Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

ΣΤΟΝ ΑΦΡΟ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΥΤΟΥ ΠΟΥ ΟΙ ΛΑΤΖΕΡΗΔΕΣ ΤΩΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ ΟΝΟΜΑΖΟΥΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ


«Κόκκινη γραμμή» τα συμφέροντα του κεφαλαίου βεβαίως βεβαίως..




ο Σαμαράς διαπραγματευόμενος
Με «κόκκινη γραμμή» την προάσπιση των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων και με αντιλαϊκό «ατού» τη συνεχιζόμενη απογείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων του κρατικού προϋπολογισμού, προσέρχεται η συγκυβέρνηση στα παζάρια με την τρόικα, τα οποία ξεκινούν, αρχές του Σεπτέμβρη, στο Παρίσι.

 Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίστηκαν και χτες οι ενδοκυβερνητικές διεργασίες, σχετικά με τη διαπραγματευτική γραμμή, γύρω από ορισμένα ανοιχτά ζητήματα. Παράλληλα, για παζάρια στην Αθήνα βρίσκεται το μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μπ. Κερέ, ο οποίος συναντήθηκε χτες με τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, τον υπουργό Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη, και τον επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), Γ. Στουρνάρα.

 
Στον αφρό οι τράπεζες

Δεσπόζουσα θέση καταλαμβάνει η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζικών ομίλων από την ΕΚΤ, η οποία το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανοίξει τους κρουνούς, προκειμένου να στηριχτεί η παραπαίουσα οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη συνάντηση του κεντρικού τραπεζίτη της Ευρωζώνης με το διοικητή της ΤτΕ συζητήθηκε το πρόβλημα της ανεπάρκειας των εγγυήσεων (collaterals) των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες βρίσκονται σε σχετικά μειονεκτική θέση έναντι άλλων τραπεζών της Ευρωζώνης. Στη βάση αυτών των εγγυήσεων, η ΕΚΤ θα προχωρήσει στη διοχέτευση της ρευστότητας, προκειμένου αυτή να αποδοθεί στη συνέχεια στις διάφορες μερίδες του κεφαλαίου.

Σήμερα, και με βάση τους ισχύοντες κανονισμούς, το μεγαλύτερο μέρος των ενεχύρων που διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες γίνεται αποδεκτό από την ΕΚΤ. Το ζήτημα συνδέεται με τη λεγόμενη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, στο πλαίσιο της οποίας προβλέπονται και προγράμματα χρηματοδότησης για 4ετή διάρκεια. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η ΕΚΤ θα επιχειρήσει να ενισχύσει τις ελληνικές τράπεζες σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα, αλλά σε κάθε περίπτωση θα εφαρμόσει στο ακέραιο τις νόρμες που σχετίζονται με τους «εποπτικούς ελέγχους», την «ποιότητα» και την αξιοπιστία των περιουσιακών στοιχείων που εμφανίζουν στους ισολογισμούς τους. 

Ταυτόχρονα έχουν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Μ. Ντράγκι ζητά ενός είδους μνημόνιο για να δώσει ρευστό στις ελληνικές τράπεζες. Τα αποτελέσματα των διαγνωστικών ελέγχων αναμένεται να ανακοινωθούν τον Οκτώβρη.
Πλειστηριασμοί (και) από την Εφορία

Το ζήτημα των πλειστηριασμών ακινήτων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία ήταν το αντικείμενο της χτεσινής συνάντησης των υπουργών Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη, και Δικαιοσύνης, Χ. Αθανασίου. «Είναι απόφαση και όχι διάθεση να αναχαιτισθεί το αίτημα της τρόικας για πλειστηριασμούς στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας», διαμήνυσε σχετικά υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας. Πρόκειται για έναν ακόμη εμπαιγμό. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, σχεδιάζει ρύθμιση με τιμή εκκίνησης στα 2/3 της αντικειμενικής τιμής. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση στόχος είναι να ξεμπλοκάρουν τις διαδικασίες, προκειμένου να εισρεύσει χρήμα στο κρατικό ταμείο. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για πλειστηριασμούς ακινήτων τα οποία ήδη έχουν κατασχεθεί ή πρόκειται να κατασχεθούν στο μέλλον και τα οποία παραμένουν «αναξιοποίητα», λόγω έλλειψης «αγοραστικού» ενδιαφέροντος.

Σήμερα, οι πλειστηριασμοί των κατασχεμένων ακινήτων μπορεί να γίνουν μόνο στο 100% της αντικειμενικής τιμής, η οποία πλέον, λόγω της συνεχιζόμενης κατρακύλας, είναι πολύ υψηλότερη από την τρέχουσα εμπορική τιμή. Παράλληλα, η εκποίηση σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή θα δυσκόλευε και τις τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους ενδέχεται να έχουν υποθήκες και αξιώσεις στο ίδιο ακίνητο, λόγω απλήρωτων στεγαστικών και άλλων τραπεζικών δανείων.

Ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε χτες και με την υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύη Χριστοφιλοπούλου. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή συζητήθηκαν οι διαρθρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο και ο υπό κατάρτιση νόμος για τις προσλήψεις. Να σημειωθεί ότι από το 2015, προβλέπεται η διαμόρφωση νέου μισθολογίου στο δημόσιο τομέα, συνδεδεμένου με τις διαδικασίες αξιολόγησης των εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: