
Περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τα ισραηλινά πυρά μόνο την Πέμπτη.
  Τόσο οι ΗΠΑ όσο και ο ΟΗΕ καταδίκασαν την επίθεση…
Ένας άλλος  βομβαρδισμός, λαϊκής αγοράς κοντά στην πόλη της Γάζας είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν άλλοι 17 άμαχοι.
  Σκοτώθηκαν χτες και τρεις ισραηλινοί στρατιώτες με αποτέλεσμα να φτάσουν τους 56 εκείνοι που σκοτώθηκαν στις 24 ημέρες της εισβολής, ενώ υπάρχουν και δύο πολίτες στους νεκρούς από τους επιτιθέμενους.
  Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ BanKi-moonκαταδικάζοντας την χτεσινή επίθεση στο σχολείο την χαρακτήρισε «αδικαιολόγητη» και είπε πως «όλα τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι υπεύθυνο για την επίθεση στο σχολείο είναι το ισραηλινό πυροβολικό».
 
  Το Ισραήλ, παρά τις επικρίσεις της διεθνούς κοινότητας, συνεχίζει τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Γάζα. Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του πρωθυπουργού Νετανιάχου, μετά από συνεδρίαση 5 ωρών, ενέκρινε ομόφωνα τη συνέχιση των χερσαίων επιχειρήσεων κατά της Χαμάς. Ο υποστράτηγος Σάμι Τουργκεμάν, διοικητής των ισραηλινών δυνάμεων της Γάζας, δήλωσε ότι υπολείπονται «μόνο λίγες μέρες» πριν την ολοκλήρωση του στόχου των επιχειρήσεων, που είναι η καταστροφή των τούνελ της Χαμάς. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 32 μυστικές εξόδους επί ισραηλινού εδάφους και έχουν καταστραφεί οι μισές.
 

   Το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι συνεχίζεται η επιστράτευση άλλων 16.000 ανδρών, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των επιστρατευμένων στους 86.000. Οι στρατιώτες θα επιτρέψουν στις μονάδες που ήδη πολεμούν «να πάρουν ανάσα», όπως δήλωσε εκπρόσωπος τύπου του στρατού.
 
Οι ΗΠΑ εκφράζουν λύπη συνεχίζοντας τον εξοπλισμό του Ισραήλ
 
  Η αμερικανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να προμηθεύουν το Ισραήλ με στρατιωτικό υλικό. Όπως ανακοινώθηκε από το αμερικανικό Πεντάγωνο, οι ΗΠΑ ανταποκρίθηκαν σε σχετικό αίτημα του Ισραήλ που έγινε στις 20 Ιουλίου και τρεις μέρες αργότερα εγκρίθηκε η χορήγηση όπλων.
 
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι επρόκειτο για μια καθαρά υπουργική απόφαση που «δεν έχρηζε άδειας από το Λευκό Οίκο. Οι ΗΠΑ εγγυώνται την ασφάλεια του Ισραήλ. Είναι αποφασιστικής σημασίας για τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ να βοηθήσει το Ισραήλ στη διατήρηση και ανάπτυξη της ικανότητά του σε μια ισχυρή και αντενεργή αυτοάμυνα. Οι πωλήσεις όπλων ανταποκρίνονται σε αυτούς τους στόχους».
Ένα τμήμα των όπλων συνολικής αξίας 750 εκ. ευρώ προέρχεται από το χώρο αποθήκευσης του αμερικανικού στρατού που βρίσκεται σε ισραηλινό έδαφος για να διατίθεται στις ισραηλινές δυνάμεις σε περίπτωση ανάγκης.
 
  ΥΓ. Όταν το Ισραήλ κατηγορεί την Χαμάς, που κυβερνά τη Γάζα επειδή «δεν αναγνωρίζει το κράτος του Ισραήλ», είναι σα να κατηγορεί τους πελεκάνους στον Κόλπο του Μεξικό ότι δεν αναγνωρίζουν την ΒΡ που με τη μόλυνσή της τους εξολοθρεύει. Για να δείξει τις καλές προθέσεις του το Ισραήλ, όχι μόνο θα έπρεπε να άρει τον πολύχρονο ασφυκτικό αποκλεισμό που έχει μετατρέψει τη Γάζα σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, αλλά και να αποζημιώσει τους κατοίκους για τους θανάτους για τις καταστροφές που έχει προκαλέσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: