Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ

Άλλο Σαρλί άλλο… Αυγή
 
«Αυτή δεν είναι η θέση μου» είπε ο Αλ. Τσίπρας στο γερμανικό Στερν σχετικά με τη γελοιογραφία της Αυγής που έδειχνε τον Σόιμπλε με ευθεία παραπομπή στους ναζί. Από τη μια ο πρωθυπουργός εξέφρασε το σεβασμό του στην καλλιτεχνική ελευθερία, από την άλλη χαρακτήρισε το σκίτσο «ατυχές», ενώ τα ίδια αναμάσησε ακόμα και στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Και να σκεφτεί κανείς ότι πρόσφατα όλοι οι «ευυπόληπτοι» ηγέτες της ΕΕ και διεθνώς είχαν ταυτιστεί με τους σκιτσογράφους και τα θύματα του Σαρλί Εμπντό «διαδηλώνοντας» στους δρόμους του Παρισιού. Σε πιο ριζοσπαστικούς τόνους είχε εκφραστεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα, για να πέσουν οι τόνοι με την γερμανική κυβέρνηση, ο Αλ. Τσίπρας κάνει κριτική σε ένα σκίτσο, που στο κάτω κάτω εξέφραζε τις διαθέσεις μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού.


Τζίγκερ υπέρ Αλέξη

«Έχουμε εμπιστοσύνη στη νέα μας κυβέρνηση» δήλωσε πρόσφατα ο Γιάννης Βαρδινογιάννης μιλώντας στο Ρόιτερς, ενώ με αφορμή άρθρο του πρακτορείου για τις κινήσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με τίτλο «Ο πρωθυπουργός Τσίπρας κηρύσσει τον πόλεμο στους ολιγάρχες της Ελλάδας», χαρακτήρισε «βάσιμο» το επιχείρημα της κυβέρνησης Τσίπρα να επιτεθεί «σε ένα συγκεκριμένο καθεστώς που έχει παίξει σημαντικό ρόλο στο να επηρεάζει με αρνητικό και διεφθαρμένο τρόπο το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα». Το παράδοξο είναι πως έλληνες ολιγάρχες όπως ο ίδιος, η Αγγελοπούλου και ο Μυτιληναίος, επιφανείς εκπρόσωποι του εγχώριου κεφαλαίου, δηλώνουν απροκάλυπτα πως εμπιστεύονται την κυβέρνηση… διώκτη των ολιγαρχών!

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στον Γκάρντιαν

Αναφορά στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ είχε ρεπορτάζ από την Ελλάδα της βρετανικής εφημερίδας Γκάρντιαν, υπό τον υπότιτλο «Οργή από την άκρα Αριστερά». Η εφημερίδα αναφέρθηκε στο σύνθημα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ «Είναι ώρα για ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση!», ενώ ανέφερε στο ρεπορτάζ της ότι (σ.σ.: η ΑΝΤΑΡΣΥΑ) «βρίσκεται στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και έχει ισχυρή εκπροσώπηση στην ΑΔΕΔΥ, ισχυρή συνδικαλιστική ένωση των δημοσίων υπαλλήλων της Ελλάδας», για να προσθέσει την επισήμανση του μετώπου ότι «αυτό που συνέβη απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι η ΕΕ είναι η πιο αντιδραστική, αντιδημοκρατική και αυταρχική δομή στην Ευρώπη μετά το ναζισμό».

Κυρίαρχοι οι έλληνες εφοπλιστές

Δεν γνωρίζει τι θα πει κρίση το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο, καθώς ο ελληνόκτητος εμπορικός στόλος εξακολουθεί να εμφανίζει την υψηλότερη αξία παγκοσμίως. Μάλιστα, η αξία του ενεργητικού του εμφανίζεται μεγαλύτερη της αξίας αθροιστικά των στόλων Βρετανίας, Γερμανίας και Νορβηγίας. Η αξία του ελληνόκτητου στόλου αποτιμάται σήμερα στα 105,65 δισ. δολάρια, αυξημένη κατά 4,5% σε σχέση με τις αρχές του 2014, σε μια σαφή ένδειξη της συνεχούς ανάπτυξής του και των αυξημένων μερίδιών του. Το εντυπωσιακό είναι ότι οι έλληνες εφοπλιστές δεν δίστασαν να επενδύσουν στον εκσυγχρονισμό του στόλου τους είτε με αγορές νεότερων ποντοπόρων είτε με νέες ναυπηγήσεις.

Φάλτσο Πανούση – Αγγελάκα

Το καινούριο μουσικό πόνημα των Τζίμη Πανούση και Γιάννη Αγγελάκα δεν είναι απλώς ένα αίσχιστο μουσικο πολιτικό εγχείρημα. Πέρα από τις υβριστικές ατάκες για το ΚΚΕ, όπως «λοβοτομημένες μαριονέτες» και «σφραγιδοκράτες νταβατζήδες», δεν αντέχεται επίσης και η ουσία του συλλογισμού του. Η λογική τού «τα λέω δήθεν “επαναστατικά”, αλλά καταλήγω σε κριτικές κοπής Ποταμιού, Λάιφο και Άθενς Βόις. Μπλέκουν τις «ξύλινες καταγγελίες» με το «ανάθεμα στη Βάρκιζα» και κατηγορούν το ΚΚΕ σαν «ορντινάτσα των καπιταλιστών» ταυτίζοντάς το με τους χρυσαυγίτες, την ίδια ώρα που ο Πανούσης δηλώνει ότι οι «εθιμοτυπικές απεργίες έχουν καταστρέψει το εμπορικό κέντρο της Αθήνας». Οι όψιμοι υπερασπιστές του Άρη δείχνουν και πόση σχέση έχουν με τα κινήματα και τους αγωνιστές…

«Άνθρακες» η ΜΟΜΑ…

Σε… χαντάκι έπεσε η εξαγγελία του Π. Καμμένου για επανασύσταση της ΜΟΜΑ, η οποία υποτίθεται ότι θα αναλάμβανε τα τεχνικά έργα ο διαγωνισμός των οποίων θα κηρυσσόταν άγονος λόγω μη προσέλευσης εργολάβων. Τελικά, όπως όλα δείχνουν, τα σχέδια του υπουργού Εθνικής Άμυνας θα μείνουν στα χαρτιά, λέξηκαθώς η ΕΕ δεν επιτρέπει τη δραστηριοποίηση κρατικών φορέων όταν υπάρχουν εργοληπτικές εταιρείες για λόγους ανταγωνισμού. Έτσι τα έργα που θα «περισσεύουν» αναμένεται να είναι λίγα και επομένως η ΜΟΜΑ –ή όπως θα ονομαζόταν– δεν θα έχει λόγο ύπαρξης. Σιγά να μην άφηναν οι εργολάβοι στην Ελλάδα να τους ξεφύγει κανένα έργο. Η νομοθεσία της ΕΕ τους βολεύει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: