Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

ΡΩΣΙΚΕΣ ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΑΤΟΪΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Πούτιν: ‘Λεγεώνα των Ξένων’
δρα στην Ουκρανία


Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε το ΝΑΤΟ για εμπλοκή στην Ουκρανία

 
 Κατά την επίσκεψή του στο Πανεπιστήμιο Ορυκτών Πηγών στην Αγία Πετρούπολη, την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι αναμειγνύεται στην Ουκρανία και ότι αυτό δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας.
 
  «Συνηθίζουμε να λέμε ο ουκρανικός στρατός, ο ουκρανικός στρατός. Αλλά ποιος είναι εκείνος που πραγματικά μάχεται εκεί; Υπάρχουν φυσικά επίσημα ορισμένες μονάδες των ενόπλων δυνάμεων, αλλά στην πραγματικότητα πλειοψηφούν τα αποκαλούμενα  εθελοντικά εθνικιστικά τάγματα», είπε ο Πούτιν.
 
  Σύμφωνα με τον ρώσο πρόεδρο, «ο ουκρανικός στρατός δεν αποτελεί  κάτι άλλο,  παρά μια λεγεώνα ξένων - στην περίπτωση αυτή λεγεώνα των ξένων του ΝΑΤΟ – η οποία φυσικάδεν εξυπηρετεί τα εθνικά δίκαια των Ουκρανών».
 
  Σε συνέντευξη Τύπου, που είχε δώσει την ίδια ημέρα ο γγ του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, στο αρχηγείο της συμμαχίας στις Βρυξέλες, είχε χαρακτηρίσει τα λεγόμενα του Πούτιν «ανοησίες» και είχε υποστηρίξει πως «οι μόνες ξένες δυνάμεις στην Ουκρανία είναι ρωσικές». Ο Στόλτενμπεργκ κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει να ενισχύει του επαναστάτες στις περιοχές Ντονιέσκ και Λουχάνσκ.
 
  Οι Ρώσοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι με τη δήλωσή του ο πρόεδρος Πούτιν ήθελε να τονίσει εμφαντικά την επιρροή που ασκούν ΗΠΑ και ΕΕ στο Κίεβο.
 
  Οι ίδιοι αναλυτές υποστήριζαν ότι οι πρόσφατες αυτές δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν είχαν πλέον έντονο τόνο, από προηγούμενες για την σύγκρουση στην Ουκρανία, και είχαν στόχο αυτή τη φορά, όχι την ΕΕ, αλλα αποσκοπούσαν στην πλέον ενεργή συμμετοχή της Ουάσιγκτον σε άμεσες διαπραγματεύσεις για την κρίση στην Ουκρανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: