Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΑΣΚΗΣΗ ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ "ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ" ΣΤΟΝ ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟ


 Άσκηση εντυπωσιασμού που τούτες τις ώρες μοιάζει με το καλλιτερα "γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε.."



Σε μεγάλης κλίμακας άσκηση προχωρούν σήμερα οι Ενοπλες Δυνάμεις (ΕΔ), υπό το βλέμμα μάλιστα του νέου γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ (πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας), και ενώ κλιμακώνεται η ένταση με την Αγκυρα για το ποιας χώρας αστική τάξη θα έχει το πάνω χέρι στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, σήμερα Πέμπτη διεξάγεται από τις πρώτες πρωινές ώρες στον Αργοσαρωνικό η άσκηση «Πυρπολητής». Θα συμμετέχουν 17 πλοία (φρεγάτες, πυραυλάκατοι και κανονιοφόροι), το υποβρύχιο «Παπανικολής», δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη που θα πετάξουν τόσο από την αεροπορική βάση της Τανάγρας όσο και από τη Λάρισα, επιθετικά και μεταφορικά ελικόπτερα, και ειδικές δυνάμεις.


Το σενάριο της άσκησης αφορά αντιμετώπιση «εχθρικής απειλής», καθώς αερομεταφερόμενες δυνάμεις θα κληθούν να ανακαταλάβουν «εθνικό έδαφος» με ταυτόχρονη υποστήριξη από αέρα και θάλασσα.

Λέγεται ότι ο απερχόμενος υπουργός Αμυνας Δ. Αβραμόπουλος (το Σάββατο αναλαμβάνει και επισήμως καθήκοντα επιτρόπου στην ΕΕ), εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία της πρώτης επίσκεψης του νέου γγ του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα, και τον προσκάλεσε στην άσκηση, την οποία ενδέχεται να παρακολουθήσει και ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς.

Σημειωτέον, ανώτατες πηγές από το υπουργείο Αμυνας εστιάζουν στο γεγονός ότι ποτέ πριν γγ του ΝΑΤΟ δεν επιβιβάστηκε σε πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού για να παρακολουθήσει «εθνική» άσκηση των ελληνικών ΕΔ (είχε συμβεί, αλλά για ΝΑΤΟική άσκηση). Ερμηνεύουν το γεγονός ως επιβεβαίωση της ενίσχυσης της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας το τελευταίο διάστημα. 

Υποστηρίζουν πως η γενικευμένη κρίση στην ευρύτερη περιοχή ευνοεί την Ελλάδα (βλ. την ελληνική αστική τάξη) εφόσον δεν είναι μέρος του προβλήματος, και ταυτόχρονα μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες για εκτόνωση εντάσεων και επίλυση κρίσεων, δηλαδή να εμπλακεί στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις με χίλιους κινδύνους για το λαό μας. Εκτιμούν δε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα η Τουρκία (βλ. η τουρκική αστική τάξη) αντιμετωπίζει τρία σοβαρά προβλήματα: Την αναζωπύρωση του Κουρδικού. Την αναμενόμενη αντίδραση της Συρίας στις τουρκικές προκλήσεις. Την γιγάντωση του ISIS.

Στρατιωτικές πηγές εξηγούν ακόμα ότι το ένα και πλέον εκατομμύριο πρόσφυγες στην Τουρκία - εκτοπισμένοι από τη δράση των τζιχαντιστών - συν όσοι άλλοι προστεθούν το επόμενο διάστημα προκαλούν ήδη προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας. Επιπρόσθετα, η στάση της Τουρκίας απέναντι στους Κούρδους, αλλά και τους τζιχαντιστές υπονομεύει το ρόλο μπροστάρη που ήθελε να παίξει για το μουσουλμανικό κόσμο.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο γγ του ΝΑΤΟ θα συναντηθεί σήμερα με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και με τον υπουργό Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: