Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

ΑΛΛΑ ΕΞΗ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΕΡΓΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΒΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΚΕΦΑΛΟΚΥΝΗΓΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ


 Η εργασία απελευθερώνει, ειδικά το κεφάλαιο και ειδικότερα όταν είναι απλήρωτη..

Αλλοι 6.000 άνεργοι θα δοθούν βορά στο ιδιωτικό κεφάλαιο, μετά τη νεότερη υπουργική απόφαση για την υλοποίηση προγράμματος απασχόλησης για συνολικά 11.000 άνεργους, μέσω επιχορήγησης επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα. 

Μιλώντας σε γλώσσα… λανθάνουσα, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης δήλωσε ότι «αυξάνουμε τον αριθμό των ωφελουμένων προκειμένου να ικανοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις ανάγκες της αγοράς εργασίας»! 


Δηλαδή, αποκαλύπτεται ότι περισσότερο και από τους ανέργους ανάγκη για τέτοιες θέσεις «εργασίας», ή καλύτερα τζάμπα δουλειάς, έχουν οι εργοδότες αλλά και οι κυβερνώντες, μπας και ρίξουν λίγο τα δυσθεώρητα ποσοστά ανέργων μέσω του πληροφοριακού συστήματος Εργάνη. Μάλιστα πρόθεση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Εργασίας είναι η «δημιουργία μόνιμου μηχανισμού διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας, ώστε τα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης να ανταποκρίνονται στη ζήτηση και τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων και της οικονομίας».

Ζητούμενο λοιπόν για την κυβέρνηση είναι να διαμορφώσει έναν μόνιμο μηχανισμό ικανοποίησης των κάθε φορά μεταβαλλόμενων αναγκών του κεφαλαίου για εργατικό δυναμικό, και μέσω του ΟΑΕΔ και των προγραμμάτων ΕΣΠΑ να τροφοδοτεί βιομηχανίες και επιχειρήσεις με φθηνό εργατικό δυναμικό. Βέβαια, με αυτή την πολιτική, οι προσλήψεις προσωπικού ακόμα και από τις κερδοφόρες εταιρείες γίνονταν «όνειρο θερινής νυχτός», καθώς όλοι οι εργοδότες περιμένουν το πρόγραμμα που θα ικανοποιήσει τις… ανάγκες του.

Το νέο πρόγραμμα θα προσφέρει επιχορήγηση στις εταιρείες περίπου 59,4 εκατ. ευρώ, ενώ οι θέσεις εργασίας θα είναι εξαρτημένες πλήρους απασχόλησης, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα.

Η μόνη προϋπόθεση για τις επιχειρήσεις είναι να μην έχουν προβεί, κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν από την ημερομηνία της αίτησης για υπαγωγή στο πρόγραμμα, σε «μείωση προσωπικού», όχι όμως και σε απόλυση, αρκεί ο/οι απολυμένος/οι να έχει αντικατασταθεί.

 Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για τους ανέργους (μισθωτοί και ημερομίσθιοι) ανέρχεται στο ποσό καθιερωμένο ποσό των 18 ευρώ την ημέρα και όχι πέραν των 25 ημερών το μήνα. Το ποσό επιχορήγησης καλύπτει τμήμα του μισθολογικού κόστους. Η συνολική διάρκεια της επιχορήγησης του προγράμματος ορίζεται στους 12 μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: