Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

«ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ»


Λεφτά με το τσουβάλι από τα κρατικά ταμεία και κοινωνικές "εξαρθρώσεις" για την ανάκαμψη των "Αγορών " -ευρωπαϊκών ιερατείων της τοκογλυφίας.
 
 


Οι κρατικές ενισχύσεις και η φτηνή χρηματοδότηση προς τα ευρωπαϊκά μονοπώλια, καθώς και η κλιμάκωση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων είναι οι βασικοί άξονες του νέου «Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων», που παρουσίασε την Τετάρτη στο Ευρωκοινοβούλιο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ.

Το συνολικό πακέτο υπολογίζεται σε 315 δισ. ευρώ, από τα οποία 16 δισ. με τη μορφή παροχής εγγυήσεων θα εισφερθούν μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ, ενώ ακόμη 5 δισ. είναι τα κεφάλαια που θα καταβάλει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕΠ), ο λεγόμενος επενδυτικός βραχίονας της ΕΕ.


 Με αυτή τη «μαγιά» (21 δισ. ευρώ) και με βάση το «συντελεστή μόχλευσης» στο 15πλάσιο, η Κομισιόν εκτιμά ότι θα κινητοποιηθούν κεφάλαια συνολικού ύψους 315 δισ. ευρώ σε νέες επενδύσεις στην ΕΕ, στη διάρκεια της 3ετίας 2015-2017.

Τα διαχειριστικά ζόρια του κεφαλαίου ωστόσο σε ό,τι αφορά τους στόχους για νέες κερδοφόρες επενδύσεις αποτύπωσε ο πρόεδρος της ΕΤΕΠ, Β. Χόγερ, δηλώνοντας πως «ενώ διαθέτουμε άφθονη ρευστότητα στην Ευρώπη, δεν έχουμε αρκετές επενδύσεις. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια κρίση εμπιστοσύνης και, ως εκ τούτου, το στοίχημα είναι να επανασυνδεθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις με ελκυστικά έργα».

Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία της Κομισιόν, το ΑΕΠ στην ΕΕ (β' τρίμηνο 2014) διαμορφώνεται στα προ 7ετίας επίπεδα (έτους 2007), με τις συνολικές επενδύσεις να είναι χαμηλότερες κατά περίπου 15% σε σχέση με το 2007...
 
Στο επίκεντρο οι υποδομές

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το «επενδυτικό ταμείο» θα εστιάζει στην «πραγματοποίηση επενδύσεων σε υποδομές,ιδίως σταευρυζωνικάκαιενεργειακά δίκτυα,καθώς και σευποδομές μεταφορών σε βιομηχανικά κέντρα,στηνεκπαίδευση, στηνέρευνα και την καινοτομία,σεανανεώσιμες πηγές ενέργειας». Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνεται ότι «θα δοθεί προτεραιότητα στην άρση των φραγμών που υπάρχουν σε όλους τους βασικούς τομείς υποδομών, όπως η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, τα ψηφιακά μέσα και οι μεταφορές, καθώς και οι φραγμοί στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών». Παράλληλα, τον ερχόμενο μήνα, η Κομισιόν θα προτείνει τον «κατάλογο των πρωταρχικών πρωτοβουλιών που συνδέονται ειδικά με το επενδυτικό σχέδιο», στη βάση και των κατευθύνσεων που θέτει ο λεγόμενος «10λογος Γιούνκερ».

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Αθήνα δήλωσε ότι «υπάρχουν πολλά έργα ελληνικού ενδιαφέροντος, που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν (...) Αεροδρόμια, σιδηρόδρομοι, λιμάνια, ενεργειακά δίκτυα».

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, σημείωσε ότι η κυβέρνησή της «στηρίζει το πακέτο επενδύσεων», το οποίο αποτελεί έναν από τους τρεις πυλώνες της οικονομικής πολιτικής, σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική εξυγίανση και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ο δε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Ε. Μακρόν, σημείωσε ότι «το σχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση», ενώ ο Ιταλός ομόλογός του, Π. Παντοάν, αναφέρθηκε στο «πρώτο βήμα προς μια στροφή υπέρ της ανάπτυξης και της απασχόλησης».

«Θέλαμε να προωθηθεί μια θεραπεία - σοκ», δήλωσε ο Τζ. Πιτέλα της ευρωομάδας των σοσιαλδημοκρατών, προτείνοντας σχέδιο ύψους 800 δισ. ευρώ, καλώντας τα κράτη - μέλη να συνεισφέρουν 100 δισ. μέσα σε 6 χρόνια, ενώ ανάλογες προτάσεις στήριξης των μονοπωλίων εξέφρασαν και άλλες ευρωομάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: