Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: ΨΑΧΝΟΥΝ ΕΝΑ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΔΕΞΙΟ ΚΟΜΜΑ

 Πιο κέντρο πεθαίνεις!!

Συνεχίζονται οι διεργασίες στο εσωτερικό της ΝΔ, στον απόηχο της ήττας της από το ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μια σειρά στελέχη προβληματίζονται για το πού να στραφούν, στα «δεξιά» ή στο «κέντρο», ώστε να ανακτήσουν χαμένες ψήφους, στο γενικότερο πλαίσιο αναδιάταξης του αστικού πολιτικού συστήματος. 

Βασική τους αγωνία το πώς θα διασφαλιστεί ο ρόλος της παράταξης στην «επόμενη μέρα» του αστικού πολιτικού σκηνικού, ως βασικού κόμματος που μπορεί να αναλάβει ξανά στην πορεία το τιμόνι του οχήματος των ελίτ
, στην επόμενη κυβερνητική εναλλαγή.


Σε αυτή τη βάση, χτες η Ντόρα Μπακογιάννη (υποστηρίκτρια της άποψης ότι η ΝΔ πρέπει να ανοιχτεί προς το «κέντρο») συναντήθηκε με τον Κ. Καραμανλή (θιασώτη της θεωρίας του λεγόμενου «μεσαίου χώρου»). Επισήμως, δε συζήτησαν τα εσωκομματικά αλλά, κατά πληροφορίες, συμφώνησαν να διαφυλαχθεί η ενότητα της παράταξης και να κρατήσουν στάση αναμονής ενόψει των εσωκομματικών εξελίξεων.

Η συνάντηση έγινε στον απόηχο της προχτεσινής τοποθέτησης Σαμαρά, ο οποίος, απαντώντας στις επικρίσεις περί «ακροδεξιάς στροφής» του, όρισε τη ΝΔ ως «σύγχρονη κεντροδεξιά παράταξη με ευρωπαϊκό προσανατολισμό». Επιπλέον, επιχειρώντας άνοιγμα σε άλλα μεγαλοστελέχη, ο πρώην πρωθυπουργός ανήγγειλε τη σύσταση «δίπλα» του ενός «άτυπου πολιτικού συμβουλίου», όπου θα μετέχουν οι Ευ. Μεϊμαράκης, Ν. Κακλαμάνης, Αννα Ασημακοπούλου, Κυρ. Μητσοτάκης, Αδ. Γεωργιάδης, Γ. Βρούτσης κ.ά.
«Πιο "Κέντρο" πεθαίνεις»

Επιχειρώντας παρέμβαση στα εσωτερικά της ΝΔ, ο πρώην γγ της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και πρώην στενός συνεργάτης του Σαμαρά, Τ. Μπαλτάκος (απομακρύνθηκε από τη θέση του όταν δημοσιοποιήθηκαν επαφές του με χρυσαυγίτες), μιλώντας χτες στο ραδιοσταθμό «Βήμα 99,5», επέμεινε ότι «η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα αληθινό δεξιό κόμμα. Η ΝΔ δεν μπορεί να στρέφεται στο Κέντρο (...) Αν η ΝΔ θέλει να στραφεί στο Κέντρο, δεν μπορεί. Πιο Κέντρο, δε γίνεται. Πεθαίνεις. Αν η ΝΔ θέλει να στραφεί προς το Κέντρο -στο οποίο ήδη βρίσκεται- θα καταδικαστεί μονίμως, όχι πρόσκαιρα. Θα παίζει στη Β' πολιτική εθνική».

Συνέχισε λέγοντας ότι η ΝΔ πρέπει να καταλάβει την ανάγκη «να ξαναγίνει κεντροδεξιό και όχι μόνο κεντρώο κόμμα». «Αυτοί που λένε ότι είναι κεντρώοι, δεν έχουν καμία ιδεολογική υπόφυση. Αν η ΝΔ ήταν κεντροδεξιό κόμμα, όπως την οραματίστηκε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, δε θα είχε τότε δεξιά της ένα 12%» πρόσθεσε, αναφερόμενος ουσιαστικά στα ποσοστά που έπιασαν Χρυσή Αυγή, ΛΑΟΣ κτλ. αλλά και οι, συγκυβερνώντες με το ΣΥΡΙΖΑ πλέον, ΑΝΕΛ.

Τέλος, καθώς ο ίδιος διεμήνυε πριν προκηρυχθούν οι εκλογές ότι θα έστηνε το κόμμα «ΡΙΖΕΣ», χτες απάντησε ότι δεν έχει εξαγγείλει τίποτα, αφήνοντας έτσι ανοιχτά και άλλα ενδεχόμενα. 

«Είπα ότι αν προχωρήσει αυτό το κόμμα θα έχει αυτή την ονομασία. Δεν προχώρησα όμως. Τώρα, μετά από τις εκλογές, και όταν κάτσει λίγο ο χρόνος, θα ξαναγίνουν συζητήσεις, διότι δεν μπορεί η ΝΔ να έχει δεξιά της κόμματα με τα οποία δεν μπορεί να μιλήσει και να συνεργαστεί και δεν υπάρχει κανένας διάλογος. Εκείνο που έλεγα και συνεχίζω να λέω είναι ότι η ΝΔ οπισθοχωρεί σε ένα κεντρώο κόμμα, ενώ η Ελλάδα είναι απαραίτητο να έχει ένα δεξιό κόμμα. Κανονικό δεξιό κόμμα, όπως οι Ιταλοί έχουν τους Χριστιανοδημοκράτες», τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: