Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΛΛΗΝΙΚΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ




 Ομηρικές συγκρούσεις μεταξύ των Ελλήνων και των Γερμανών δημοσιογράφων


Σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα, με συγκρούσεις και έντονες αντιπαραθέσεις Ελλήνων και Γερμανών δημοσιογράφων ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του διήμερου ελληνογερμανικού συνεδρίου στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου στα Χανιά.


Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρουσίαση-καταγγελία για γερμανικό βίντεο που έχει προβληθεί από γερμανικά τηλεοπτικά δίκτυα, δήθεν χιουμοριστικό αλλά στην ουσία περιεχόμενο άκρως συκοφαντικό για τον ελληνικό λαό και για το οποίο μετά από παρέμβαση των εκπροσώπων της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων που εδρεύει στη Βόννη, το συγκεκριμένο δίκτυο υποχρεώθηκε να το αποσύρει.



Οι Γερμανοί δημοσιογράφοι ανάμεσα τους και στελέχη της «Deutsche Welle» αντιμετώπισαν με εμφανή αμηχανία τις αποκαλύψεις του δημοσιογράφου και –ιστορικού Γ. Λεκάκη, οι οποίες απασχόλησαν το συνέδριο, σύμφωνα με τις οποίες στις 13/10/2014 στην γκαλερί «Gorny & Mosch» του Μονάχου, βγαίνουν στο σφυρί νομίσματα του Μακεδόνα Βασιλιά του Φιλίππου Β' (359-336 π.Χ.) , τα οποία προέρχονται από την περιοχή του Παγγαίου και της Αμφίπολης, Και αυτά συμβαίνουν την ώρα που οι Έλληνες αρχαιολόγοι συνεχίζουν τις ανασκαφές στην ίδια περιοχή.


Στην παρατήρηση ότι και αυτά , όπως και άλλοι πολιτιστικοί θησαυροί, μαζί με το κατοχικό δάνειο, πρέπει να επιστραφούν απειλήθηκε νέο επεισόδιο , όταν γνωστός Γερμανός αρθρογράφος είπε προκλητικά απευθυνόμενος στους Έλληνες συναδέλφους του. « Και αν σας τα επιστρέψουμε, όπως και το Κατοχικό δάνειο να μας πείτε τι θα τα κάνετε».


Ο δημοσιογράφος-μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Τσαλαπάτης ανέπτυξε τα «καυτά» θέματα που απασχολούν την ελληνική πλευρά όπως η υπόθεση δασμοφοροδιαφυγής που ερευνά το ΣΔΟΕ για γερμανικές εταιρείες αυτοκινήτων, η περίπτωση του ΦΠΑ που δεν πληρώνει η «Hochtief» για το αεροδρόμιο στα Σπάτα, το κρούσμα προκλητικής λογοκρισίας του γερμανικού δικτύου ZDF σε βάρος της επιτροπής για την επιστροφή του κατοχικού δανείου τον περασμένο Μάρτιο στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ.

 Τέλος αναφέρθηκε στην ανοχή της γερμανικής πλευράς καθώς και των γερμανικών ΜΜΕ στην παραποίηση από το ΑΜΠΕ των δηλώσεων Μέρκελ, πριν από μήνες για τη συνέχιση της πολιτικής λιτότητας στην Ελλάδα, υπόθεση που είχε αποκαλύψει το Μatrix 24.gr και το οποίο προκάλεσε μείζον πολιτικό θέμα και την παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ.


Και την πρώτη ημέρα του συνεδρίου προκλητική ήταν παρέμβαση του ακόλουθου Τύπου της Γερμανικής Πρεσβείας Ρεχενχόφερ στην δημοσιογράφο Ούλρικε Χέρμαν της εφημερίδας ΤΑΖ, που εκείνη τη ώρα ήταν στο «πάνελ».
 
Απαίτησε από την Γερμανίδα αρθρογράφο εν ψυχρώ να δηλώσει ή ότι όσα λέει αποτελούν προσωπικές της απόψεις και δεν εκφράζουν τις θέσεις της γερμανικής κυβέρνησης και της «φράου Μέρκελ» με αποτέλεσμα να προκληθεί σάλος, μεταξύ των Ελλήνων και να του ζητηθεί να αποχωρήσει.


Παρέμεινε όμως προκλητικά, παρακολουθώντας ως απλός θεατής τη συνέχεια. Υποχρεώθηκε όμως να αναχωρήσει εσπευσμένα από το συνέδριο όταν στο περιθώριο της εκδήλωσης, ρωτήθηκε από Έλληνα δημοσιογράφο αν η παρατήρηση του στην κ. Χέρμαν. σημαίνει ότι οι άλλοι συμπατριώτες του, που δεν τους διέκοψε εξέφραζαν θέσεις της γερμανικής κυβέρνησης γεγονός που πρέπει να το διευκρινίσει αμέσως.
 
Η εκδήλωση οργανώθηκε από το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου και το Ινστιτούτο Γκαίτε και στους συνέδρους μεταφέρθηκε επίσης χαιρετισμός του Προέδρου της ΠΟΕΣΥ Γ. Σαββίδη για το «Μαύρο στην ΕΡΤ» καθώς και επισημάνσεις για την προκλητική αδιαφορία αρκετών γερμανικών ΜΜΕ απέναντι στο ζήτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: