Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

ΔΗΚΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΔΙΑΣΗΜΟΥ ΣΚΑΚΙΣΤΗ ΚΑΣΠΑΡΟΦ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ


Ο Πούτιν θέλει να διοικεί σαν τον Στάλιν (γνωστότατος για τον λιτό τρόπο ζωής και την αυστηρότητά του) και να ζει σαν τον Αμπράμοβιτς!


Επικριτικό και δηκτικό απέναντι στη ρωσική ηγεσία είναι το νέο βιβλίο του Γκάρι Κασπάροφ, του πιο διάσημου παίκτη σκακιού του κόσμου.
Από τις πρώτες γραμμές του βιβλίου, ο Γκάρι Κασπάροφ δεν μασάει τα λόγια του: Η Ρωσία σήμερα είναι δικτατορία όπου βασιλεύει βαθιά διαφθορά, σε πολύ υψηλό επίπεδο. Δίνει μάλιστα ως παράδειγμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι, οι οποίο κόστισαν εξοργιστικές τιμές και -κατά τη γνώμη του- διοργανώθηκαν από μια μαφία που έχει βάλει γερά χέρι στα ταμεία του κράτους.



«Το καθεστώς Πούτιν ενδιαφέρεται μόνο για ένα πράγμα, τα χρήματα. Και ειδικότερα για το πώς μπορούν να επωφεληθούν οι σύμμαχοι του Πούτιν» αναφέρει. Και βγάζει το εξής συμπέρασμα: «Θέλουν να διοικούν σαν τον Στάλιν (γνωστότατος για τον λιτό τρόπο ζωής και την αυστηρότητά του) και να ζουν σαν τον Ρομάν Αμπράμοβιτς».

Σύμφωνα με τον Κασπάροφ, αν ο Πούτιν διατηρεί μια κυρίαρχη θέση στο πολιτικό σύστημα της Ρωσίας είναι γιατί έχει βρει πολλούς συμμάχους εντός της χώρας, όπως στο στρατό και στις μυστικές υπηρεσίες. Τα όργανα με τα οποία ο Πούτιν επιβάλλει την κυριαρχία του είναι άκρως εθνικιστικά και θυμίζουν τα χαρακτηριστικά μιας Μαφίας, σημειώνει, ενώ χαρακτηρίζει την κυριαρχία Πούτιν ως τη «συνωμοσία της κυρίαρχης τάξης».

«Δεν έχουν ιδεολογία, ούτε καν ιμπεριαλιστική, από τον Μαρξ δεν συγκράτησαν παρά μόνο το κεφάλαιο», γράφει χαρακτηριστικά. «Όποιος θέλει να καταλάβει τους μηχανισμούς του καθεστώτος Πούτιν, η εγκληματολογία είναι μια επιστήμη χρησιμότερη από την Κρεμλινολογία» προσθέτει.

«Τα πιο αποτελεσματικά όπλα του Κρεμλίνου δεν είναι τα τανκς, είναι οι τράπεζες. Περισσότερο από κάθε ανίκητο όπλο του εικοστού αιώνα, τα κεφάλαια της Ρωσίας καταλαμβάνουν την Ευρώπη», γράφει, ενώ εκτιμά ότι η Ευρώπη «πρέπει να βάλει χέρι στο πορτοφόλι των επικεφαλής. Να παγώσει τις βίζες, να ξετρυπώσει τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, να διερευνήσει τις πηγές του πλούτου τους. Ο Πούτιν και οι δικοί του άνθρωποι ενδιαφέρονται περισσότερο για τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό παρά για τους πυραύλους στην Ανατολική Ευρώπη, για την συμφωνία με τον OMC ή για την καλωζωία των πολιτών τους. Το νεύρο του πολέμου δεν είναι τα τανκς, είναι οι τράπεζες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: